İmam Hatip mezunlarının sorunlarını meclise taşıdı

    İmam Hatip mezunlarının sorunlarını meclise taşıdı

    Gümülcine – 12.04.2021

    İskeçe ili KİNAL Milletvekili Burhan Baran, Türkiye İmam Hatip Liseleri’nden mezun olanların denklik sorunlarıyla ilgili olarak Eğitim Bakanı Niki Kerameos’a soru önergesi sundu.

    İmam hatip mezunlarının denklik dilekçelerinin cevaplandırılmasının geciktirildiğini belirten milletvekili Baran, birçok durumda ise cevap verilmediğini kaydetti.

    Burhan Baran’ın soru önergesi şöyle:

    “Geçtiğimiz bir buçuk yılda, Türkiye'de İmam Hatip Ortaokul, Liselerinde eğitim gören öğrencilerin diploma denklik belgeleri ile ilgili birçok davalarına tanık olduk. Ne yazık ki bu dilekçelerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından cevaplandırılmasında uzun bir süre sebepsiz yere geciktirilmeler, devam etmektedir.

    Denklik belgesi için dilekçeler Ortaokul ve Lise Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla Eğitim Bakanlığına sunulmaktadır. İmam Hatip Ortaokul, Lise öğrencileri Türkiye’de öğrenimlerini durdurduklarında, Yunanistan’da devlet veya azınlık ortaokul ve liselerine aynı sınıftan kayıt olabilmeleri içi söz konusu denklik belgelerini almaları şarttır. Ayrıca bu okullardan mezun olanların Yunanistan’da eğitimlerine devam edebilmeleri için ve mesleki gelişimleri ile ilgili nedenlerden dolayı diplomalarına denklik belgesi istenmektedir.

    Bu denklik belgesi başvuruları, Ortaokul ve Lise Öğretim Müdürlükleri tarafından Eğitim Bakanlığı İlahiyat ve Dinlerarası İlişkiler Müdürlüğünün (Δ/νσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων),Medrese okullarından sorumlu 3. Departmanına (Τμήμα Γ’ Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων) iletilir. Ancak buradan da yetersiz yetki nedeniyle, dilekçeler Yurtdışı Eğitimi, Avrupa ve Azınlık Kültürlerarası Eğitimi Müdürlüğüne (Δ/νση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων (DIPODE) gönderilmektedirler. Fakat Yurtdışı Eğitimi, Avrupa ve Azınlık Kültürlerarası Eğitimi Müdürlüğü (DIPODE) dilekçelerin içeriği ile ilgili karar verme yetkisi olmadığını öne sürerek meslek okuluna kaydolmayı tercih eden öğrencinin dilekçesini Mesleki Eğitim Müdürlüğüne veya öğrencinin tercihi devlet ortaokulu, lisesine kayıt olmak olduğunda dilekçe Ortaokul Lise Eğitimi Teşkilatı ve Planlama Müdürlüğüne sevk edilmektedirler. Sırasıyla Mesleki Eğitim Müdürlüğü de maalesef kendisine gelen denklik belgelerini veremediğini bildirmektedir. Sadece Ortaokul, Lise Eğitimi ve Υönetimi Müdürlüğü (Δ/νσηΣπουδών Προγραμ. και Οργάνωσης Δευτ/βάθμιας Εκπαίδευσης) başvuran öğrencilerin Yunanistan’ın devlet ortaokul ve liselerine kaydolabilmeleri için ancak istisnai karar alarak sorumluluğu üstlenmektedir.

    Denklik belgesi istenilen bu dilekçelerin cevaplarının geciktirildiğini ve ne yazık ki çoğu zaman herhangi bir sonuca varılamadığını görmekteyiz. Başvuranlar bırakın olumlu cevabı, olumsuz bir cevap alabilmek için bile uzun süre beklemekte, ancak hiçbir zaman bir cevap alınamamaktadır. Bu vakaların çoğunda, özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin tüm bir eğitim yılı kaybolurken bu okullardan mezun olanların yaşadıkları sorunlar tüm mesleki gelişmelerini engellemekte ve gelecekle ilgili planları alt üst olmaktadır.”

    Milletvekili Burhan Baran, Eğitim Bakanı Kerameos’a şu soruları yöneltti:

    - İmam Hatip Ortaokul, Lise mezunları diplomalarına denklik belgesi alabilmeleri için Eğitim Bakanlığı’nın hangi kurumuna başvurmalılar? Ayrıca devlet Ortaokul, Liselerine kayıt olabilmeleri için Eğitim Bakanlığı’nın hangi kurumuna başvurarak denklik belgesi alabilirler?

    - İmam Hatip Ortaokul, Lise Denklik Belgeleri için sorumlu olan Eğitim Bakanlığının çatısı altında bulunan kurumlarda gözlemlediğimiz formasyondaki gecikmeleri, koordinasyon ve bilgi eksikliğini nasıl bir yasa değişikliğiyle düzeltmeyi düşünüyorsunuz?

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.