Milletvekili Zeybek kapatılan azınlık okullarını meclis gündemine taşıdı

    Milletvekili Zeybek kapatılan azınlık okullarını meclis gündemine taşıdı

    Gümülcine – 08.09.2021

    İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, kapatılan azınlık okulları ile ilgili meclise soru önergesi sundu.

    İskeçe ili SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına yönelik soru önergesinde, bu yıl kapatılan 12 azınlık okulun faliyetlerini askıya alınmasının nedenlerini sordu.

    Milletvekili Zeybek soru önergesinde şu ifadelerye yer verdi:

    “Doğu Makedonya ve Trakya Eğitim Bölge Müdürlüğü'nün 30/7/2021 tarihinde yayınladığı Φ.2.1 / 6762 sayılı kararı ile Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesinde 12 Azınlık İlköğretim okulunun faaliyetinin durdurulduğunu duyurdu.

    Azınlık Okullarının faaliyetlerinin devam edebilmesi için öğrenci sayısının en az dokuz olması gerekmektedir, aksi takdirde okulun faaliyeti askıya alınır. Ayrıca, bir azınlık okulunun faaliyetinin durdurulması durumunda, öğrenciler en yakın azınlık okulunda eğitimlerine devam ederken bu konuyla ilgili her okulun Encümen Heyetinin görüşü alınmalıdır. Ancak, Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Eğitim Müdürlüğü gerekli prosedürü izlemedi Encümen Heyetlerini bilgilendirmeden öğrencileri ikamet adreslerinden daha uzak okullara devam etmek zorunda bıraktı.

    Özellikle Rodop bölgesinde 8 Azınlık Okulu askıya alındı. Bu durumla alakalı en büyük sorun Gebeciler ve Eşekçili Azınlık Okullarında ortaya çıktı. Eşekçili okulunda, 8'i köyden olmak üzere diğer 6 öğrencinin de, daha önce okullarının faaliyeti durdurulan çıvar köylerden olmak üzere toplam 14 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Ancak Gebeciler köyü öğrenci velilerinin yazılı talepte bulunmalarına ve öğrenci sayısının 20’ye ulaşmasına rağmen Eşekçili okulu faaliyeti askıya alınmıştır.

    Ayrıca, Işıklar Azınlık Okulu'nun faaliyetinin askıya alınması kararının ardından, öğrencilerin en yakın olan Kozlukebir Azınlık Okulu'na gönderilmesi yerine, hiçbir sebep gösterilmeden Müdürlük tarafından daha uzak mesafede bulunan Kurcalı Azınlık okuluna gönderilmiştirler.

    Benzer sorunlar İskeçe'deki dört Azınlık Okulunun da faaliyetinin durdurulması ile yaşanmıştır (Eski Sinikova, Kurthasanlar, Karagözlü ve Eski Taraşmanlı Azınlık İlköğretim Okulları). Özellikle Kurthasanlı Azınlık İlkokulu ile alakalı olarak büyük bir anlaşmazlık yaşanmıştır, İskeçe Eğitim Müdürlüğü 7 öğrenci olduğunu idda ederken, Okul Encümen Heyetinin listelerinde 9 öğrenci bulunmakta idi en önemlisi de söz konusu okula beş yeni öğrencinin yeni kayıt yaptırması kabul edilmemiştir. Buna göre, bu okulun faaliyetinin durdurulması kararı alınan haksız bir karardır.

    Bu duruma velilerin gösterdiği tepkiler sonrasında, hem Eğitim Bölge Müdürü hem de İskeçe İlköğretim Müdürü, gelecek yıl en az on öğrencinin Azınlık İlkokulu'ndaki eğitimlerine devam etme niyetlerini beyan etmeleri halinde, okulların faaliyetlerine devam edeceğini belirtmişlerdir. Ancak, bu tür sorunlara sonradan çözüm getirmek yerine, öğrencilerin okuldan okula taşınmalarının önüne geçmek için, kalıcı ve en önemlisi de erken bir tarihte çözüm getirilmelidir. Alınan bu kararlar bir güvensizlik ortamı yaratmaktadır, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu düzgün ve düzenli eğitim süreciyle bağdaşmamakla birlikte öğrencilerin duygusal gelişimini ve sosyal olgunluğunu olumsuz yönde etkilemektedir.

    Bu nedenlerden dolayı,

    Okullar bir yerleşim bölgesinin bütünlüğünü oluşturduğundan ve okulların faaliyetinin durdurulması yerleşim bölgelerinin nüfus göçüne neden olacağından.

    Zira, anlaşıldığı üzere, Azınlık Okullarının faaliyetinin durdurulmasına kararι kriterler karıştırıldığından.

    Okul ortamında herhangi bir değişiklik olması durumunda Okul Encümen Heyetleri ve öğrenci velilerinin görüşlerinin dikkate alınmaması mümkün olmadığından.

    Bir okulun faaliyetinin durdurulması durumunda öğrencilerin mağduriyet yaşamaması adına en yakın okul alternatif olarak seçilmesi gerektiğinden.

    Sayın Bakana Sorulur?

    1. Rodop bölgesinde bulunan Eşekçili Azınlık ilkokulu ve İskeçe bölgesinde bulunan Kurthasanlar Azınlık İlkokulu'nun faaliyetinin durdurulması kararı hangi kriterlere göre alınmıştır?

    2. İlgili Okul Encümen Heyetlerinin ve öğrenci velilerinin görüşleri yanı sıra yazılı beyanları dikkate alındı mı?

    3. Işıklar Azınlık İlkokulunun öğrencileri neden en yakın Kozlukebir Azınlık İlkokulu yerine Kurcalı Azınlık İlkokulu'na gönderilmektedirler?

    4. Bu şartlarda Kurthasanlar Azınlık İlkokulu'nun faaliyetinin askıya alınmasını kararını kaldırmayı düşünüyor musunuz? Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı ile ilgili olarak bu okulla alakalı plan ve programınız nedir?

    5. Azınlık okullarının kapatılması konusu artık ciddi bir sorun olduğundan ve faaliyetleri durdurulan okulların kriterlerinin karıştırıldığından, en önemlisi de Azınlık Okullarında eğitim görmek isteyen öğrencilerin bu hakkını korumak adına okulların sağlıklı bir şekilde işleyişini nasıl desteklemeyi düşünüyorsunuz?”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.