Erdoğan Saraç’tan Batı Trakya Türk Azınlığına destek

    Erdoğan Saraç’tan Batı Trakya Türk Azınlığına destek

    Gümülcine – 03.08.2021

    Kuzey Makedonya’daki Türk Milli Birlik Hareketi, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulun kapatılma kararını kınadı.

    Kuzey Makedonya'daki Türk siyasi partilerinden Türk Milli Birlik Hareketi'nin (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Batı Trakya Türk Azınlığına ait 12 ilkokulun daha kapatılma kararını kınadı.

    TMBH tarafından yapılan yazılı açıklamada, parti olarak Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerinin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamasını sert bir dille kınayarak, bu adımın hiçbir adalet ve hukuk anlayışına sığdırılamadığı belirtildi.

    Yunanistan'ın hükümet eliyle Batı Trakya'daki Türklerin temel hak ve özgürlüklerini gasbederek, açık ve net olarak asimilasyona zorladığı görüldüğü aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"2021/22 eğitim yılından itibaren Rodop ilinden 8, İskeçe'de de 4 olmak üzere toplam 12 Türk ilkokulunun kapatılması kararı son derece üzücü ve hiçbir dayanağı olmayan bir karardır. Sözde tasarruf tedbirleri ve öğrenci sayısının yetersizliği gibi bahaneler asla kabul edilemez ve gerek AB müktesebatına gerek Lozan barış anlaşmasına gerekse uluslararası hak ve özgürlükler beyannamelerine ters düşmektedir. İnsan hak ve özgürlükleri hukukunu çiğneyen bir AB ülkesi asla demokrasi beşiği olamaz. Bu yüzden AB kendi prensiplerini savunmak için Yunanistan'a müdahale etmesini ivedilikle talep etmekteyiz.”

    TMBH olarak her zaman haksızlığa uğramış ve mağdur durumda olan soydaşların hakkını savunarak dayanışma içerisinde oldukları belirtilen açıklamada, "Uluslararası hukukun ve insan hak ve özgürlüklerini sözde değil özde olmasını belirtmekteyiz. AB'nin vatandaş toplumundan bahsetmesi ancak ve ancak millet, din, ırk, dil ve kültür fark etmeksizin hukuku ve hukukun üstünlüğünü sağlayabilirse mümkündür. Millet, din ve dil farkı gözeterek eğitim gibi hak ve özgürlüklerin kısıtlanması kabul edilemez ve sert bir dille reddediyor ve kınıyoruz."

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.