Zeybek: “Bu yeni önlemler yerel ekonomiye vurulan son darbe oldu”

    Zeybek: “Bu yeni önlemler yerel ekonomiye vurulan son darbe oldu”

    İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ‘Yeni Karantina uygulaması sonrasında İskeçe bölgesi için olağanüstü tazminat önlemleri’ başlıklı Maliye Bakanlığı'na ve Çalışma-Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na hitaben soru önergesi sundu.

    Milletvekili Zeybek soru önergesinde başta İskeçe ili olmak üzere, Mustafçova belediyesine bağlı Şahin köyü halkının ekonomik anlamda büyük zarara uğradığını dile getirerek, bu zararın ortadan kaldırılmasına yönelik hükümeti gerekli kararları almasını gündeme getirdi.

    Soru önergesine ilişkin milletvekili Hüseyin Zeybek tarafından yapılan açıklama şöyle:

    “Geçtiğimiz günlerde İskeçe Bölgesinde yine sokağa çıkma yasağı gibi birtakım kısıtlayıcı önlemler alındı. Bölgede artan vakalar sonucunda Sağlık Bakanlığı ve Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanlarının tavsiyeleri üzerine, 11/6/2020 tarihinden itibaren ve yedi gün boyunca Mustafçova Belediyesine bağlı Şahin köyünde, saat 21:00 ile 07:00 arasında sokağa çıkma yasağı getirilerek vatandaşların izole olmasını, maske kullanımını zorunlu kılması anaokulunun ve ilkokulları kapatılarak birtakım önlemler alındı. İskeçe genelinde ise , tedbirler tüm özel işletmelerde ve kapalı alanlarda olmak üzere zorunlu maske kullanımı, devlet dairelerine girişlerin randevu ile gerçekleştiği ve semt pazarlarının kapatılması gibi farklı önlemler yanısıra üç aşamalı test yapımı ve karantina incelemesine gidildi.

    Karar, enfeksiyonun yayılmasını engellemeyi amaçlıyor, ancak geçtiğimiz aylarda uygulanan karantinadan sonra alınan bu yeni önlemler yerel ekonomiye vurulan son darbe oldu. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle Şahin dışında çalışan, İskeçe’de ticari faaliyetlerde bulunan vatandaşlarımızın ciddi maddi zarar görmesi ile sonuçlanmıştır. Önceki dönemde 3 aylık süre için vatandaşlara verilen 800 euroluk maddi yardım ile ayakta kalmaya çalışan vatandaşın karantina kararının uzatılmasıyla daha zor bir süreçten geçeceği anlaşılıyor.

    Aynı zamanda, semt pazarlarının yasaklanması ile 2 aylık karantina sonrasında yapılan tüm hazırlıkların tekrar çöpe gitmesiyle karşı karşıyadır üreticiler ve aldıkları hasatı pazarlayamayacaktırlar. Sonuç olarak, yüzlerce aile geçim sıkıntısı ile karşı karşıya ve kalacaktır ciddi bir ekonomik kriz kaçınılmaz olacaktır.

    Siriza partisi olarak "Μένουμε Όρθιοι" (Menume Orthii) programı adı altında sunmuş olduğumuz korona salgının neden olduğu ekonomik sorunları ile başa çıkmak için kapsamlı bir plan sunduk. Bu programda, işçi ve işletmelerin devlet tarafından desteklenerek %100 tazmin edilmesi gerektiğini işçi ve işveren arasındaki sözleşmelerin feshedilmesini önleyerek desteklemeyi öneriyoruz. Aynı zamanda, bu durumdan etkilenen şirketlerin mali yükümlülükleri ile alakalı olarak ta, vergi ön ödeme miktarının %50 inidirilmesi ve kredilerin devlet garantisi altına alınması. Üreticilerin desteklenerek ELGA'ya ödenen katkı paylarında %20 indirime gidilmesi, oluşan boşluğun ulusal kaynaklardan 35 milyon ödenek sağlanması.

    • Mustafçova Belediyesi ve özellikle Şahin köyü için alınan yeni bir karantina kararı, bölge sakinlerine ciddi ekonomik problemler yaratacağından.
    • Mustafçova Belediyesi ve Şahin köyü önceki dönemde de karantina sürecine girdiğinden.
    • Hareket kısıtlaması getirildiğinden, ticaretle uğraşan ve işyerlerine ulaşamayan vatandaşlarımız olduğundan.
    • İkinci karantina uygulaması piyasadaki üreticilere büyük bir darbe vurduğundan.
    • ND hükümeti önceki süreçte işsizliği teşvik ederken biz tam aksine üretim ve büyümenin desteklenmesi gerektiğini düşündüğümüzden.

    Sayın Bakana sorulur;

    1. Tekrar karantinaya alınan Mustafçova Belediyesine ait olan Şahin köyü ile ilgili olarak işyerlerine ulaşamayan işçilere %100 maddi destek vermeyi düşünüyor musunuz?

    2. Yeni karantina nedeniyle tekrar kapanmak zorunda kalan işletmeleri nasıl desteklemeyi planlıyorsunuz?

    3. Semt pazarlarının yasaklanmasından sonra üreticileri ve dış mekan satıcılarını telafi etmek için ne gibi girişimlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?

    4. Koronavirüsün salgınından büyük oranda etkilenen İskeçe bölgesini mali olarak desteklemek için ne gibi girişimlerde bulunmayı düşünüyorsunuz?”

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.