Asım Çavuşoğlu'ndan tekzip…

    Asım Çavuşoğlu'ndan tekzip…

    Batı Trakya Medrese Mezunu Müslüman Muallimler Cemiyeti eski Başkanı Asım Çavuşoğlu, “MEDRESE- İ HAYRİYE BAĞLAMINDA AZINLIK KAMUOYUNA AÇIKLAMA” başlığı altında bir tekzip yayımladı.

    Asım Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklama şöyle:

    TEKZİP

    (MEDRESE- İ HAYRİYE BAĞLAMINDA AZINLIK KAMUOYUNA AÇIKLAMA)

    Toplumumuzda “Ben her şeyi bilirim deyipte haddini bilmeyen insanlar çoğalmaktadır”

    Son günlerde azınlığımızdan bazı kalemşörler her şeyi “Ben bilirim” havasıyla Gümülcine Medrese-i Hayriyesi hakkında tarihi gerçekleri saptırma veya balçıkla sıvama cüretkârlığı cesaretini kendilerinde hissederek, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu nezdinde yeni yapay gündem oluşturma sevdasına kapıldıklarını hayretle izliyoruz.

    Bu beyler, tepeye tırmanayım, eski köye yeni adet çıkarayım derken, cehil kuyusunun dibine düştüklerini henüz daha fark edememişlerdir.

    Medrese-i Hayriye konusunda “BATI TRAKYA’YA IŞIK TUTANLAR” adlı kitabının 132. sayfasında merhum müftü Hüseyin Mustafa Efendi şu notu düşmektedir:

    “…5 Şubat 1949 tarihinde, uhdeme tevdi’ olunan müftülük vazifeme mübaşeret eyledim. İlk olarak, Cenâb-ı Hakkın avn-ü inayeti ve ahali-i İslâmiye’nin arzuları üzerine, Gümülcine’de mevcut medaris-i İslâmiyeyi bir araya toplayarak riyasetim tahtında, hükümet tarafından resmen ta’yin olunan encümen-i mahsus ile “Medrese-i Hayriye” namıyla mâruf müessese-i dîniyyeyi meydana getirmeğe çalıştım…”  Diğer taraftan İlkokul müfettişi olan Minas MİNAİDİS, her medreseye teftişe geldiğinde bize   “ Ben bu Medrese-i Hayriyenin kurucusuyum” derdi…

    Gümülcine müftüsü merhum Hafız Hüseyin Mustafa’nın öncülüğünde gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, 28 Ekim 1940 tarihinde başlayan İtalya-Yunanistan savaşı nedeniyle, ihtiyâtî tedbir olarak kapatılan ve bir daha açılmayan “İslâm Medresesi”nin bulunduğu bina, yeni medrese olarak  1 Ekim 1949 tarihinde Türkçe, Arapça ve Yunanca tedrisatla açılır.

    Açılan bu müesseseye şu anda, bir virâne olan Kavala’da Mehmet Ali Paşa’nın külliyesi’ndeki medresenin adı verilmiştir. “MEDRESE-İ HAYRİYE”

    Ad konusunda yazar Aleksandre POPOVİÇ, “BALKANLARDA İSLÂM” adlı 1995 İstanbul baskısı kitabının 394. sayfasında konuyla ilgili olarak şunları yazmaktadır:

    “…Ad konusunda Rodop-Evros Azınlık İlkokulları Müfettişi Minas MİNAİDİS’in etkisi olmuştur. Çünkü o, yeni kurulan medresenin“ Hayriye” ismini alması durumunda, Kavala’lı Mehmet Ali Paşa’nın Kavala ve Taşöz adasındaki gelirlerinin bu medreseye bağlanabileceğini söylemiştir.

    Bu isim değişikliğine o yıllardaki Gümülcine Müftüsü Mustafa Hüseyin de olumlu yaklaşmış ve medrese açılışından bu yana aynı adla anılmaktadır.”

    EVET!!!  GÜMÜLCİNE MEDRESE-İ HAYRİYESİ 1949 YILINDA KURULMUŞTUR!.

    Not:

    1 – Vaat edilen paranın (Vakıfların) medrese kasasına akması hususunda girişimlerde bulunulmuşsa da maalesef bir netice alınamamıştır.

    2 – Evet 1455’ten günümüze kadar binlerce Medrese hizmete açılmıştır. Ancak Gümülcine Medrese-i Hayriyesi resmen 1949, İskeçe Şahin Medresesi ise 1926 yılında eğitime başlamıştır.

    Medrese Mezunu Azilli Öğretmen

    Asım ÇAVUŞOĞLU

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.