OLACAĞI BUYDU! SÜLEYMANİYE’DEN HAYRİYE MEDRESESİNE…

    OLACAĞI BUYDU! SÜLEYMANİYE’DEN HAYRİYE MEDRESESİNE…

    YORUM

    Son günlerde yazılı basından öğrendiğimize göre İdare-i Yunaniye, yeni bir yasa ile medreselerin işleyişi ve çalışma koşullarının yanı sıra, eğitim – öğretim kadrosunda da bazı değişikliklere gitmektedir. Azınlık eğitiminin özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik bu uygulama, insanın aklına Rodos’taki Süleymaniye Medresesinin akıbetini getirmektedir. Şöyle ki: 1972 yılına kadar devam eden ders programı, bundan sonra tedrici olarak Türkçe ve din dersleri kaldırılmış, Türk öğretmenlerinin bazıları emekliye sevk edilmiş, bazıları da görevdeymiş gibi gösterilerek yarım maaş ödenmek suretiyle işlerinden uzaklaştırılmıştır.

    Ülkemiz yöneticileri, açılışından bu yana medreselerin konumunu ikili anlaşma ve uluslar arası anlaşmaların dışında tutmaya özen göstermiştir. Bugün gelinen nokta itibariyle, işlevlerini tamamen yitirmiş, azınlığın bünyesiyle uyum içinde olmayan ve azınlığın dini hayatına hiçbir katkı sağlamayan bir kuruma dönüşmüşlerdir.

    Diğer taraftan azınlık okullarının statüsünü dikkate almadan , ülkede hakim olan ekonomik kriz gerekçesi ve öğrenci azlığı bahanesiyle, her sene 5 – 10 ilkokulumuz kapatılmaktadır. Hani okullarımız özel, eğitimimiz özerk idi? Medreselerin kuruluş amaçları nere, bugünkü durumları nere!!!

    Bu konuda şikâyetlerimizi defalarca dile getirmişsek de sağır sultan duyduğu halde Atina maalesef bir türlü duymadı veya duymak istemedi. Temennimiz odur ki, Lozan Antlaşması’nın ilgili hükümleri esas alınarak, azınlığın eğitim alanındaki sorunları en yakın bir zamanda çözümlenir. Yukarıda belirtilen hususlar hakkında medreseler de dahil olmak üzere, ilgili makamlardan, gereken hassasiyetle ilgi gösterilmesinin temini ile muktezasının yapılmasını önemle rica ederiz.

    1963 Medrese-i Hayriye Mezunu

    BATI TRAKYA MEDRESE MEZUNU MÜSLÜMAN MUALLİMLER CEMİYETİ - BTMMMMC

    Son Başkanı

    Asım ÇAVUŞOĞLU

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.