"Trakya Tehdit Altında" kitabı Türkiye'de de yayınlandı

    Previous Next

    "Trakya Tehdit Altında" kitabı Türkiye'de de yayınlandı

    Gümülcine – 02.09.2021

    Hristos İliadis’in kaleme aldığı “Trakya Tehdit Altında” Gizli Yazışmalar Türkiye Stratejisi - Gizli Politikalar - Azınlık Grupları isimli Yunanca kitabın Türkçe çevirisi Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlandı.

    Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Yayınları’ndan Hristos İliadis’in kaleme aldığı “Trakya Tehdit Altında” Gizli Yazışmalar Türkiye Stratejisi - Gizli Politikalar - Azınlık Grupları isimli Yunanca kitabın Lale Alatlı tarafından Türkçe çevirisi yayınlanmıştır. Kitabın Yunanistan baskısı Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) tarafından 2019 yılında yapılmıştır. Kitabın özgün adı <<Η Θράκη απειλείται>> Απόρρητη αλληλογραφία Τουρκική στρατηγικήΜυστική πολιτικήΜειονοτικές ομάδες şeklindedir ve Vivliorama Yayınevi tarafından 2018 yılında Atina’da yayına sunulmuştur.

    Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Yayını olan anılan kitap çalışması Giriş ve Sonuç kısmı dışında beş bölümden oluşmaktadır. Kitabın Giriş kısmında “Trakya Azınlığı Olgusunun Anlamlandırılması” başlığı altında literatür taraması ve kuramsal çerçeve hakkında bilgiler verilmiştir. “19. Yüzyıl ile II. Dünya Savaşı Arası Dönemde Trakya” başlığı ile Birinci Bölümde Batı Trakya’da Osmanlı’nın son döneminden II. Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar olan süreçte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tarihi ve durumu değerlendirilmiştir.

    “Savaş Sonrası Ulusal Rekabetler ve Beklentiler: 1945-1949 Dönemi” şeklindeki İkinci Bölümde ise Azınlığın mevcut durumu, Yunan devletinin Azınlık üzerinde kontrolü, Azınlık Eğitimi gibi konular kaleme alınmıştır.

    Üçüncü Bölümde “Azınlık ve Türk-Yunan Dostluğu, 1949-1955: Anlaşmazlıklar ve Çelişkiler” başlığı altında Türk-Yunan ilişkilerinin Batı Trakya Türk Azınlığı’na yansıması, Azınlık Eğitimi’ndeki gelişmeler ve Batı Trakya Türk Azınlığı ile Yunan Devleti arasındaki anlaşmazlık ve çelişkiler ifade edilmiştir.

    Kitabın Dördüncü Bölümünde “6-7 Eylül Olayları ve Trakya’daki Bilinmeyen Sonuçları” başlığıyla Yunan Devleti’nin İstanbul’da meydana gelen olaylar sonrası Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik politika değişikliğine gitmesi ve Yunanistan tarafından Azınlığın yeniden adlandırılması anlatılmıştır.

    “Trakya Koordinasyon Konseyinin En Önemli Durağı” ile beşinci bölümde ise anılan Konseyin kuruluşu, amaçları, Azınlık Eğitimi, bölgede uygulanan nüfus ve toprak politikaları gibi konular hakkında bilgilere yer verilmiştir.

    Son olarak “Zaman İçerisinde Dâhil Etme ve Hariç Tutma Politikaları” başlığı ile de çalışmanın sonuç bölümünde ise yazar Yunan Devleti’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik zaman içerisindeki politika değişikliklerini değerlendirmiştir.

    İliadis’in bu kitap çalışmasının en önemli özelliği Yunan devletinin Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik eğitim politikalarının Kavala Devlet Genel Arşivi ve Yabancı ve Azınlık Okulları Başmüfettişliği arşivlerinde bulunan gizliliği kaldırılmış belgeler kullanılarak yazılmış olmasıdır. Yazar bu arşiv belgelerini Yunanistan Trakya Koordinasyon Konseyi gizli toplantı tutanaklarından, Yunan Dışişleri Bakanlığı, Yunan Milli Eğitim Bakanlığı, yerel azınlık okulları müfettişleri, Trakya Genel İdaresi, Gümülcine (Komotini) Emniyet birimi gibi çeşitli kaynaklardan temin ettiğini belirtmiştir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.