“Bu Toprağın İnsanları” kitabı tanıtıldı

    Previous Next

    “Bu Toprağın İnsanları” kitabı tanıtıldı

    Emekli öğretmen Rahmi Ali’nin yazdığı “Bu Toprağın İnsanları” adlı romanın tanıtımı, 19 Şubat Çarşamba günü Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde yapıldı.

    Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) tarafından düzenlenen tanıtım, gazeteci Ozan Ahmetoğlu ve kitabın yazarı Rahmi Ali’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

    Etkinliğe Türkiye’nin Gümülcine Başkonsoloslu Murat Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Asbaşkan Hakan Mehmet, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, BİHLİMDER Derneği Başkanı Mehmet emin Ahmet ve soydaşlar katıldı.

    “BU TOPRAĞIN İNSANLARI” BATI TRAKYA’NIN ROMANIDIR”

    Etkinliğin açılış konuşmasını BAKEŞ Genel Başkanı Hüseyin Bostancı yaptı. BAKEŞ tarafından yayınlanan bu eserin 42. eser olduğunu söyleyen başkan Bostancı,şu ifadelere yer verdi: “Pek çoğumuzun yakinen tanıdığı Rahmi Ali öğretmenimiz bugüne kadar Batı Trakya Türklerinin kültür ve edebiyat hayatına çok kıymetli eserler kazandırmıştır. Kendisinin eserleri Türkiye’de ve bir çok ülkede ödüle layık görülmüştür. Rahmi Ali. 2018 yılında Türk Dünyası Yılın Edebiyat adamı seçilerek Batı Trakya Türkleri için gurur vesilesi olmuştur. Bizler de BAKEŞ olarak öğretmenimizin eserlerini yayınlamaktan ziyadesiyle mutluyuz. “Bu Toprağın İnsanları” Batı Trakya’nın romanıdır. Batı Trakya’nın yaşanmışlıkları Rahmi Ali’yle hayat bulmuştur. Romanı okuduğumuzda Rahmi Ali, usta kalemiyle andartlığı, göçü kısaca Batı Trakya’yı gelecek nesillere aktarmıştır.”

    “EDEBİYAT; BURADA YAŞADIĞINIZ SORUNLARA VE KARŞILAŞTIĞINIZ ZORLUKLARA AYNA TUTAN BİR ARAÇTIR”

    Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, bu etkinlikte bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. “Edebiyat, içinde bulunduğunuz dönemi, burada yaşadığınız sorunlara ve karşılaştığınız zorluklara ayna tutan bir araçtır” diyen başkonsolos Ömeroğlu, sözlerini romanın yazarı Rahmi Ali’ye teşekkür ederek tamamladı.

    Etkinlik İskeçe Türk Birliği Başkanı görevini de yürüten gazeteci Ozan Ahmetoğlu’nun yönetiminde, kitabın yazarı Rahmi Ali’ye sorularak yönelterek devam etti. Kitabın bazı bölümlerinde iç savaşlardan bahsettiğini belirten Ahmetoğlu, kitapta geçen mekanların herkes tarafından bilinen ve tanınan yerler olduğunu söyledi. Kitabı okurken zamanda bir yolculuk yapıldığını ifade eden Ahmetoğlu yazar Rahmi Ali’nin kısa bir özgeçmişinden bahsederek sözü kendisine verdi.

    İlk olarak kitapta kullandığı dili anlatan yazar Ali sözlerine şöyle devam etti: “Bu kitapta, yeni bir anlatım farklı bir Roman dili denedim. Çünkü bu romanımda Azınlık insanının yaşadıklarını aktarmaya çalıştım. Uzun cümlelerle akıcılığı bozmamaya çalıştım.”

    “BU BİR ANI ROMANDIR, TAMAMEN KENDİ GÖZLEMİM VE KENDİ YAŞAMIŞLARIMDIR”

    Birinci bölümde kitapta adı geçen Aziz’den de bahseden yazar Rahmi Ali, Aziz’in İzmir’de yaşadığı bölgede içten içe diğer halk tarafından saygıyla karşılandığını adeta bir kahraman olarak görüldüğünü belirtti. İkinci bölümde Semerci Recep ve köydeki yaşamın anlatıldığını dile getiren yazar, Recep ailesi tarafından satın alınan traktörden bahsedildiğini belirtti. Burada verilmek istenen mesajın Batı Trakya Türk Azınlığının tamamen tarımla uğraştığını anlatmaya çalıştığını söyleyen Ali, “Bu bir anı romandır. Tamamen kendi gözlemim ve kendi yaşamışlarımdır. Bunların hepsi çocukluk yıllarımda aklımda kalmıştır. Kitapta anlatılan o yılları birebir yaşadım” dedi.

    Etkinlik sonunda plaket takdimi yapılarak yazar Rahmi Ali, kitabını alan okuyucuların kitaplarını imzaladı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.