Batı Trakya’da ezan tartışması

    Batı Trakya’da ezan tartışması

    Halit Habip Oğlu: “Yunan makamları, koronavirüs salgınını bahane ederek Batı Trakya Türk toplumunun din özgürlüğünün ihlaline yol açacak uygulamalardan kaçınmalıdır.”

    Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın ortak kararı ile 12-20 Nisan 2020 tarihlerini kapsayan Paskalya haftası süresince tüm ibadethanelerdeki dini tören, ayin ve duaların hoparlör ile dışarıya aktarılması yasaklandı. Karara göre, ibadethanelerdeki dini tören, ayin ve dualar, dışarıdan katılım olmadan sadece belirli sayıdaki din görevlileri tarafından yapılacak. Öte yandan söz konu zaman diliminde Batı Trakya’daki camilerde hoparlörden kısık sesle ezan okunmaya devam edecek.

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yunan makamları sistematik bir şekilde Batı Trakya Türk toplumunun üstüne giderek sinir uçlarıyla oynamayı sürdürüyor. Şimdi de dinimizin sembolü olan ezanın camilerimizde hoparlörden okunup okunmaması ile ilgili tartışma gündemi meşgul ediyor. Almanya genelinde camilerde hoparlörden ezan okunmuyor ancak içinde bulunduğumuz bu olağanüstü durum nedeniyle şimdi kiliselerdeki çan sesleri ile birlikte ezan sesleri de duyuluyor. Ki Almanya’da da koronavirüs salgınının yayılmasına karşı alınan tedbirler kapsamında camilerde de cemaat ile namaz kılınması geçici olarak yasaklanmış durumda. Peki Alman makamları böyle bir dönemde hoparlörden ezan okunmasını neden teşvik ediyor? Almanya’da yaşayan Müslümanlara yalnız olmadıkları, toplumun bir parçası oldukları mesajını vermek için. Ülkemiz Yunanistan ise her fırsatta bizi yok saymaya, ülkedeki tarihi ve kültürel mirasımızı böyle günlerde dahi yok etmeye çalışıyor. Bunun son örneklerinden biri de İstanköy’de yaşandı. İstanköy’de 2017’de yaşanan depremde zarar gören Defterdar İbrahim Efendi Camii’nin restorasyon masraflarının İstanköy Belediyesi’nce üstlenilmesi karşılığında cami altındaki dükkanların kira gelirleri belediye tarafından toplanacak olup, dükkanlardan biri de turizm danışma bürosu olarak belediyenin kullanımına tahsis edilmiştir. Yunan makamları, dini ve kültürel değerlerimize saygı göstermeli, din özgürlüğümüzün ihlaline yol açacak uygulamalardan kaçınmalıdır” dedi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.