Ahmet Bekir Molla: 93 yaşında ayaklı tarih!

    Previous Next

    Ahmet Bekir Molla: 93 yaşında ayaklı tarih!

    9.03.2024

    Ahmet Bekir Molla, 1931 yılında Rodop ilinin Ürpek köyünde doğdu ve halen yaşamını bu köyde sürdürüyor.

    Bekir Ahmet, adeta ayaklı bir tarih. 93 yaşına rağmen her şeyi hatırlıyor ve derinlemesine anlatmaya özen gösteriyor. Kendine has hoş tavrıyla dinlemek istmeyeni de adeta kendine bağlıyor ve dinletiyor.

    Ahmet Bekir, kardeşi vefat edince 1981 yılından itibaren köyün imamlık görevini üstlenmiş. Ayrıca aynı köyde 27 yıl da öğretmenlik yapmış.

    Bekir Ahmet, “İlk öğretmenliğe başladığım günlerde çok gururluydum. Ancak bir şey bilmediğimi anladığımdan tekrar iki yıl Çelebiköy’de okumaya gittim.” Görüşlerine yer vermekte ve yine olayları derinlemesine anlatmaya başladığında, “Bekir hoca fazla derinlere girmeyelim” dediğimizde, “Gireceğiz, gireceğiz” deyip anlatmaya devam ediyordu. Onu durdurmak mümkün değildi.

    “O yıllarda Müfettiş Minaidis vardı. Minaidis, İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde yaşamıştı. Arapçası ve Türkçesi o kadar güzeldi ki ayrılmazdı. Onun seviyesinde o yıllarda adam yoktu. Ölünceye kadar hep Valiliğe gitti. Gidemediği zaman evinden arabayla alıp getirirlerdi.” Cümlelerine kuran Bekir Ahmet Minaidis’i çok iyi tanıdığını söylüyor ve yine derinlemesine anlatmaya başladığında “Bekir hoca fazla derinlere girmeyelim” dediğimizde, “gireceğiz, gireceğiz” deyip anlatmaya devam ediyordu.

    “Köyün adı Ürpek, çok konuşan anlamındadır. İkinci defa kurulmuş ve burada tutunamamışlar. Mezarlıkları hala duruyor. Köye Mehrikoz bölgesinden Kabaaliler, Boduklar, Karamehmetler gibi aileler gelip yerleşmiş.

    Bekir dede Edirne’yi bitirmiş ve köyde hem hocalık hem de öğretmenlik yapmıştır. Böylece mescit de inşa edilmiştir. Türkiye zamanında köye çok yakışıklı Mustafa adında biri mescide yerleşmiş ve burasını terk etmek istememiştir.” Konusuna da değinen Bekir Ahmet, “Bekir hoca fazla derinlere girmeyelim” “Gireceğiz, gireceğiz” deyip, anlatmaya devam ediyordu...

    Ahmet Bekir hocaya daha nice sağlıklı ömürler diliyoruz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.