İlhan Ahmet: "Üç Azizler Günü'nün Azınlık okullarında kutlanması kabul edilemez"

    İlhan Ahmet: "Üç Azizler Günü'nün Azınlık okullarında kutlanması kabul edilemez"

    Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Meclis'te yaptığı konuşmada Hristiyan inancında 'Üç Azizler Günü' olarak bilinen dini bayramın Azınlık okullarında da kutlanmasının kabul edilemez olduğu dile getirdi. Milletvekili Ahmet, "Her yıl 30 Ocak’ta kutlanan Hristiyan inancına ait 3 Azizler olarak bilinen dini bir bayramın, Azınlık okullarında da kutlanmasının kabul edilemez" diye konuştu.

    Milletvekili İlhan Ahmet, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanı Niki Kerameos’un meclise sunduğu ‘Eğitim ile İlgili Düzenlemeler‘ başlıklı kanun tasarısı görüşmelerinde 21 Ocak Salı akşamı söz alarak Batı Trakya Türk Azınlığı'nı ilgilendiren konuları Meclis kürsüsünden dile getirdi.

    Milletvekili İlhan Ahmet'in yaptığı açıklama şöyle:

    "Milli Eğitim Bakanı sn. Niki Kerameos tarafından sunulan ‘Eğitim ile İlgili Düzenlemeler‘ başlıklı kanun tasarısıyla ilgili, Başbakan sn. Mitsotakisin de hazır bulunduğu bu akşamki meclis oturumunda söz aldım;

    1) Üniversiteyi yurt dışında bitirmiş olan yeni mezunların diplomalarını tanıtmak için yıllarca beklediğini, bu bekleme sürenin 4 yılı geçtiğini hatırlattım. Süreç boyunca işsiz kalan bu gençler ve aileleri için bu dönemin ekonomik olarak adeta felakete yol açtığını belirttim.

    Bu durumda 3328/2005 sayılı DOATAP kanununun 11. maddesinin açıkça ihlal edildiğinin altını çizdim. Zira buna göre müracaat eden mezunun 90 gün içerisinde diplomasının tanınması zarureti bulunmaktadır. Ve bu süreye uyulmaması, gençleri göçe zorlamaktadır.

    2) Dile getirdiğim diğer bir konu ise, her yıl 30 Ocak’ta kutlanan Hristiyan inancına ait 3 Azizler olarak bilinen dini bir bayramın, Azınlık okullarında da kutlanmasının kabul edilemez olduğuna dikkati çektim. Konuyla ilgili alınacak bir kararla, Azınlık okullarının istisna tutulması gerektiğini belirttim.

    Bu konuda, azınlık okulları encümenleri birliği tarafından 21.01.2020 tarihinde hazırlanan talep mektubunu da meclis tutanaklarına kayıt edilmek üzere meclis katipliğine teslim ettim.

    Her şeyden önce Azınlık milletvekili olarak halkımızın taleplerini ve beklentilerini dile getirmekten, hukuk ve siyasi etik kurallar çerçevesinde çözüm arayışından vazgeçmeyeceğimi bir kez daha ifade etmek isterim."

    Batı Trakya Türk Azınlığının huzurunu kaçıran uygulamarıyla sıkça gündeme gelen Azınlık Okullarının İşleyişinden Sorumlu İdari Birim, daha önce velilerin ve okul encümenlerinin tepki ve uyarılarına rağmen "Üç Azizler Günü" isimli Hıristiyan bayramının Müslüman Türk Azınlık Okulları'na da kutlanmasını içeren programı göndererek skandallara imza atmıştı.

    2018 yılında Doğu Makedonya Trakya Bölge Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı birimler tarafından azınlık idarecilerinin itirazları üzerine okullara gönderilen ikinci talimatla, okul idarecilerinin isteğine bağlı olarak bazı Türk Azınlık Okulları devlet okullarından farklı bir program uygulanması sağlanmıştı.

    Ancak hukukçulara göre bunun da mevcut yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor. Yasalara göre Müslüman Türk öğrencilerin bu tür dini törenlerden tamamen muaf tutulması gerekiyor. 

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.