Milletvekili Zeybek: "Yunanistan'da hayvancılık sektörü çıkmazda"

    Milletvekili Zeybek: "Yunanistan'da hayvancılık sektörü çıkmazda"

    29.01.2024

    Soru Önergesi

    Tarım ve Gıda Bakanlığı'na

    Konu: "Yunanistan'da hayvancılık sektörü çıkmazda"

    Yunanistan Hayvancılık yetiştiricileri derneği tarafından başta yem,enerji ve yüksek maliyetlerin olmasına rağmen üretici fiyatlarının devam eden düşürülme çabaları ve adil olmayan ticari uygulamalara dikkat çekmek üzere tüm sektörü protestolara katılmayı davet etti.

    Özellikle, tarım ve hayvancılık işletmelerinin azalması, besi hayvanlarının azalması ve kırsal kesimde devam eden sosyal ve demografik değişime dikkat çekmek üzere şu taleplerde bulundu:

    1. Üretim maliyetlerinin azaltılması için acil önlemler alınması.

    2. Üretici fiyatlarının haksız ticari uygulamalardan korunması, sıkı kontrollerin

    ve kuralların uygulanması.

    3. Kontrol mekanizması sürecinin "ARTEMİS 2" ile tamamlanması.

    4.Çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin ilk ikametgahları yanı sıra ahır tesislerinin korunmasına ilişkin mevzuat düzenlemesi.

    5. Yaşadığımız bu zor dönemde esas olarak tüketiciye fayda sağlayacak olan süt, et, zeytinyağı vb. temel gıda maddelerinde ve hayvansal ürünlerimizin emilimi için sıfır KDV uygulaması.

    6.Önemli hayvancılık ve tarımsal üretim merkezleri olan Evros ve Tesalya bölgelerinde yangın ve su baskınlarından etkilenen yetiştirici ve çiftçilerin tam olarak tazmin edilmesine yönelik önlemlerin derhal uygulanması. Üretimlerini devam ettirebilmeleri için uygun altyapının oluşturulması.

    Hayvancılık sektörü umutsuzluk içinde ve artık hayatta kalma sorunlarıyla karşı karşıya olduğundan.

    Hayvancılık yetiştiriciliğinin daha da azalması riski artık baris bir şekilde belli olduğundan.

    Fahiş üretim maliyetlerinin hayvansal ürünlerde kıtlık yaratacağından.

    Yunan üreticilerin ülkenin Gayrisafi milli hasılasına katkıda bulunduklarından üreticileri desteklemek devletin yükümlülüğü olduğundan dolayı.

    Sayın bakana sorulur:

    1. Hükümet, süt üreticilerini ve ürünlerinin işlenmesini de kapsayan hayvancılık açısından felaket niteliğindeki gidişatı nasıl durdurmayı düşünüyor?

    2. Besi hayvanı yetiştiricilerinin yem alımına devam edebilmesi, süt fiyatlarının desteklenmesi ve aynı zamanda kontrollerin yoğunlaştırılıp koordinasyonun sağlanması için ne gibi özel önlemler almayı planlamaktadır?

    3. Hükümet, diğer ülkelerin (örneğin İspanya'da zeytinyağı) uyguladığı gibi, temel gıda maddelerindeki KDV'yi sıfırlamayı düşünüyor mu?

    4. Hükümet nihayet "ARTEMIS 2"nin ülke genelinde uygulanmasına devam edecek mi?

    5. Hükümet hayvan besicileri ve çiftçilerin işletme ve evlerini bankalara olan borçlarından dolayı açık artırmalardan korumak için ne gibi yasal girişimlerde bulunmayı planlıyor?

    Yeni Sol Partisi Milletvekili

    Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.