Hocaların hocası Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ı kaybettik!

    Previous Next

    Hocaların hocası Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ı kaybettik!

    Hocaların hocası, Batı Trakya Türkleri sorunlarını çok iyi bilen, Anayasa Hukuku’nun önde gelen isimlerinden, eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal 90 yaşında hayatını kaybetti.

    Prof. Dr. Soysal, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'den seçilen ilk ve son genel sekreteri olmuştu. Mümtaz Soysal, Alzheimer hastalığından tedavi görüyordu.

    Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 25-11-2006 günü, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin Gümülcine’de düzenlediği “Türk – Yunan İlişkilerinde Batı Trakya Sorunu” konulu bir konferans vermişti. Konferans daha sonra da kitap olarak basılmıştı.

    Soysal, ayrıca Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni de ziyaret etmiş ve sorunları dinlemişti.

    Galatasaray Lisesi mezunlarından olan Mümtaz Soysal,  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (SBF) (1953) bitirdi. SBF'de Anayasa Hukuku profesörü olarak uzun yıllar ders verdi. Soysal 1971 yılında Ankara SBF'nin dekanıyken 12 Mart Muhtırası'ndan sonra 1971'de Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca gözaltına alınıp tutuklandı. 1968'den beri okuttuğu Anayasa'ya Giriş ders kitabında komünizm propagandası yapmakla suçlandı ve cezaevine atıldı. Toplam 14.5 ay Mamak Cezaevi'nde kaldı. 

    1991 seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Ankara'dan kontenjan adayı oldu ve TBMM'ye seçildi.  Murat Karayalçın döneminde kısa bir süre için dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Ancak bir süre sonra bakanlıktan istifa etti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.