Seçek etkinliklerinde son gün heyecanı yaşanıyor!

    Previous Next

    Seçek etkinliklerinde son gün heyecanı yaşanıyor!

    17.07.2022

    Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneğinin düzenlediği “Yağlı güreşler ve kültürel etkinlikleri” bugün protokol konuşmaları, yağlı güreşler ve çeşitli sanatçıların konserleriyle sona erecek.

    Cuma günü okutulan mevlid ve verilen yemekten sonra, Cumartesi günü de Ağa Hüseyin Apti Salıncak köyündeki evinden çıkarılıp Mehrikoz futbol sahasına getirilmişti.

    Misafirlerin davul-zurna eşliğinde alana getirilmesinden sonra protokol konuşmalarına geçildi.

    Konuşmalardan önce geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ve 15 Temmuz şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

    SEÇEK AZINLIK EĞİTİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ OLARAK KÜLTÜRÜ ÖMRÜMÜZ YETTİĞİ SÜRECE DEVAM ETTİRMEYE HEPİNİZİN HUZURUNDA SÖZ VERİYORUZ

    1300’lü yılların başında Rumeli zaferiyle Kocayayla- Gaziler Yaylası’nda başlayan, bundan sonra Haraççı ve günümüze kadar gelen bir tarih ve dayanışma ile halkımızın bugüne kadar getirdiği Seçek Yaylası’nın daha nice yedi asırlara ulaşacağından hiçbir şüphesi olmadığını belirten Necmettin Hüseyin Kahya, “Bu güzel günde etkinliği buraya taşıdığınız için hepinize teşekkür ederim. Toplumumuz ve soydaşlarımızın yoğun baskılardan bir nebze de olsa kurtulmasını sağlayabildiysek, Batı Trakya Müslüman –Türk Azınlığı bizim sayemizde nefes alıp güzel vakit geçirdiyse, benim için bundan daha büyük mutluluk yoktur.

    Sizlere kısaca Seçek Yaylası’nı ve tarihini anlatmak istiyorum. Şu arkamda gördüğünüz rüzgar güllerinde yaklaşık yedi asır önce başlayan, üzerinden sayısız pehlivan ve ağaların geçtiği Seçek Şenlikleri ve Kültürel Etkinlikleri, sadece ülkemiz Yunanistan İç Savaşı zamanında ve pandemi zamanında bırakılıp yapılamamıştır. Bugünden sonra da sizlerin yardımı ve desteğiyle biz, Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği olarak kültürü ömrümüz yettiği sürece devam ettirmeye hepinizin huzurunda söz veriyoruz.” Görüşlerine yer verdi.

    NERELERE TAŞINIRSAK TAŞINALIM, NEREYE VARIRSAK VARALIM, BİZİM HER YER SEÇEK’TİR

    Herkesi saygıyla ve sevgiyle karşıladığını belirten 2022 Seçek Ağası Hüseyin Apti, “Öncelikle iki gün önce ebediyete intikal eden faziletli müftümüz Ahmet Mete’yi rahmetle anıyor, hepinize başsağlığı diliyor, ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum.

    Kültürümüzün olmazsa olmazı bazı şartları vardır.

    • Etkinliği birinin üstlenmesi lazım. Üstlenen kişi etkinlik tamamlanana kadar ağa sıfatını taşımaktadır.
    • Açık alanda pehlivanların güreş tutmasıdır. Aynı zamanda da bu kültürümüzün simgesidir.
    • Yeri ve günü belli olmasıdır. Günü Ağustos ayının ilk haftasıdır. Ancak ramazan, bayramlar ve 12 muharrem olduğunda etkinlikler ileri geri alınabilir, bu sene olduğu gibi. Yeri ise, bir asır Seçek Yaylası’nda yapıldı, oradan da Seçek ismini aldı. Daha önceleri bir asır öncesinde, Seçek Yaylası’ndan 3-4 kilometre uzaktaki hudut boyunda yapıldığı söylenmektedir. Ancak 4-5 seneden beri bazı nedenlerden dolayı, bazı ciddi sorunlardan dolayı Seçek’i buraya taşıdık. 10 Ağustos 2018 Cuma günü, kalabalık halk nezdinde Seçek Yaylası’nda verdiğimiz mücadele, onurlu bir sonuç elde edilmediğinden ikindiden sonra buraya taşındık. Demek istediğim şu ki, buraya vardığımızda bir çoğumuzun gözü tutmadı. Yani bu alan pek de beğenilmedi gibi. O zaman böyle düzenli de değildi. 11 Ağustos 2018 günü, sabahın erken saatlerinde yöre halkının buraya akın etmesiyle bu alan doldu taştı. Ve, o beğenmeyenler dedi ki: yer güzelmiş! Hayır hayır! Yer falan değil, güzel olan halkımızdır. Burası halkla donatıldı, süslendi ve güzel oldu. Onun içindir ki biz bu halkla nerelere taşınırsak taşınalım, nereye varırsak varalım, bizim her yer Seçek’tir.İfadelerine yer verdi.

    Pandemi nedeniyle bu tür etkinliklere ara verilmek zorunda kalındığını, ancak Seçek etkinliklerinin bu yıl da çok güzel takip edildiğini belirten Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Rukiye Rızgıç, “Böylesine önemli bir etkinlikte tekrar bir araya geldiğimizden dolayı büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Toplumumuzun geçmişten bugüne getirdiği, kültürel ve manevi değerlere, değerlerle beslenerek, kültür ve geleneklerimizle bize birliğimiz ve geçmiş bağlarımızı hatırlatan bu tür organizasyonların gelecek kuşaklara aktarılmasını, gelecek nesillerin bu kültüre göre şekillenmesini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen her etkinlik bizim için çok değerli ve kıymetlidir.” Görüşlerine yer verdi.

    HER BEKTAŞİ ALEVİDİR, AMA HER ALEVİ BEKTAŞİ DEĞİLDİR!

    Ağa’yı, geleceğimize, birliğimize vurgu yaptığı için tebrik ettiğini belirten Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, “Şunu unutmamak lazım. İster Alevi, ister Sünni olsun, ister Bektaşi olsun. Bizim tarihimiz, kültürümüz bir. Biz, Ahmet Yesevi’nin öğrencileri, öğretisi üzerine Türkler Müslüman olduk. Önce Anadolu’ya, sonra da Rumeli’ye kadar geldik. Bugün Anadolu’daki Mevlânâ, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli Ahmet Yesevi’nin öğrencileridir. Rumeli’deki tekkeler de öğrencilerinin kurduğu müesseselerdir. Dolayısıyla şunun altını çizerek söylüyorum: Bektaşilik bir kültürdür ve ehli sünnetin içindedir. Her Bektaşi Alevidir, ama her Alevi Bektaşi değildir! Bektaşilik bizim kültürümüzde var olan ve ehli beytin çizgisinde olan, ehli beyti bütün Sünnisiyle, Bektaşisiyle seven insanlarız. Onun için hep birlik içindeyiz.” Düşüncelerine yer verdi.

    SEÇEK DERNEĞİNİ BU ETKİNLİĞİ DEVAM ETTİRDİĞİ İÇİN TEBRİK EDİYORUM

    Seçek Şenliklerinin yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişi olduğunu söyleyen T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, “Bu anlamıyla Batı Trakya Türklerinin önemli etkinliklerinden bir tanesi.

    Yüzyıllardır süren geleneği yaşatmak çok önemli. Bunun için Seçek Derneğini bu etkinliği devam ettirdiği için tebrik ediyorum. Verdiğiniz destek için de sizlere teşekkür ediyorum.

    Bu Etkinlikler Hacıbektaş’tan, Ahmet Yesevi’den, Horasan erenlerinden gelen ve manevi bir boyutu da olan kültürel bir etkinlik. Sadece bir spor müsabakası olarak görmemek lazım.

    Azınlığımızın manen gücünü aldığı ata mirası bu gelenek ve göreneklerimizi ancak birlik ve beraberlik şuuru ile yaşatabileceğimizin farkında olmalıyız.” Görüşlerine yer verdi.

    Konuşmalardan sonra İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği folklor ekipleri gösterilerini sundu. Etkinliğin devamında da yağlı güreşlere geçildi. Akşamda katılımcılara müzik ziyafeti sunulacak.

    Etkinliğe; T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, Seçek Derneği Başkanı Necmettin Hüseyin Kahya, Kozlukebir Belediyesi Meclis Başkanı Rukiye Rızgıç, Kozlukebir Belediyesi Muhalefet Lideri Erdem Hüseyin, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Tütün Kooperatifi Başkanı Sinan Ahmet, Güney Meriç Derneği Başkanı Hüseyin Mahmut, Eyalet Başkan Danışmanı Cihan İmamoğlu, Eyalet Başkan Yardımcıları Ahmet İbram ve Tarkan Murtaza, İtfaiye Teşkilatını temsilen Pişka Yusuf, SYRIZA Rodop İli Başkan V. Ve MYK üyesi Özgür Ferhat, N.D. milletvekili adaylarından Mustafa Katrancı, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, DEB Partisi eski başkanı Mustafa Ali Çavuş’un yanı sıra bölge halkı katıldı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.