Kültür Bakanı tarih verdi: “Beyazit Camii restorasyonunun 2023’te tamamlanması öngörülüyor”

    Kültür Bakanı tarih verdi: “Beyazit Camii restorasyonunun 2023’te tamamlanması öngörülüyor”

    Dimetoka’daki tarihî Beyazit Camii’nde (Çelebi Sultan Mehmet) 22 Mart 2017’de meydana gelen yangının yargı süreciyle ve restorasyonuyla ilgili bilgi talep eden Milletvekili İlhan Ahmet’e, Kültür Bakanlığından açıklama geldi. 

    Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in konuyla ilgili 411/28.8.2019 sayı ve tarihli soru önergesine Kültür Bakanı Lina Mendoni tarafından verilen cevapta, yangınla ilgili idari ve adli soruşturmanın devam ettiği bilgisi verilirken, caminin restorasyonunun 2023 yılında tamamlanmasının öngörüldüğü kaydedildi.

    Bakanlık cevabında, Meriç Antik Eserler Heyeti tarafından hazırlanıp Bizans ve Antik Eserler Müdürlüğü ile Bizans Sonrası Eserleri Restorasyon Müdürlüğü’ne sunulan “Dimetoka Camii Anıtsal Alan ve Çevre Düzenlemesi Projesi” nin onaylanarak Doğu Makedonya Trakya 2014 - 2020 Faaliyet Programı’na dahil edilmesiyle restorasyon sürecinin başlatıldığı belirtildi.

    “İki aşamadan oluşan 3.428.876 Euro bütçeli projenin tamamlanması için bildirilen tahmini süre 63 ay”

    Açıklamada, toplam 3.428.876 Euro bütçeye sahip söz konusu proje için 63 aylık bir çalışma süresi öngörülürken, tamamlanma zamanı olarak ise 29.12.2023 tarihi kayda geçirildi. Projenin iki alt başlık altında yürütüleceği bildirildi. Buna göre proje kapsamında bütçeden, ‘Anıtsal Kalıbın ve Çevrenin Yapısal ve Morfolojik Restorasyonu’ adı altında yürütülecek çalışmalar için 2.189.090 Euro, ‘Meşe Kereste Tedariki’ adı altında yürütülecek çalışmalar içinse 1.239.786 Euro ayrıldığı bilgisi verildi. Şuana kadar, bilimsel ve teknik personel alımlarının % 80 oranında tamamlandığı ifade edildi.

    Diğer yandan, Kamu Yatırım Programı’nın ulusal bölümünden de ek finansman desteği sağlandığı belirtilirken bununla birlikte yangında tamamen yanan, kündekâri tekniğinin nadir örneklerinden olan ahşap kırlangıç kubbenin yeniden yapımı için Atina Ulusal Metzovio Teknik Üniversitesi tarafından sunulan araştırma programı teklifi çerçevesinde Kültür ve Spor Bakanlığı, Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti ve Atina Ulusal Metzovio Teknik Üniversitesi arasında bir Külterel Kalkınma Anlaşması Taslağı hazırlandığı bilgisi verildi.

    206.000 Euro bütçeli araştırma programının tamamlanmasının ardından söz konusu çalışmanın onaylanmasıyla, çatı onarımı için Avrupa fonlarından finansman imkânı sağlanmasının önünün açılacağı belirtildi.

    İlhan Ahmet, Dimetoka’daki tarihî Beyazit Camii yangınıyla ilgili yargı sürecinin tamamlanarak restorasyona hız verilmesini talep etmişti

    Hatırlanacağı üzere Dimetoka’daki tarihî Beyazit Camii’nde büyük hasara yol açan yangın hakkında belirsizliğini koruyan adli ve idari soruşturma ve restorasyon süreciyle ilgili durum ilk defa Rodop Milletvekili İlhan Ahmet tarafından meclis gündemine taşınmıştı.  

    Kültür Bakanı’nın dikkatine sunduğu soru önergesinde milletvekili, Avrupa ve Balkanlar’daki en eski Osmanlı mimari ve dinî eserlerinden biri olan Beyazit Camii’nin önemine vurgu yaparak yangında, kündekâri tekniğinin nadir örneklerinden olan ahşap kırlangıç kubbesinin tamamen yandığını, diğer ahşap kısımlarla birlikte taş duvarların, sütünların, pencerelerin ve minarenin tahribata uğradığını, ayrıca taşınmazların yanında yapıya ait içindeki diğer eşyaların da büyük zarar gördüğünü hatırlatarak, manevi kaybın yanında değeri 1 milyon Euro’nun üzerinde bir maddi zarara dikkati çekmişti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.