Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin yeni hedefi kanser aşısı!

    Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin yeni hedefi kanser aşısı!

    Gümülcine - 15.06.2021

    Koronavirüs salgının ortaya çıkmasının ardından 11 ayda koronavirüs (Kovid-19) aşısını Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr.Özlem Türeci çifti kanser aşısı çalışmalarında ilk uygulama için 2023'ü işaret etti.

    Türk çift, pandemiden önce kanser türleri üzerinde olacak kanser aşısını üretmek için çalışmalar yapıyordu. Geliştirdikleri koronavirüs aşısında kullanılan mRNA teknolojisinin kanserle mücadelede de büyük bir etki oluşturacağına inandığını belirten Türk çift, virüsle savaşan bu teknolojinin bağışıklık sistemini eğiterek tümörle mücadelede de kullanmayı hedefliyor. Melonom ve beyin tümörleri gibi güçlü kanser türlerinin tedavisi için hâlihazırda mRNA teknolojisi test ediliyor.

    TÜRK ÇİFT 2023 TARİHİNİ VERDİ

    BioNTech'in kurucusu Türk çift son olarak Alman Bild'e konuştu. Faz-2 aşamasında olduklarını belirten Türk çift, aşılarıyla ilgili verdiği bilgide şunları söyledi: Aşılarımızın, tedavi standardına kıyasla hastalar için iyileştirme sağlayıp sağlayamayacağına bakıyoruz. Önümüzdeki iki sene zarfında aşıyla ilgili önemli verilerin ortaya konulabileceğini belirten Şahin ve Türeci çifti, ilk uygulamanın 2023'te gerçekleştirilebileceğini söyledi.

    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDE KULLANILACAK

    mRNA'ya dayanan farklı kanser aşılarının olduğunu belirten Özlem Türeci, kanserin oluşumunda bağışıklık sisteminin başrolde olduğunu söyledi. Türeci, ayrıca birkaç yıl içinde kansere karşı savaşacak olan aşıyı da insanların kullanımına sunmaya hazır olacaklarını söyledi. mRNA teknolojisi, insan bedeninde virüsle mücadelede ihtiyaç duyulan proteinin üretilmesi için DNA'da saklanan genetik bilgiyi, hücre çekirdeğinden geçerek ilgili merkeze taşıyor. Virüsle mücadelede kullanılan mRNA teknolojisinin tümörlerle savaşta bağışıklık sistemi üzerinde kullanılması amaçlanıyor.

    "TÜBİTAK İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

    Uğur Şahin Mart ayında yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ile kanser araştırmalarıyla ilgili ortak çalışmalar yapmak için görüşmelerin sürdüğünü vurgulayarak, "Bizden ve TÜBİTAK'tan bilim adamlarımız görüşüyorlar. Şu anda salgın nedeniyle hemen bir nihai sonuç almak zaman alaca ama kesinlikle bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz." demişti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.