Kuzey Makedonya’da ilk defa Arnavut Başbakan göreceğiz!

    Kuzey Makedonya’da ilk defa Arnavut Başbakan göreceğiz!

    Kuzey Makedonya’da yeni dönem. Sosyaldemokrat parti SDSM Şideri Zoran Zaef ile Arnavutlar’ın oluşturdğu Ali Ahmeti’nin DUI partisi arasında koalisyon anlaşmasına varıldı.

    Yapılan anlaşmaya göre önümüzdeki 4 yıl boyunca Başbakanlık görevini Zoran Zaef yürütecek. Ancak son 100 günde Başbakanlık Arnavut partisinin teklif edeceği bir şahsiyete devredilecek. Böyle Kuzey Makedonya tarihinde ilk defa bir Arnavut Başbakan görev almış olacak.

    Ayrıca Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıkları da Arnavut partisinden olacak. Savunma, İçişleri, Adalet, Eğitim, Sağlık, Ulaştırma ve İletişim Bakanlıkları da Zaef’in partisinden milletvekillerine verilecek. Dışişleri Bakanlığı’na geçtiğimiz dönemde Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Buyar Osmani’nin getirilmesi beklenmektedir.

    Yeni kabine 19 bakanlıktan oluşacak ki bu geçen döneme göre 7 bakanlık azaltılmaktadır.

    Meclis Başkanlığına ise Arnavut partisinden geçen dönem Meclis Başkanı seçilen Talat Caferi ile devam edilecek.

    Yeni dönemde 3 milletvekili seçen ve koalisyona destek veren Türk partisine de bakan yardımcılıkları verilmesi beklenmektedir.

    Yeni kabinenin önümüzdeki günlerde güven oyu alması beklenmektedir.

    Geçen seçimlerde Zoran Zaef’in partisi SDSM 120 üyeli mecliste, 46 sandalye alarak birinci parti olmuştu. Kristian Miçkoski’nin VMRO-DPMNE partisi 44, Ali Ahmeti’nin Arnavut Partisi DUI 15, TDP de 3 milletvekili seçmişti.

    Yeni parlamentoda 82 Makedon, 32 Arnavut, 3 Türk ve Birer Sırp, Yahudi ve Roman yer alacak.

    Koalisyonda yer alan TDP- Türk Demokratik Partisi üyelerinin de önümüzdeki günlerde yeni kabinede görev almaları beklenmektedir. Ancak devlet bakanlıkları kaldırıldığından bakan yardımcılıkları verileceği de gelen haberler arasında.


    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.