Başbakan Miçotakis, “Türkiye ile sorunlarımızı çözemezsek Uluslararası Adalet Divanına Başvuralım”

    Başbakan Miçotakis, “Türkiye ile sorunlarımızı çözemezsek Uluslararası Adalet Divanına Başvuralım”

     

    Başbakan Miçotakis, «2020 Aspen Security Forum» toplantısına katılarak ülkede salgınla ilgili alınan önlemleri, neler yapılması gerektiğini; Türk Yunan ilişkilerini ve Ayasofya’nın tekrar camiye dönüştürülmesi konularında görüşlerini açıkladı.

    Başbakan Miçotakis, konuşmasında Türk Yunan ilişkilerine oldukça uzun zaman ayırdı ve iki ülke halkları arasında sorunlara rağmen düşmanlık olmadığını belirtti.

    “Başbakanlık görevini üstlendiğimden bu yana Başkan Erdoğan’la iki defa görüştüm. İlk görüşmemizde kendilerine samimi olarak, Türk Yunan ilişkilerini yeniden harekete geçirme konusunda çaba göstermemiz gerektiğini söyledim ki çünkü biz komşuyuz ve her zaman komşu olarak kalacağız.” Sözleriyle konuşmasına başlayan Miçotakis özetle şunlara değindi:

    “Gerçekten de bazı kalıplaşmış sorunlara rağmen düşmanlık olduğuna inanmıyorum. Ne yazık ki beklenen karşılığı bulamadım. Son zamanlarda Türkiye ile Libya’nın bir mutabakat zaptı imzaladıklarını ki bu geçersizdir, yasal değildir, Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal etmektedir ki Yunan adalarına “Münhasır Ekonomik Bölge” tanımamaktadır. Bunlar kabul edilebilir değildir ki sadece bizim görüşümüze göre de değil.

    Yasadışı sondaj işlemleri gördük ki bunlar sadece araştırma amaçlı değil ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yapılıyordu ve bu da Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmek anlamındaydı.

    Yunan adalarında çok sayıda uçuşun olduğunu gördük. Mart ayı başlarında göçmenlerin ve mültecilerin silahlandırıldığını gördük. Hatırlayacağınız gibi on binlercesi Yunan sınırlarını geçmek istedi ki biz kendimizi koruduk ve bunun bir daha olmayacağını net bir şekilde gösterdik.

    Bence Türkiye NATO içinde de güvensiz davranıyor. Toplu güvenlik endişeleri gündeme geliyor. Örneğin S 400 silah sisteminin satın alınması, hepimizi endişelendiren bir gerçektir ki buna ABD de dahildir ve NATO’nun ayrılmaz kısmı olan ve ileri teknoloji uçakları F35’ri de tehlikeye sokmaktadır  Libya’ya silah ambargosunun delindiğini gördük. Türkiye’nin davranışları istikrarı bozuyor ve bu sadece Yunanistan için bir sorun değil ki Avrupa, ABD Doğu Akdeniz bölgesiyle ilgilenmektedirler.Başkan Erdoğan’a çok net bir şekilde Türkiye ile askıntıda olan sorunları görüşebileceğimizi söyledim ki bunlar Ege ve Akdeniz’deki deniz bölgelerinin sınırlandırılmasıdır.

    Daha önceden yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilmişti ki 2016 yılında Türkiye bunları sonlandırdı. Bu görüşmelerin tekrar başlaması gerektiğini belirttik, ancak bunlar tehdit altında olmamalı ve bu şekilde masaya oturamayız.

    Yine Türkiye, Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesinde, tehdit ederek, sismik araştırmalar için NAVTEX ilan ettiğinde de bunu reddettik. Ancak olayın iyi tarafı hiçbir geminin harekete geçmemesi oldu ki bu da olumlu bir göstergedir. Münhasır Ekonomik Bölge ile ilgili görüşmeler iddialarımızın özünü zayıflatamaz.Türkiye ile olan sorunlarımızı eğer çözemezsek uluslararası topluma başvurma konusunda çok dürüst olduğumu belirttim ve Lahey Adalet Divanına başvurmayı önerdim.Aramızda tek sorun olan bu konuyla ilgili parametreleri ortaya koyalım, anlaşabildiğimiz konularda anlaşalım, anlaşamadığımız konularda da Lahey Adalet Divanının kararlarına saygı gösterelim. Uluslararası adalete saygı gösterelim. Bu sorunlarımızı çözemediğimiz zaman haklı bir yaklaşımdır.”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.