TÜRKÇE ARNAVUTLUK EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLİYOR

    TÜRKÇE ARNAVUTLUK EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLİYOR

     

    Gümülcine, 30.01.2023 

    Milli Eğitim Bakanlığı, bu akademik yıldan itibaren Arnavutluk öğrencilerinin zorunlu mezuniyet sınavına Türkçe dilinde de girebileceklerini duyurdu.

    Bu akademik yıldan itibaren Arnavutluk’taki lise öğrencileri, Türkçe dersi için yabancı diller zorunlu devlet sınavına girmeyi seçebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu hafta yayınladığı yönergede, yabancı dil sınavı için öğrencilerin Türkçe de dahil olmak üzere altı dil arasından seçim yapabileceği belirtiliyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı yönergesinde “Zorunlu sınav (D3) olarak verilen yabancı dillerin listesi: İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Türkçe’dir” denilmektedir.

    Bu yıl 1 Haziran’da yabancı diller için devlet mezuniyet sınavı yapıldığında, Arnavut öğrenciler ilk kez Türkçe dilinde de devlet mezuniyet sınavına sınavına girecekler.

    Arnavut okullarında seçmeli ders olarak Türkçe öğrenimi, Arnavutluk Bakanlar Kurulu ile Türkiye Hükümeti arasında eğitim alanında yapılan daha geniş bir anlaşmanın sonucudur.

    2021’de varılan bu anlaşma, Arnavutluk’un Türkçe öğrenme gerekliliklerini değerlendirmesini ve bu değerlendirmeye dayalı olarak ücretsiz seçmeli ders olarak Türkçe öğrenme programını başlatmasını sağladı.

    İkili anlaşmada “Taraflar, eğitim sistemleri içinde diğer Tarafın resmi dilinin ve diğer Tarafın edebiyat ve kültürünün öğretilmesini ve öğrenilmesini teşvik edeceklerdir. Arnavutluk tarafı, Türk dilinde bir pilot program ilan etmek amacıyla seçmeli ders olarak Türkçe’nin yabancı dil olarak öğrenilmesi için gerekliliklerin bir değerlendirmesini yapmayı planlıyor”, ifadeleri yer alıyor.

    Anlaşma ayrıca tarafların birbirlerinin dili ve kültürü üzerine seminerler ve yaz kurslarında araştırmacı ve öğrenci değişimi için kota sağlama taahhüdünü de şart koşuyor.

    Arnavutluk ve Türkiye, Arnavutluk’ta Edi Rama ve Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti altında son yıllarda işbirliğini derinleştirdi ve genişletti. Bu işbirliği eğitimin yanı sıra yatırımlar, ekonomi, savunma ve diğer alanlarda da somut adımlar atılmasını sağladı./Balkan Postası

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.