Göynüklü Mahyası bu yıl da devam etti

    Previous Next

    Göynüklü Mahyası bu yıl da devam etti

     

    İskeçe’nin Göynüklü – İliopetra köyünde uzun yıllardan bu yana düzenlenen mahya bu yıl da büyük bir katılımla devam etti.

    Göynüklü halkı ve etraf köylerin desteğiyle 13.10.2019 günü düzenlenen mahyaya İskeçe milletvekilleri Burhan Baran ve Hüseyin Zeybek’in yanı sıra yaklaşık olarak 5.000 kişi katıldı.

    Mahya’ya, Göynüklü köyünün yeni inşa edilen camisinde, İskeçe S. Müftülüğü’ne bağlı din görevlilerinin okuduğu mevlitle başlandı. Devamında da katılımcılara yemek ikram edildi. Bu yıl Mahya için 9 adet büyükbaş ve 40 adet küçükbaş hayvan kurban edildi.

    Göynüklü Mahyası

    ‘Efsaneye göre uzun yıllar önce, bu türbenin (Türbe yoktur. Sadece binası vardır) bulunduğu mekanda ‘Yusufçuklar’ ailesi yaşıyormuş. Aile fertlerinden biri zaman zaman ortadan kayboluyor ve nereye gittiğini kimselere söylemiyormuş. fakat bir gün köye, harmanda kullandığı yabası kırık ve kanlı bir şekilde geldiğini gören köylülerin sorularına karşılık herhangi bir cevap alamamışlar.

    Ancak bir akşam vakti köye gelen bir yabancı sözü edilen kişinin arkadaşı olduğunu, birlikte savaştıklarını iddia etmiş. Köylüler köyde asker olmadığını, hiç kimsenin askere gitmediğini söylemişler. İki arkadaş karşılaştıklarında, yine ermiş olduğu kabul edilen kişi köy halkının yanında yabancıyı tanımadığını söylemiş. Yabancı, yabanın kırılan parçasını cebinden çıkarıp, ‘bu senin değil mi?’ diye gösterince, ermiş kişi kopuk parçayı alıp ‘Allah kabul ederse bu bana aittir’ demiş.

    Olaydan birkaç gün sonra bu kişinin bir daha dönmeyerek ortadan kaybolmasıyla köylüler onun ermiş olduğuna inanmışlar ve binasını bugün mahyanın yapıldığı yere inşa etmişler.

     Yine geçmiş yıllarda taşan Karasu nehrinin binaya zarar vermediğini köylüler anlatnaktadırlar. Köy halkı da zaman içinde burasını bakıp korumuş vedevamında da bu  yerde mahya düzenlemeye karar vermişlerdir. Geçmiş yıllarda küçük çapta düzenlenen  mahya, son yıllarda tüm köy halkının ve etraf köylerin yardımlarıyla gerçekleşmektedir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.