Balkanlar’da bir çınar daha devrildi: Avni Engüllü’yü kaybettik

    Previous Next

    Balkanlar’da bir çınar daha devrildi: Avni Engüllü’yü kaybettik

    19.2024

    K. Makedonya edebiyatının ünlü isimlerinden Avni Engüllü vefat etti.

    Avni Engüllü ile ilgili Kosova’lı şair-yazar Taner Güçlütürk bakın duygularını nasıl ifade etmiş. Yazıda Avni Engüllü’nün hayatını da okuyabilirsiniz.

    Yine Avni Engüllü 12 Aralık 2000 yılında Rodop Rüzgarı gazetesinin 49. Sayısında gazetemiz hakkında da bir makale kaleme almıştı. Yazıyı fotoğrafı tıklayarak okuyabilirsiniz.

    Çok değerli dostumuza Allah’tan rahmet ve geride kalanlara da başsağlığı diliyoruz.

    Taner Güçlütürk’ün yazısı

    Avni Engüllü de sonsuzluğa intikal etti, bugün mısraların ve Evlâd-ı Fatihan'ın matemi var!

    Türkçemiz, edebiyat camiamız ve Rumeli yasta. Ailesinin, Melahat Ablanın ve sevenlerinin başı sağolsun, Avni Ağabeyin mekânı Cennet olsun! Başsağlığı dileklerimi, kalbi üzüntülerimi, acınızı paylaşıyorum. Edebiyat, siyaset, eğitim, basın yayın camiası kıymetli bir değerini, emektarını, Türkçemiz, kültür-sanat toplumumuz Balkanlar'daki uç beyini, değerli bir aydınının daha kaybetmenin üzüntüsü içinde. O dilimizin, toplumsal değerlerimizin, milli davamızın önemli bir mihenk taşı, dava ve fikir adamıydı. Üsküp, Saraybosna ve Prizren aşığıydı... Avni Ağabey, güzel eserleri ve şiirleriyle, kendisiyle paylaştığımız güzel hatıralar, şiir şölenlerindeki birlikteliklerimiz, edebiyat buluşmalarımız, evine gerçekleştirdiğimiz vefa ziyaretleri, takdim ettiğimiz ödüller, tertiplediğimiz saygı geceleri, Türkçenin gökkubbesindeki dostluğu, ağabeyliği ile her daim gönüllerimizde yaşayacaktır.

    Her şey için, emeklerin için çok teşekkürler Avni Ağabey, minnettarız, ışığında huzurla uyu! Aziz hatıran her daim baki kalacaktır!

    ***

    (Makedonya ve Kosova/Yugoslavya) Yerli edebiyatımızda iz bırakan, ikinci kuşak şair ve yazarlarımızdan, gazeteci, şair, yazar, siyasetçi Avni Engüllü, 77 yaşında Ankara’da vefat etti. Avni Engüllü, Üsküp’te 1947 yılında doğdu. İlkokulunu “Vuk Karaciç” ve “Tefeyyüz”de tamamladı. “Nikola Karev” öğretmen okulunda mezun oldu. Üsküp Yüksek Pedagoji Akademisinde okudu. Bir yıl öğretmenlik yaptı. 1968 yılında Üsküp Radyosu Türkçe Yayınlar bölümünde gazeteci olarak çalıştı, yayın sorumlusu görevlerini üstlendi. Buradan da emekliye ayrıldı. Gazetecilik yıllarında sayısı çok yazı, yorum, derleme, edebiyat ve tiyatro eleştirileri yazdı. Makedonya’da Türklerin yaşadığı kasaba ve köyleri adım adım gezdi. Bu yerlerden yaptığı belgesel yayınlara ve sayısız roportajlara imzasını attı.

    İlk şiir ve yazılarını öğrenci yıllarındayken “Birlik” gazetesi, “Sevinç” ve “Tomurcuk” dergilerinde yayınlandı.

    1972 yılında, “Birlik” gazetesi yayınlarında “İlk” başlığı altında şiir kitabı yayınlandı. 1974 yılında “Söğütler” öyküler kitabı çıktı. Daha sonraki yıllarda, “Mete” (1983), “Dört Mevsim” (1984), “İn Misin Cin Misin” (1985), “Yarım Kalan Düşünceler” (1994), “Demet Demet” (1995), “Yarım Kalan Mısralar”(2004), Dermeyan (2009), Mütemmimcüzler (2021) isimli kitapları yayınlandı.

    Avni Engüllü, Makedonya Yazarlar Birliği ve Makedonya Çevirmenler Birliği üyesiydi.

    Makedonya Türk Demokratik Birliği (1990) ve Makedonya Türk Demokratik Partisinin (1992) kurucu başkanıydı. Ulusal ve Türk Dünyası çapında çok sayıda edebiyat, basın yayın ve emek ödülüne layık görüldü.

     

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.