Üniversitelere girişte yaşanan sorunları meclise taşıdı

    Üniversitelere girişte yaşanan sorunları meclise taşıdı

    Gümülcine – 31.08.2021

    İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, bu yıl uygulamaya konulan fakülte içi baraj uygulaması sebebiyle Trakya Dimokritos Üniversitesi’ne giriş hakkı kazanan öğrenci sayısındaki düşüş hakkında soru önergesi sundu.

    Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına yönelik soru önergesinde Hüseyin Zeybek şu ifadeleri kullandı:

    “27 Ağustos tarihinde öğrencilerin kabulünün sonuçları açıklandı. Geçen yıllara göre 18.000’den fazla aday üniversitelere giriş yapamadı. Fakülte içi baraj puan uygulaması bunda önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte hükümetin binlerce aday ve aileleriyle alay ettiği bir kez daha resmi olarak belgelendi.

    SİRİZA partisi olarak, yükseköğretim alanında sorun yaratması kaçınılmaz olduğu için bu uygulamaya başından beri karşı çıktık. Aynı zamanda Fakülte içi baraj puan uygulamasının kaldırılması ile ilgili bir kararname sunduk fakat ne yazık ki sözkonusu kararname Eğitim Bakanı tarafından reddedildi. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte adaylar ve ailelerine karşı yapılan adaletsizlik ortaya çıktı.

    Hükümetin başarısızlığının şok edici bir örneği, Trakya Demokritos Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün durumudur. Sonuç olarak, birinci sınıf öğrencilerinin 108 kontenjanı neredeyse boş kalırken düz liselerden mimarlık bölümüne öğrenci alınmadı, meslek ve diğer okullardan ise alınan aday öğrenci sayısı 10’u aşmamaktadır. 2019-2020 akademik yılında Mimarlık Bölümü'ne düz liselerden giriş yapan öğrenci sayısı 99 iken, 2021-2022 akademik yılında bölüme kabul edilen öğrenci sayısı sıfırdır (!).

    Tabii ki, sorun esas olarak bölümlere yüksek baraj puan oranlarının getirilmesinden kaynaklandı. Adayların velileri konuyu erken tespit etti. Ancak, tekrar tekrar Bakanlığa başvurmalarına rağmen, iktidarın gösterdiği ilgisizlik, Trakya Dimokritos Üniversitesi Mimarlık Bölümü için şok edici sonuçlara yol açtı.

    Bu kararın bir bütün olarak Üniversiteyi etkilediğini belirtmekte fayda var, çünkü 2020'de 734 öğrenci kabul edilirken, 2021'de sadece 479 öğrenci kabul edildi. Bu da yaklaşık olarak %35 daha az öğrenciye tekabül etmektedir.

    Dolayısıyla yaşanan bu fiyaskonun ardından Eğitim Bakanlığı'nın ve hükümetin devlet üniversiteleri bölümlerini kapatma yönündeki felaket planı açıkça görülmektedir. Tabii daha da endişe verici olanı, gençlerimizi devlet üniversitelerine hapsetmemek bahanesiyle yükseköğretimine yönelik saldırının üstünün örtülmeye çalışılmasıdır.

    Bunun akabinde:

    Fakülte içi baraj puan uygulamasının ardından %35 daha az öğrencinin alındığı Mimarlık Bölümü yanısıra Trakya Demokritos Üniversitesini hangi önlemleri alarak ve nasıl desteklemeyi düşünüyorsunuz?

    Bunun yanında fakülte içi baraj puan uygulamasını kaldırmayı düşünüyor musunuz?

    Hem adayların hem ailelerin mağdur olduğu bu adaletsizliği önlemek için ne gibi telafi edici çözüm düşünmektesiniz?”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.