“Yunanistan pamuğu getiriyor, Yaka kirazını Avrupa’ya gönderiyor”

    “Yunanistan pamuğu getiriyor, Yaka kirazını Avrupa’ya gönderiyor”

    Batı Trakyalı iş adamı Levent Sadık Ahmet, Türkiye’de yayımlanan Dünya Gazetesi’nde Vahap Munyar’ın köşe yazısına konu oldu.

    Yazar Vahap Munyar’ın “Yunanistan pamuğu getiriyor, Yaka kirazını Avrupa’ya gönderiyor” başlığı altında kaleme aldığı yazı şöyle:

    Batı Trakya Türklerinin efsanevi lideri Dr. Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadık Ahmet, COVID-19 süreci ilk başladığı günlerde özel izin aldı, doğum yeri Gümülcine’deki Yaka Kiraz Paketleme Fabrikası’nın yolunu tuttu.

    62 gün fabrikada yattı, pandeminin yol açtığı sıkıntılı günlerde işlerin rayında yürümesini sağlamaya çalıştı. Gümülcine’deyken babası Dr. Sadık Ahmet’i trafik kazasında kaybettiği günü anımsadı:

    - Babam 1995’te vefat ettiğinde ben 12 yaşındaydım. O kazada kız kardeşim Funda ve annem Işık Ahmet de ağır yaralanmıştı. Babamı toprağa verdikten sonra her şeyimizi Gümülcine’de bırakarak Türkiye’ye yerleştik.

    Sonra 2002’de ilk şirketini kurduğunu düşündü:

    -DCT Trading Dış Ticaret’i kurduğumda Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi’nde öğrenciydim. Şirketim zamanla Yunanistan pamuğunu başta Türkiye olmak üzere dünyaya pazarlayan konuma geldi.

    Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği (KEYİAD) Başkanı Ahmet Eler, geçenlerde Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Ferman ve DCT Trading Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet’in katıldığı bir buluşma organize etti.

    Levent Sadık Ahmet, DCT Trading ile Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanlığı kartvizitini verdiğinde babası Dr. Sadık Ahmet’le İstanbul’da ve 1990’da Gümülcine’deki sohbetlerimizi anımsadım.

    Levent Sadık Ahmet, DCT Trading’e genelde pamuk dış ticareti yaptıklarını belirtti:

    - Yunanistan pamuğunu Türkiye ve dünyaya pazarlıyoruz. Pazarladığımız Yunanistan pamuğu miktarı 100120 bin tonu buluyor.

    Sonra bir broşür uzattı:

    - Yaka Packing & Sorting...

    Ardından anlattı:

    - Gümülcine Yaka’da 4 yıl önce kiraz paketleme tesisi kurdum.

    Yaka ve yakın çevresinde kiraz üretiminin başarılı olduğunu kaydetti:

    - 80’den 1400 rakıma kadar alanda kiraz topluyoruz. Hasat mayısta başlıyor, temmuz ayında bitiyor. 2 bin ton kiraz paketliyoruz.

    Paketledikleri kirazları çoğunlukla Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini vurguladı:

    - Yunanistan’da iç pazara bir gramlık satışımız yok. Avrupa ülkelerinin yanısıra başta Hong Kong olmak üzere bir miktar da Asya’ya ihracatımız var.

    Kiraz ihracatının parasal büyüklüğünü merak ettim, hesapladı:

    - 6 milyon Euro dolayında ihracatımız var.

    Tekirdağ kirazını sordum:

    - Tekirdağ, kirazda festival yapacak kadar iddialı. Yaka kirazı mı daha iyi, Tekirdağ mı?

    Şu yanıtı verdi:

    - Aslında aynı kalitede olması lazım. Ancak, benim gözlediğim kadarıyla Tekirdağ’da kiraz ağaçlarına yeterli özen gösterilmiyor.

    Gümülcine’ye yatırımla ilgili duygularını paylaştı:

    - Babamın vefatından sonra ben 12 yaşındayken her şeyimizi bırakıp ayrıldığımız Gümülcine’ye yatırım yapmak benim için çok anlamlı oldu.

    Levent Sadık Ahmet, 12 yaşında geldiği Türkiye’de pamuk piyasasının önemli oyuncuları arasına girmekle kalmadı, doğum yeri Gümülcine’ye yatırımla dönmenin gururunu yaşadı...

    Ne mutlu ona.

    TÜKETİME BAKIN İTHALAT ÜZERİNDE ONA GÖRE KONUŞUN

    DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı, DCT Trading Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet, pamuk ithalatı konusunda gündeme gelen tartışmalara değindi:

    -İthalatı tartışırken öncelikle Türkiye'nin pamuk tüketimini bilmek gerekir. Türkiye, yılda 1.6 milyon ton pamuk tüketiyor.

    Bu yılkı yerli üretim tahminini paylaştı:

    - Bu yıl yerli pamuk üretimi 700 bin tonu bulursa iyi sayılır.

    Ardından ekledi:

    - Rakam ortada... Türkiye'nin pamuk ithalatına ihtiyacı var.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.