Milletvekili Zeybek Encümen Heyeti seçimlerinin ertelenmesini sordu

    Milletvekili Zeybek Encümen Heyeti seçimlerinin ertelenmesini sordu

    İskeçe SİRİZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek, “Azınlık Okullarında Yeni Encümen Heyetinin Belirlenmesi Sürecinin 4. Κez Ertelenmesi” konu başlığıyla Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına bir soru önergesi sundu.

    Milletvekili Zeybek, seçim tarihinin ertelenmesine rağmen mevcut okul encümen heyetlerinin 22 Aralık’ta sona eren görev süresinin uzatılmamasının, okullarda idari sorunlara neden olduğunu dile getirdi.

    Hüseyin Zeybek’in 5 Şubat 2021 tarihli soru önergesi şöyle:

    "Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına

    Konu: "Azınlık Okullarında Yeni Encümen Heyetinin Belirlenmesi Sürecinin 4. Κez Ertelenmesi.

    2306/2/12/2020 protokol numaralı soru önergemizden sonra Azınlık Okullarında yeni encümen heyeti üyelerinin seçilmesi ile ilgili tarihin 4.kez ertelenmesi üzerine yeni bir soru önergesi sunuyoruz.

    İlk olarak, 1 Aralık 2020 tarihinde, Doğu Makedonya İlk ve Orta Öğretim Bölge Müdürü tarafından Azınlık Okullarına Φ.8.2/6/11942 protokol numaralı evrak gönderilerek 22/Aralık/2020 tarihinde Encümen Heyeti seçimlerinin gerçekleşeceği duyurulmuştu.

    Pandemi nedeniyle sadece seçim tarihinin değiştirilmesi ile ilgili sunduğumuz soru önergemizden sonra üzerine bir çok değişikliğe gidildi. Oysa ki bölgedeki epidemiyolojik verilerin seçimlerin yapılmasına engelleyici bir unsur oluşturduğu için, bu sürenin uzatılması yeterli idi. Ancak pandemi sürecinde gerileme olsa da 3 Şubat'ta gönderilen ilân ile 4. değişikliğe gidilerek seçimler 23/Şubat/2021 tarihine ertelendi.

    Anlaşıldığı üzere seçim sürecinin gerçekleşmesi için verilen ertelemelerin, adaylık başvuruları için verilmemesi, 11/Aralık/2020 tarihi ile sınırlı kalması sorunlara neden olmuştur. Bunun nedeni de, o dönem bölgede epidimiyolojik yükün çok fazla olması ve getirilen kısıtlamalardan dolayi velilerin adaylık dilekçelerini yapamamalarıdır.

    Ancak, en ciddi sorun, seçim sürecinin tarihini sürekli ertelemelerine rağmen, 22/Aralık/2020 tarihinde sona eren mevcut okul encümen heyetlerinin görev süresinin uzatılmamış olmasıdır. Bu da, Azınlık Okullarının bugüne kadar encümen heyetleri olmadan "otomatik pilotta" faaliyet göstermesine neden olmuştur.

    Nitekim, mevcut encümen heyeti üyelerinin görev sürelerinin uzatılması ile ilgili resmi bir evrak olmaması bütün yükün okul idarelerine kalması neden olmuş ayrıca banka işlemlerindeki aksaklıklar da idari sorunlar yaşanmasına yol açmıştır.

    Tüm bu nedenlerden dolayı:

    • Pandemiden kaynaklanan kısıtlamalardan dolayı adaylık dilekçelerini veremeyen veliler olduğundan
    • Yeni encümen heyetlerinin belirlenmesi ile ilgili seçimlerin 4.kez ertelendiğinden, bölgedeki epidemiyolojik verilerin önemli ölçüde gerilediğinden
    • Böyle bir dönemde seçim yapmanın zorluklarını göz önünde bulundurarak, mevcut encümen heyetlerinin görev sürelerinin uzatılmaması idari sorunlara neden olduğundan
    • Seçilmiş Encümen Heyetlerinin okul idarelerinde yer alamadığından okulların işleyişinde idari sorunlar yarattığından

    Sayın bakana sorulur:

    1. Azınlık Okullarında Encümen heyeti seçimlerinin 23/Şubat/2021 tarihinde yapılamaması durumunda planınız nedir?

    2. Seçimlerin yeniden ertelenmesi durumunda, pandemiden dolayı Aralık/2020 tarihinde yapılan başvuruların zor koşullar altında yapıldığını göz önünde bulundurarak ek bir adaylık süresi tanımayı düşünüyormusunuz?

    3. Azınlık Okullarının işleyişinin engellemeden devam etmesi için mevcut encümen heyetlerinin görev sürelerini neden uzatmadınız? Geleceğin belirsiz olduğu bu dönemde geç te olsa bu girişimde bulunmayı düşünüyormusunuz?"

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.