Milletvekili Zeybek arıcıların desteklenmesini istedi

    Milletvekili Zeybek arıcıların desteklenmesini istedi

    29.01.2024

    Soru Önergesi

    Tarım ve Gıda Bakanlığına

    Konu: "Yangından etkilenen Rodop ve Evros bölgesindeki arıcıların desteklenmesi için acil önlemler alınması gerekmektedir"

    Yaz aylarında meydana gelen yangınlar nedeni ile arıları telef olan arıcılar Hükümetin tutumuna karşı tepkililer.

    Yanmış arı kovanlarının ve kaybolan arı sürülerinin yok olmasından sonra, Hükümet ve yetkili kurumların bu konuyla ilgilenmemesi ve arıların artık yiyecek bulamamasından dolayı tepkililer. Uğradıkları zarara karşı ELGA dan %80 oranındaki aldıkları destek zararlarının üçte birini bile karşılamamaktadır, (kovan başına 68 euro). Aynı zamanda Evros Arıcılar Başkanı, bölgede zarar gören arıcılık parkında hiçbir çalışma yapımadığı ve bahar aylarında arıların yok olmalarına dair korkularının olduğunu dile getirdi.

    Bu nedenlerle 1 Şubat 2024 tarihinde Gümülcine'deki Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Merkezi'nde toplanarak protesto kararı aldıklarını belirtti.

    Bu olumsuz koşullar nedeniyle arı yetiştirme masraflarını karşılayamadıklarından ve birçoğunun sektörü terk etmek zorunda kalma riski olduğundan.

    Bölge balı kontrolsüz bir şekilde yabacı ülkelerden alınan balların Yunan balı olarak lanse edilmesi sektöre darbe vurmaktadır.

    Sayın Bakana sorulur

    1. Hükümet, arıcıların talebi doğrultusunda yanan alanlarda arıcılığın desteklenmesine yönelik özel bir program hazırlayıp uygulamayı düşünüyor mu?

    2. Zarar görmüş arıcılık sektörünü desteklemek amacıyla Hükümet ne gibi önlemler almayı planlıyor?

    3. Hükümet üretim maliyetlerinin azaltılması yönünde ne gibi önlemler almayı planlıyor?

    4. Bakanlığın yetkili hizmet ve kuruluşları, Yunan balında ürün miktarını arttırmak için yapılan hilelerle nasıl mücadele etmeyi planlıyor ve bugüne kadar kaç tane kontrol gerçekleştirdi hangi sonuçlarla ulaşıldı?

    Yeni Sol Partisi Milletvekili

    Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.