DTİK - Dünya Türk İş Konseyi Gümülcine’de tanıtıldı

    Previous Next

    DTİK - Dünya Türk İş Konseyi Gümülcine’de tanıtıldı

    Gümülcine, 14.11.2023

    Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu ve Dünya Türk İş Konseyi Yunanistan Ülke Temsilciliğinin düzenlediği Dünya Türk İş Konseyi tanıtım etkinliği 14.11.2023 akşamı Gümülcine’de düzenlendi.

    Etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, DTİK Balkanlar Başkanı Levent Sadık Ahmet’in yanısıra Türk iş insanları katıldı.

    “Balkanlar’da kaç Türk var? Kaç yüzyıl birlikte yaşadık Balkanlar’da? Balkanlar’da bölgesel sahiplenmeyi önceliyoruz. Bunun eksenlerini üst düzeyde siyasi diyalog, bazen ekonomik entegrasyon ve çoklu toplumsal yapıların korunması oluşturuyor. Ortak çıkar alanları yaratmayı, işbirliğini arttırmayı ve bölgesel entegrasyonu da hedefliyoruz.” Sözleriyle etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Balkanlar’da Türk iş insanlarının çok aktif ve bazı ülkelerde lokomotif durumunda olduklarını; potansiyelin çok büyük ve bunu harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

    “Bu hareketlilik Türklerin bulundukları ülkelerde büyük yarar ve faydalar sağlayacak ve daha önce saydığımız hedefler istikametinde arasında ülkeler arasında da bir görüş birliği sağlayacak.

    Tabii ki Türkiye ile işbirliği konsunda kimseye zarar gelmez. Bunu da burada vurgulamak istiyorum. DTİK Zagrep’te büyükelçiliğizle birlikte bir etkinlik düzenledi ve çok da verimli oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde düzenlenen DTİK Kurultayında da çok önemli karar alındı. Yol haritaları üzerinde tartışıldı.

    Türkiye ile Yunanistan arasında da son dönemde, özellikle de gerilimli bir dönemin ardından, ilişkileri hak ettiği noktaya taşımak üzere farklı kulvarlarda temaslar yürütülüyor. Toplantılar düzenleniyor. Yenilerinin düzenlenmesi ve yoğun şekilde sürdürülmesi en büyük arzumuz. Tabii ki 7 Aralık’ta Yunanistan’da Sayın Cumhurbaşkanımızla Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in başkanlıklarında düzenlenecek Yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısına da hazırlanıyoruz.

    Aramızda bulunanlar çoğunlukla Batı Trakya’dan ve Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları. Ekonomik olarak da buranın lokomotifi olma potansiyeline sahip kişiler. Toplantı Batı Trakya’da yapıldığı için de buranın özel şartlarını söyleyelim. Gelen ve giden yatırımların durumu ortada. Bu bölgenin kalkınması gereği ortada. Bunun için de yapılması gerekenler ortada. Bölgenin kalkınması ve bölgede yaşayan insanların ve her bir ferdin yararına. Avrupa Birliği’nin en fakir bölgeleri arasında Yunanistan’ın bir bölgesinin olmasını herhalde dostlarımız istemez. Eldeki mevcut imkanlarla sizlerin de örnek olmanız ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki köprünün sağlamlaşması için çalışmanız ve çabalarınız çok önemli. Bu tür girişimler için DTİK tam da adres.

    Buranın özel şartları konusunda da birkaç mesaj vermek istiyorum. Bölgenin sorunların eğitim ve ekonomi olduğu vurgulanıyor. Tabii ki sorunlar çok. Bunlar hızlı bir şekilde kronikleşen sorunlar. Diğerleri kronik ötesine geçtiği yeni kronikleşenler dikkat çekiyor. Bu iki alanda aslında gençler özne. Eğitimin ve özellikle üniversite eğitiminin akılcı şekilde yapılması lazım.

     

    Etkinliğin devamında da iş insanı Levent Sadık Ahmet söz aldı ve DTİK’in hedeflerini ve neden kurulduğunu anlattı.

    “Doğum büyümüş olduğum topraklarda, rahmetli babam Dr. Sadık Ahmet’in karış karış dolaşıp, soydaşların dertlerine derman olmak için uğraşmış olduğu topraklarda, DTİK Balkanlar Başkanı olarak konuşmak beni ve ailemi ayrıca onurlandırmaktadır.”

    Sözleriyle konuşmasına başlayan Levent Sadık Ahmet, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Bu güzel toprakların bereketinde siz değerli soydaşlarım ve hemşehrilerimin iyi niyetinden hiç bir zaman kuşkumuz olmadı, olamaz. Ancak bu bölgedeki toprakların, iyi niyetli Batı Trakya Türklerinin, iyi niyetli Balkanlardaki soydaşlarımızın bir araya gelip onların başarılarına vesile olmak, bizim asli görevimizdir. O yüzden de çok iş temposu arasında, tekrar böyle önemli ve ağır bir görevi kabul ettim...

    Bir yabacı sermaye yatırımı ile karşınıza geldim. Bu gün de 10 Balkan ülkesini temsil eden, bir çoğunuzun Levent kardeşi, arkadaşı ve de ben, Gümülcine’li Levent olmaya devam edeceğim.

    15-16 Eylül’de ilk kurultayımızı gerçekelştirdik. Dünya genelinde, diasporadaki Türk işadamları ve kardeşlerimizle beraberdik.

    DİTİK, dünyadaki Türk iş insanlarının birleşmesi gereken bir platfordur. O yüzden dünyadaki diasporayı birleştirme kararı aldık. Türkiye Yüzyılı’nda dünyanın farklı bölgelerinde neler yapabileceğimizi, hızlı bir şekilde faaliyete geçirelim. Aynı şeyleri tartışmak yerine çok çalışmamız gerekiyor.

    DTİK olarak bizim mottomuz diaspora diplomasisi. Yani Türk kökenli, Türk dostları arasında bir koordinasyon ve motto kurma hedefimiz var ve mevcut olanı da iyileştirmemiz. Bu sebeple yurt dıındaki STK’ların ve diaspora temsilcilerinin daha iyi ilişkiler içerisinde olmasıdır. Daha çok ticaret, daha çok yatırım ve birlikte mevcut olduğumuz ülkede fark yaratmaktır."

    Yapılan konuşmalardan sonra verilen resepsiyonda işadamları beraber olma imkanını buldular.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.