İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga anıldı

    Previous Next

    İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga anıldı

    Gümülcine – 09.09.2021

    Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesinin sembol isimlerinden, İskeçe seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga, ölümünün 15. yılında İskeçe'de düzenlenen törenle anıldı.

    İskeçe Müftülüğünce Müftü Aga'nın İskeçe Aşağımahalle Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen törene, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğunda görevli Muavin Konsolos Subutay Koç, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Milletvekilleri Burhan Baran ve Hüseyin Zeybek, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, İskeçe Belediye Başkan Yardımcıları Levent Karaosman ve Suha Bekiroğlu, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, Mustafçova Belediyesi Büyük Birlik Kardeşlik Hareketi Listesi Başkanı adına Avukat Ahmet Kurt, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Asbaşkanı Hasan Boşnak, İskeçe Azınlık Ortaokul ve Lisesinin Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin Ali, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan ve azınlık kurum kuruluşları, Aga'nın ailesi adına oğlu Mustafa Aga ve soydaşlar katıldı.

    Anma töreninde Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete duayı yaptı.

    İlk olarak İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında şunları aktardı: “Bir insanın toplum lideri olabilmesi için toplumun öünde yürümesi gerekir. Hastasının önünde, yolda kalmışın önünde, açın önünde, tokun önünde, siyasi olarak önde, dini olarak önde yürüyecek biri varsa bu toplumun lideri demektir. Ama rahmetli Emin Aga bunların hepsini topladı. Rahmetli için bunların tümünü söylemek mümkündür. Bizler de müftülük olarak kendilerinin anısına Kardelen adında dergimizde yer verdik ve bir de youtube üzerinden bir belgesel video hazırladık. Bir kez daha Allah rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun.”

    Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, merhum Mehmet Emin Aga’nın doğal bir lider olduğunu ve kendisinin bu özel ve samimi liderliğiyle bu topluma sahip çıktığını ifade etti.

    İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, kısa bir süre önce İskeçe Türk Birliği ve azınlığın diğer davalarını görüşmek üzere Strazburg’da olduğunu hatırlattı. Merhum Mehmet Emin Aga ile çok uzun yıllar birlkte yaşayamadığını ancak bir Danışma Kurulu toplantısı öncesi kendisiyle yaşadığı bir anısını anlatan Ahmetoğlu şunları aktardı: “Yine bir Danışma Kurulu toplantısındaydık. İskeçe Türk Birliği’nin girişinde buluştuk. ‘Bak bu tabela meselesi devam ediyor. Bizden size vasiyet, bu davayı ve mücadeleyi devam ettirin’ demişti. Bizler de bu mücadeleye devam edeceğiz.”

    Bu mücadele ruhuyla burada bulunduklarını söyleyen millevekili Hüseyin Zeybek, Batı Trakya Türk Azınlığının hiç bir dönem rahat olmadığını belirtti. Zeybek, “Hak arama mücadelemiz devam ediyor. Dik duran insanlar bizim aynamız olması gerekir. Bu yolda mücadele etmeliyiz. Tekrar Mehmet Emin Aga’yı rahmetle anıyorum" diye konuştu.

    Daha sonra İskeçe Milletvekili Burhan Baran söz aldı. “Siyasetin içinde olup da Mehmet Emin Aga’yı bilmemek olmaz” diyen Baran sözlerine şöyle devam etti: “Tarihe baktığımızda bu insanların nasıl mücadele verdiklerine, nasıl dik durduklarına bakmak gerekir. Azınlığımızın sorunları devam ediyor. Önümüzdeki iki yıl bizler için çok önemli. Bizlerin de bu süreçte ne yapmamız gerektiği hususunda kararlar almamız gerekir.”

    Mehmet Emin Aga, ailesi adına yaptığı konuşmada tüm katılımcılara teşekkür etti.

    Son olarak Gümülcine Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Subutay Koç söz alarak şunları aktardı: “Sayın müftümüz Mehmet Emin Aga’nın vefatının 15. yıldönümü nedeniyle buraya toplanmış bulunuyoruz. Mehmet Emin Aga, Batı Trakya davasına kendine özgü liderlik biçimiyle yön vermiştir. Kendilerini şükranla anıyoruz. Allah rahmet eylesin, mekanı Cennet olsun.”

    Tören sonunda İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, törene katılan soydaşlara teşekkür etti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.