Yüksek Hava Sıcaklıklarının Etkili Olduğu Günlerde Neler Yapmalıyız?

    Yüksek Hava Sıcaklıklarının Etkili Olduğu Günlerde Neler Yapmalıyız?

     

    Gümülcine, 28.07.2022

    Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, artan hava sıcaklıklarıyla ilgili olarak önceki günİklim Haberden önemli uyarılarda bulunmuştu. Ülkemiz genelinde görülen aşırı sıcaklıkların hem yurttaşları hem de doğadaki diğer canları olumsuz etkilemesi nedeniyle Prof. Dr. Türkeş, uyarılarına yenilerini ekledi.

    Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’in yüksek hava sıcaklıklarının ve sıcak hava dalgalarının etkili olduğu bugünlerde yurttaşlara yaptığı uyarılar şöyle:

    • Sıcak ve çok sıcak hava koşullarının ya da sıcak hava dalgalarının yaşanabileceğinin öngörüldüğü ya da beklendiği yerlerde, güneş ışınlarının dik-dike yakın geldiği, bu nedenle gelen Güneş ışınımın şiddetli ve hava sıcaklıklarının yüksek olduğu günün 11.00-17.00 saatleri arasında güneş altında ve sıcakta kalmamaya çalışın.
    • Günün bu saatlerinde yüksek enerji isteyen ve aşırı su kaybına yol açacak fiziksel etkinliklerden, şiddet derecesine göre -en düşükten en yükseğine doğru- sırasıyla ısı krampından, ısı bitkinliğinden ve yaşamsal tehlikeli sıcak çarpmasından (çok yüksek sıcaklıklarda şiddetli sıcak çarpması) ve susuz kalmaktan kaçının.
    • Çocukları, evcil hayvanları kesinlikle araçta yalnız bırakmayın.
    • Hafif açık renkli kıyafetler giyin ve güneş altındaysanız hava alan hafif şapka takın.
    • Patili (kedi, köpek) ve patisiz (serçe, kumru, kargalar, güvercin, ötücü kuşlar, vb.) dostlarımız için sokağa, park ve bahçelere, balkonlara bir kap temiz su koymayı unutmayın.
    • Yangın (anız, piknik, orman, çalılık, konut, vb.) tehlikesine karşı dikkatli ve uyanık olun.
    • Bol bol serin su, ayran, ev yapımı meyve suyu, şerbet, limonata ve çok sıcak olmayan çay (kola ve diğer gazlı içecekler değil) içerek su kaybınızı giderin ve vücut sıcaklığınızı kontrol altında tutun.

    Her Koşulda Su Gereksiniminizi Karşılayın!

    Prof. Dr. Türkeş, tüm bunlara rağmen kendinizi iyi hissetmiyor ve vücut sıcaklığınız artıyorsa bunu çevrenizdeki kişilerden yardım alarak ya da sağlık kuruluşlarına başvurarak önlemenizi, bunları yaparak iklim konforunuzu yükseltmenizi ve her koşulda su gereksiniminizi karşılamanızı da önerdi. Iklimhaber.org

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.