Hüseyin Zeybek salgının ikinci dalgasını sordu

    Hüseyin Zeybek salgının ikinci dalgasını sordu

    İskeçe SİRİZA Partisi Milletvekili Hüseyin Zeybek,  Sağlık Bakanlığı'na hitaben "Doğu Makedonya Trakya bölgesi ve İskeçe ilinde yaşanan salgının ikicinci dalgası üzerine" konulu bir soru önergesi sundu.

    Konuyla ilgili olarak 30 Kasım 2020 tarihinde milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklama şöyle:

    "Sağlık Bakanlığına

    Konu: "Doğu Makedonya Trakya bölgesi ve İskeçe ilinde yaşanan salgının ikicinci dalgası üzerine"

    Covid-19 salgınının ikinci dalgası ülkemizi haftalardır etkilemekte. Her gün yüzlerce ölü ve binlerce vaka hakkında hoş olmayan haberlerle karşılaşıyoruz. Özellikle, bir aylık karantina dönemine yaklaşıyor olsak da, Kuzey Yunanistan'daki durum kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Herkes Sağlık Sisteminin sınırlarına ulaştığını savunurken, yaşanan baskının normalleşmesine yönelik tüm çabaların maalesef şu ana kadar sonuç vermediğini görmekteyiz.

    Pandeminin ilk dalgasının patlak vermesinden bu yana, Doğu Makedonya Trakya Bölgesi ciddi şekilde sınandı. İskeçe'nin bazı bölgelerinde art arda yaşanan karantina süreci bölgenin pandemi hastanesi olan Dedeağaç Genel Hastanesi'ndeki zor koşullar ilk dalganın görüntüsünü oluşturdu. Bu bağlamda, İskeçe Hastanesi ihtiyaçları tam olarak karşılayamadı. İskeçe bölgesi ne yazık ki Doğu Makedonya Trakya bölgesinde vaka ve ölümlerin en çok yaşandığı bölge iken, bugün salgının ikinci dalgasında, Yunanistan'ın geri kalanına kıyasla ölüm sayısında negatif bir lider olmaya devam ediyor.

    Doğu Makedonya Trakya Bölgesi hastanelerinin vaka yoğunluğu nedeniyle büyük baskıya maruz kaldığı görülmektedir. Sadece 12 yoğun bakım yatağı ile çalışan Drama hastanesi, %100 doluluk göstermektedir. Aynı zamanda Dedeağaç Hastanesinde yoğun bakım ünitelerinin %100 dolu olduğu öğrenilirken, vakaların çok olması nedeniyle virüsün hastalar arasında yayıldığı gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra, virüsün sağlık personeline bulaşmasını da hesaba katmalıyız, bu da ciddi eksikliklere ve sağlık personeli için korkunç senaryolara neden olur.

    Zor koşullara rağmen, Kuzey Yunanistan'da olumsuz gelişen duruma kendi sağlıklarını hiçe sayarak yardıma koşan sağlıkçıların devletin eksikliklerini karşılayabilir mi merak ediliyor.

    Pandeminin ilk dalgasından olumsuz etkilenen İskeçe ili, şimdi salgının ikinci dalgasında yüksek vaka sayısı ve popülasyonda büyük bir yayılma göstermektedir. Pandeminin ilk aşamasında İskeçe Hastanesi, özellikle doktor ve hemşirelerin özverili çalışmaları ile ayakta kalmayı başardı. Hastanenin salgının birinci dalgasından sonra, ikinci dalgaya hazırlıklı olması beklense de, malesef bu gerçekleşmedi.

    Sağlık Bakanı sn. Kikilias ile hastanenin sorunlarını detaylı bir şekilde tartıştığımız son görüşmenin ardından İskeçe Hastanesi yoğun bakım ünitelerinin iki kat artmasına rağmen hastanede halen yoğun bakım uzmanı bulunmadığı bilgisi verildi. Aynı zamanda, Bakan tarafından İskeçe Hastanesinde sağlık personeli eksikliği olduğu da kabul edildi. Çevre hastanelerin bu kadar baskı altında olduğu bir dönemde İskeçe Hastanesi’nin, salgının ikinci dalgasına yeterince hazır olmadığı ve ihtiyaçları karşılayamadığını görmekteyiz.

    Ayrıca son günlerde kapalı spor salonunun Covid-19 hastaları için bir hastaneye dönüştürülmesi senaryoları yeniden duyulmaya başladı, ancak bu girişim pandeminin ilk dalgasında İskeçe Belediyesi için bir fiyasko ile sonuçlandı, toplanan yardımlar doğru şekilde değerlendirilmedi.

    Tüm bu sorunlardan dolayı,

    Devletin sorumlulukları, ülkedeki sağlık personelinin Kuzey Yunanistan'a karşı gösterdiği dayanışma ile aşılamaz.

    Drama ve Dedeağaç hastaneleri doluluk kapasitelerini aşmış durumdalar.

    Koronavirüs salgınının ilk dalgasından tatsız bir deneyime sahip olan bölge hastanelerimiz ikinci dalga için doktor ve sağlık personeli açısından hazırlıklı olması beklenmeliydi.

    İskeçe Hastanesi, ciddi sağlık personeli eksikliği ile karşı karşıyadır ve daha fazla kriz olması durumunda komşu hastaneler destek veremeyecektir.

    Sayın bakana sorulur :

    1. Drama ve Dedeağaç Hastanelerini destekleme planınız varmı?

    2. Dedeağaç Hastanesinde yoğun bakım ünitelerinin %100 dolu olduğuna dair çıkan haberler doğru mu?

    3. Mevcut durumun kötüye gitmesi ihtimaline karşı, entübe hastaların nakli dışında planınız nedir?

    4. İskeçe Hastanesi gibi komşu illerin hastanelerinden bu iki hastaneye destek sunmayı planlıyormusunuz?

    5. Mart 2020 tarihinden bugüne kadar İskeçe Hastanesinde personel alımları yapıldı mı? Hangi kliniklere personel alımı gercekleşecektir ve hastanenin YBÜ'lerinin düzgün çalışması için yoğun bakım uzmanının boşluğu ne zaman doldurulacaktır?

    6. Ülkenin sağlık personelinin ve özel doktorların kişisel inisiyatifleri devletin sorumluluğunun yerini alamaz, hangi hastanelere kaç sayıda sağlık personeli alımı yapmayı düşünüyorsunuz?

    7. Sağlık krizinin aşılmasına en çok katkıda bulunan yardımcı personeli daimi hale getirmeyi düşünüyor musunuz?

    8. Kapalı spor salonunun Covid-19 hastalarını barındıracak bir yer olarak planlandığı doğru mu ve Sağlık Bakanlığı'nın böyle bir girişim için tutumu nedir?"

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.