Milletvekili İlhan Ahmet, Medrese tabelasının değiştirilmesini Meclise taşıdı

    Milletvekili İlhan Ahmet, Medrese tabelasının değiştirilmesini Meclise taşıdı

    Milletvekili İlhan Ahmet, 23 Aralık gecesi aniden bir oerasyonla değiştirilen Medrese- Hayriyenin tabelası konusunda Meclise soru önergesi sundu. İlhan Ahmet, önergede Medresenin statüsünü ve yanlıştan dönülüp dönülmeyeceğini sordu.

    Soru önergesinin tam metni aşağıdaki gibidir:

     

    SORU ÖNERGESİ

    Protokol No: 2960 / 28-12-2020

    Atina 28 – 12 - 2020

    Eğitim ve Din İşleri Bakanı’nın dikkatine,

    KONU: Gümülcine Medrese-i Hayriye Ortaokul ve Lisesi’nin işlev statüsü konusundaki karışıklığı.

    “Batı Trakya’daki Müslüman Azınlığın Azınlık Okulları ile ilgili” 694/1977-ΦΕΚ 264/Α/16-9-1977 sayılı Kanun, sadece “Trakya’daki Azınlık Okulları” ile ilgilidir ve bu okulların tüm işlevsel, idari, eğitimsel yapıları, hatta diğer konuların yanısıra, okul yönetim kurulu seçimi ve Müdür atanması vs. gibi konular da bu Kanun’da belirtilmektedir.

    Eğitim ve Din İşler Bakanlığı, Din Eğitimi ve Dinlerarası İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı sayın Eleni Kollia’nın, Gümülcine müslüman Medrese müdürü ve müdür yardımcısına hitaben gönderdiği 13-8-2020 tarihli ve 105398/Θ2 protokol sayılı evrak ile, bundan böyle “her durumda okulun isminin tam ve eksiksiz "Gümülcine Müslüman Medresesi" olarak kullanılması öngörülmektedir”.

    Aslında, bu hiyerarşik emirden sonra, medresenin ön cephesindeki tabela yakın zamanda değiştirilmiş ve “Gümülcine - Trakya Müslüman Medrese-i Hayriye Ortaokul ve Lisesi” olarak yeniden adlandırılmıştı.

    Sayın Bakan,

    Medrese-i Hayriye 1455’te, eğitim amaçlı bir vakıf olarak kurulmuş olup, Balkanların ilk “Medresesi”dir. Trakya’daki vakıf meselelerini düzenleyen 3647/2008 sayılı Kanun’un 19. maddesi, “Gümülcine - Trakya Medrese-i Hayriye Ortaokul ve Lisesi” gibi vakıf okullarının varlığını öngörmektedir.

    3647/2008 sayılı Kanun’un 19. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında şunlar belirtilmektedir:

    “1. Bir Vakıfın okul olması durumunda, geçmişte İslam Hukuku’na uygun olarak bağışlanan taşınır veya taşınmaz mallar da dahil olmak üzere, bunun kontrolü ve yönetimi yetkili seçilmiş Okul Encümen Heyeti tarafından gerçekleştirilir”.

    “2. Okul Encümen Heyeti, her yıl yıllık veli toplantısında eylemlerini rapor etmekte ve eylemlerinin hesabını vermektedir. Diğer durumlar için, ve her durumda olduğu gibi, 6209/2002 sayılı ve “Trakya’daki azınlık okullarındaki okul Encümen Heyetlerinin görevleri ve yetkileri” başlıklı bakanlık kararı geçerlidir”.

    Aynı Kanun’un 2. maddesine göre ise, Vakıf’ın tanımı şöyledir: “İslam Hukuku’na göre, taşınır yada taşınmaz mal varlığı içeren, yada dinî, hayırsever kurum için, genel olarak da kamu yararı için gelir içeren, kâr amacı gütmeyecek bir şekilde varolan yada kurulan bir oluşumdur”.

    Sayın Bakan,

    Ülkemizde Azınlık Eğitimi idaresi ile ilgili sergilemiş olduğunuz çelişkili davranışlarınız, okul camiasında olduğu kadar, tüm Trakya Azınlık toplumunda da kafa karışıklığı ve kaygı yaratmaktadır.

    Aynı çelişki ve kafa karışıklığı, 4653/18-10-2018 sayılı Kanun’un Resmi Gazetedeki (B Sayısı) yayınında yer alan, o zamanın Eğitim ve Din İşler Bakanı sayın Gavroglou’nun 158155/Θ2 sayılı ve “Trakya’daki Müslüman Medreselerinde Müdürlerin / Müdür Yardımcılarının tayini” konulu bakanlık kararı ile de ortaya çıkmaktadır. Ki, bu kararda çelişkili bir şekilde “Batı Trakya’daki Müslüman Azınlığın Azınlık Okulları” ile ilgili 694/1977-ΦΕΚ 264/Α/16-9-1977 sayılı Kanun’un maddelerine atıfta bulunulmakta ve sonuç itibariyle, genel olarak “Trakya’nın Müslüman Medreselerinden” söz edilmektedir!

    Azınlık Eğitimi ile ilgili bütün bu çelişkili idari eylemlerin ve kararların üzerine, şimdi de Eğitim ve Din İşler Bakanlığı, Din Eğitimi ve Dinlerarası İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı sayın Eleni Kollia’nın, bir gecede bir vakıf okulunun ismini değiştiren, yani Gümülcine Medrese-i Hayriye’deki “Azınlık” kelimesi yerine “Müslüman’ kelimesini getiren bu üst düzey emir evrakı ek olarak gelmektedir.

    Yukarıda belirtilenlerin akabinde:

    Medrese-i Hayriye vakfedilmiş bir oluşum olarak kurulduğundan, yani hem işleyişi hem de idaresi, “Batı Trakya’daki Müslüman Azınlığın Azınlık Okulları” ile ilgili 694/1977-ΦΕΚ 264/Α/16-9-1977 sayılı Kanun’un hükümlerine tabi olduğundan,

    Sunulan bilgilerden de görüldüğü üzere, Gümülcine Medrese-i Hayriye’nin statüsü açıkça bir Vakıf –Azınlık okulu olduğunun ıspatı olduğundan,

    Bu okulun işleyişinin ve yönetiminin kurumsal çerçevesine herhangi bir atıfta bulunulmaksızın tabelasının değiştirilmesi, her koşulda - ve yayınladığı belgelerde – “Azınlık” olarak belirtilen özelliğinin, “Müslüman” a çevrilmesi, hukuki ve gerçek statüsüne uymadığından,

    Gümülcine Medrese-i Hayriye’nin ismini “Azınlık”tan “Müslüman”a değiştiren bu yeni karar evrakı, okulun yasal statüsüne ilişkin devletin asıl niyetleri konusunda makul şüpheleri ve soru işaretlerini ortaya çıkarırken, nihayetinde nasıl bir Vakıf okulu olduğu ile ilgili, yani Devlet okulu mu yoksa Azınlık okulu mu olduğu konusunda kafa karışıklığı da yarattığından,

    Size soruyorum:

    A) Gümülcine Medrese-i Hayriye’nin Orta öğretimdeki yasal statüsü sizce nedir?

    B) Gümülcine Medresesi’nin adının mevcut mevzuata uygun hale getirilmesi doğrultusunda yasal bir tanımlama yapmayı düşünüyor musunuz?

    C) Bu bağlamda, hatayı düzeltmeyi ve Gümülcine Medrese-i Hayriye’nin tabelasını önceki ifadesine döndürmeyi düşünüyor musunuz?

    D) Eğitim ve Din İşler Bakanlığı, Din Eğitimi ve Dinlerarası İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı sayın Eleni Kollia’nın, “Gümülcine Müslüman Medresesi” müdürü ve müdür yardımcısına hitaben gönderdiği ve bununla “bundan böyle her durumda okulun isminin tam ve eksiksiz “Gümülcine Müslüman Medresesi” olarak kullanılmasını” öngören 13-8-2020 tarihli ve 105398/Θ2 protokol sayılı evrakın derhal iptal edilmesini emredecek misiniz?

    Soruyu yönelten milletvekili

    Rodop ili Milletvekili

    İlhan AHMET

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.