Frangulis: Ankara’da uygun zemin bulduk

    Frangulis: Ankara’da uygun zemin bulduk

     

    Gümülcine, 28.03.2023

    Yunanistan ekonomi diplomasisinden sorumlu  Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangulis, Kathimerini gazetesinde yayımlanan röportajında, Ankara’da iki ülke arasındaki 4. Tur görüşmelerin gerçekleştiğini ve pozitif konularda ilerleme kaydedildiğini belirtti.

    Frangulis ayrıca eski mevkidaşı ve Türkiye'nin şu anki BM daimi temsilcisi Sedat Önal ile olan ilişkisinin bir miras olduğunu sözlerine ekledi.Ankara'da uygun zemin bulduklarını ki 2021 yılında iki ülke arasında başlatılan pozitif gündem görüşmelerinden sonra bunların bilinmez olmadığını vurguladı.

    Frangulis Türkiye ve Yunanistan arasında ilerleme kaydedilen ve hemen uygulamaya geçilebilecek konuları ise şöyle açıkladı: 

    • Enterprise Greece ile ilgili Türk kuruluşu Türkiye Yatırım Ofisi arasında bir mutabakat zaptı akdedilmesine yönelik müzakereler tamamlanmıştır.
    • Sanayi Genel Sekreterliği ile Türkiye KOSGEB arasında küçük ve orta ölçekli işletmeler alanında bir mutabakat zaptı önümüzdeki toplantıda imzalanacaktır.
    • Turizm, ekonomi ve ticari işbirliği, iletişim teknolojileri, ulaştırma gibi konulardaki komisyonlar çalışmalarını tamamlamıştır.
    • Türkiye ve Yunanistan iş dünyasının işbirliği, Yunanistan, Türkiye ve üçüncü ülkelerde ticaret ve yatırımlar konusunda yolları açılmıştır. 

     

    Frangulis önümüzdeki toplantıda yeni ilgi alanlarının kendilerini meşgul edeceğini belirtti ve şunları ekledi: 

    • Yunanistan ve Türkiye arasında  havada ve denizde moratoryum - Ege'de "durgunluk" anlaşması.
    • Tarım kalkınma, enerji, çevrenin korunması v.b. alanlar.
    • Adli yardım konularında da işbirliği imkanları mevcuttur. Son olarak Türkiye’de tutuklu bulunan, tren kazasında hayatını kaybeden makinistin babasının serbest bırakılması iki ülke bakanlıkları arasında işbirliği olabileceğini göstermiştir.
    • Vatandaşın korunması, spor, dijital yönetim, biyoloji, tıp ve çevre araştırmaları gibi konular da araştırma merkezlerinin işbirlikleri ikili ilişkileri geliştirebilir.

     Frangulis, son olarak da Türkiye ve Yunanistan’ın  BM Güvenlik Konseyinde karşılıklı olarak birbirlerini destekleyeceklerini taahhüt etmeleri uluslararası kuruluşlarda da yakın işbirliğinin yolunu açmaktadır, görüşlerine yer verdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.