Salıncak Kurbanı yoğun bir katılımla gerçekleşti

    Previous Next

    Salıncak Kurbanı yoğun bir katılımla gerçekleşti

    Gümülcine, 12.09.2021.

    Uzun yıllardan bu yana devam eden Salıncak Kurbanı, 12.09.2021 günü, pandemiye rağmen daha büyük bir katılımla yaşatıldı.

    Rodop ilinin Kozlukebir – Arriana Belediyesine bağlı Salıncak- Hamilo köyü yakınlarında gerçekleşen etkinliğe Mehrikoz, Salıncak, Hebilköy, Büyük Derbent, Kurcalı ve etraf köyleri sakinlerinin yanı sıra; bölgenin kanaat önderlerinden Hasan Apti v.d. önderler, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve Başkan Yardımcısı Ali Haseki, milletvekili İlhan Ahmet’i temsilen Mehmet Berat, Mehrikoz eski nahiye başkanları Abdülkadir Hafız Hoca ve Mehmet Abdürrahim, Büyük Derbent Muhtarı Mehmet Bostancı, Eyalet Başkan Yardımcısı Tarkan Murtaza katıldılar.

    Etkinlik alanında toplanan halk birbirleriyle görüşme ve sohbet etme imkanı buldu. Hep birlikte kılınan öğle namazından sonra katılımcılara bölgenin ünlü yemeği “Bakırlama” ikram edildi. Yemekten sonra duayı ise din görevlisi Hilmi Kuru yaptı.

    Etkinlikte her zaman olduğu gibi yine gençler vardı. Büyük bir dayanışma içerisinde gerçekleşen etkinlik eksiksiz bir şekilde tamamlandı.

    Salıncak Kurbanı

    Salıncak Kurbanı Mehrikoz'un arka kısmında, Salıncak köyü yakınlarında yer alan Salıncak yolu üzerindeki alanda düzenlenmektedir. Bölgede herhangi bir yatır veya türbe bulunmamaktadır. Salıncak köyünden (İki yıl önce verilen bilgiler) 85 yaşındaki Abdi Hasan, Kurbanın yüzyıllardır aynı bölgede düzenlendiğini, 1941 yılında Bulgarlar  bölgeyi işgal edince Kurban alanını karargah olarak kullandıklarını ve  halkın da bu durumda Kurbanı Salıncak köyü yakınlarına taşıdığını söyledi.   1946-1949 Yunan İç Savaşı nedeniyle kurban alanına mayın döşenmiş ve böylece kesintiye uğrayan kurban geleneği 1950’den sonra “Kavak Tarla” denilen bölgede düzenlenmeye başlanmıştır.

    2006 yılında Mehrikoz nahiyesi burasını tamir ettirmiş ve örtülü bir alan haline getirmiştir. Etkinlik yaklaşık olarak 22 yıldan bu yana yine eski yerinde düzenlenmektedir.

    Bölge halkından yaşlı kişilerin anlattıklarına göre, 1360’lı yıllarda bölgeyi hakimiyeti altına alan Osmanlı Türkleri her gittikleri yerlerde kazandıkları zaferleri kutlamışlar ve bir nevi buralarda iz bırakmışlardır. İşte günümüzde bu izleri yaşatmak için bölgede bu tür etkinlikler düzenlenmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.