İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek'in meclis konuşmasından kesitler

    İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek'in meclis konuşmasından kesitler

    16.07.2022

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Yükseköğretim Kurumlarında Yeni Ufuklar" adı altındaki yasa tasarısı ile ilgili konuşmamdan kesitler.

    Yeni Demokrasi Hükümeti'nin "Üniversitelerde Yeni Ufuklar" başlığını taşıyan yasa tasarısı, Hükümetin Eğitim alanındaki yıkıcı politikasının son eylemidir. Üniversitelerin kapalı olduğu bir dönemde, özgür ve demokratik kamu üniversitelerinin yapısını değiştirerek özel üniversitelerin yolunu açmayı hedeflemektedir.

    Hükümetin pandemi, enflasyon ve enerji krizini yönetmekteki başarısızlığından sonra sıra milli eğitimi yerle bir etmeye gelmiştir.

    Azınlık eğitiminde de Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın uyguladığı politika Orta Çağ'dan kalmış görünmektedir. Tek endişesi, azınlık toplumu tarafından kabul görmeyen din eğitimi veren kişilerin (İerodidaskalos) sözleşmelerini uzatmaktır. Eğitim Bakanlığı İskeçe Azınlık Lisesi ile ilgili de büyük riskler almaktadır. Defalarca sunduğum soru önergelerinde İskeçe Azınlık Lisesinin yapı sorununu ve öğrencilerin maruz kaldıkları tehlikeleri dile getirdim.Ayrıca partiler üstü Trakya komisyonu raporunda da Azınlık Lisesinin bina sorununun dile getirilmesine rağmen hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Vurgulamak isterim ki sözkonusu bina 19.yy dan kalma bir tütün mağasıdır.Öğrencilerin yoğunluğundan dolayı artık bu bina yetersiz kalmaktadır,sabah ve öğlen vardiyalı eğitim veren ender okullardandır.

    Binanın eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını vurgulayarak bir kez daha yeni bir okul binasının tahsis edilmesini veya yeni bir bina inşaatı için acilen girişimde bulunmanızı rica ederim.Önemli olan tek konu öğrencilerin can güvenliğidir.

    Ayrıca, çok yakın bir zamanda bir ayrımcılığa daha tanık olduk. İskeçe Birinci Dereceli Eğitim Müdürü Azınlık okullarının bahçelerini hatim merasimlerinde kullanılmak üzere izin vermemiştir gerekçesi ise bu tür etkinliklerin pedagojik formasyona uygun oladığına dairdir.Tabii başta Mustafçova Belediye yetkilileri ve veliler bu karara tepki göstermiştir. Bu tür uygulamalar bize unutmak istediğimiz azınlık içn karanlık olan dönemleri hatırlatmaktadır. Siriza Partisi hem bu tür etkinliklerde hem de çoçukların okul bahçelerini oyun alanı olarak kullanmaları taraftarıdır.Unutulmaması gereken de bu bahsi geçen okullar vakıf mallarıdır. Benzer bir örnek de, Eğitim Bakanlığı'nın eski Şahin Medrese Okulu binasını, restore edilmesi ve tekrar değerlendirilebilmesi amacıyla ait olduğu vakıf idaresine iade etmeyi reddetmesidir. Bunun yanında Türkiye'de İmam Hatip Liselerinde eğitim gören öğrencilere denklik belgesi verilmek üzere gerekli düzenlemeleri yapmayı reddederek birçok öğrenciyi zor durumda bırakmaktadır.

    Azınlık eğitiminin sınırlı sorunlarını çözmekte aciz olan bir Hükümet, koca bir eğitim sisteminin sorunlarını nasıl çözecek?

    Söz konusu yasa tasarısı:

    -Üniversite yönetiminin özerkliğini dolaylı olarak kaldırmaktadır.

    - 11 üyeden 5'inin üniversite dışından özel danışmanların oluşturacağı bir yönetim getirilerek Üniversite öğretim üyelerini kendi kurumlarını yönetme yetkileri sınırlandırılmaktadır.

    -Yükseköğretimde TEI’leri eski statüsüne getirerek yeni bir ayrımcılık oluşturmakta.

    -Aynı zamanda, Devlet Üniversiteleri finanse etme konusundaki yükümlülüğünden geri çekilerek akademik alanda olumsuz etkiler oluşturarak sonsuz bir sponsorluk avının pençesinde bırakılmaktadır.

    -Öğrenciler ve üniversiteliler için sendikacılığı suç unsuru sayarak disiplin sistemi kurmaktadır.

    - Öğretim üyelerini akademik danışman görevlerinden uzaklaştırarak, DOATAP tarafından diplomaların tanınma şeklini tamamen değiştirmekte.

    Son olarak yasa tasarısının 5. maddesinde Yükseköğretim Kurumlarının Eğitim ve Maliye Bakanlarının kararı ile birleşebileceği belirlenmiştir.Fakülteleri kapatmanın ilk adımı olan taban puanlarının oluşturulması amacı şimdi anlaşılmaktadır.

    Bakanların bölümlerin kapatılması konusunundaki dayanaklarından biri, yükseköğrenim üyelerinin sayısı karşısında bölüm tercihlerinin düşük olması. Bu da Hükümete, taban puanları nedeniyle geçen yıl fiyaskoyla sonuçlanan ve 10 öğrenci kabul eden İskeçe Mimarlık bölümünü kapatma olanağının verildiği anlamına geliyor.

    Artık tek çözümün bir an önce seçime gidilmesi olduğu ortadadır.

    Bir sonraki hükümet olarak SİRİZA, üniversitelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına öğretim üyelerine kadro açarak ikiye katlamayı hedeflemektedir bunun yanısıra gerekli finansmanı sağlamak, taban puanlarını kaldırmak, üniversitelerin demokratik yönetimini ve işleyişini taahhüt etmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.