Bütçe görüşmelerinde Batı Trakya Türklerinin sorunları da dile getirildi!

    Bütçe görüşmelerinde Batı Trakya Türklerinin sorunları da dile getirildi!

    Gümülcine, 05.11.2021.

    Türkiye’de devam etmekte olan bütçe görüşmelerinde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yaşayan Türklerin sorunları da dile getirildi.

    İyi Parti Edirne milletvekili ve aynı zamanda TBMM’de İyi Parti Grup Başkanı da olan Orhan Çakırlar, Dışişleri Bakanlığının bütçesi görüşülürken komisyonda söz aldı ve Batı Trakya Türklerinin sorunlarını aktardı.

    “Türkiye’nin dış politikası sadece ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızı değil aynı zamanda ülke dışında yaşayan vatandaşlarımızı ve soydaşlarımızı da ilgilendirmektedir.” Görüşlerini ifade eden Orhan Çakırlar, “Ülkemizde 200’ü aşkın üniversite bulunmakta, ancak yapılan bir araştırma var, hiçbir üniversitemiz burada ne bir gazeteye ne de bir dergiye abone değil. Diğer yandan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması sonrası baskı makineleri getirilip, basın faaliyetleri yapılmışken, günümüzde faal bir matbaa dahi yoktur. Tüm baskı işleri ekonomik duruma göre Dedeağaç, Bulgaristan bazen de Türkiye’de yapılmaktadır.” Görüşlerine yer verdi.

    Batı Trakya Türklerinin eğitimde yaşadığı sorunları, ABD’nin Dedeağaç’a zırhlı birlikleri konuşlandırmasını ve ibadet özgürlüğü gibi konulara da yer veren Çakırlar, şunlara değindi:

    “Atina, Batı Trakya Türklerinin haklarını hiçe saymaktadır. Ülkede var olan okulların yarıdan fazlası kapatılmış, Lozan Barış Antlaşması ile garanti altına alınan azınlık haklarından biri olan eğitim hakkı günümüzde uygulanmamaktadır. Yakın dönemde bir çok Türk köylerinde de okullar çeşitli bahanelerle kapatılmaktadır. Eğitimi elinden alınmaya çalışılan Batı Trakya Türklerinin geleceği örselemek istenmektedir. Dedeağaç sınırına Yunanistan tarafından ABD silahları ve zırhlı araçlarla donatması ve Batı Trakya Türkleri üzerinde baskıların artması açıkça tehdit oluşturmaktadır.

    Lozan Barış Antlaşması ile birlikte azınlık haklarını emanet olarak alan Yunanistan bu hakları gasp etmiştir. Yunan makamlarınca atanmış müftü sorunu azınlık olan Batı Trakya Türkleri’nin ibadetlerini yapmakta ve yaşamakta büyük problemlere neden olmaktadır. Geçtiğimiz haftalarda İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Yunan makamlarının Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığının temel hak ve özgürlüklerini baskı altına aldığını söyledi. Müftü Mete, “Bir ezan okunması için kaç defa imam emniyete çağırılıyor, bunu bilmek lazım. Batı Trakya’da ezanlar tehdit altında’’ diyerek sözlerimi sonlandırıyorum.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.