Edirne’de “Aşura” merasimi

    Previous Next

    Edirne’de “Aşura” merasimi

     

    Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının katledilişlerinin yıldönümü dolayısıyla Edirne Cemevi’nde “Aşura Merasimi” gerçekleştirildi.

    Hz. Hüseyin’in katledilişinin 1339’ncu yılında, 14.09.2019 günü,  Edirne Cemevi’nde tören düzenlendi. Törene;  Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Yunanistan – Batı Trakya’dan kanaat önderleri Mehmet Koç, Apti Hasan, Apti Pencal ve Ahmet Paşa’nın Bulgaristan’dan da katılımcılar oldu.

    Etkinlik saygı duruşu, İstiklal Marşı ve şiirlerin okunmasıyla devam etti.

    “Kurbanlarımızı kestik ve aşımızı kaynattık, Allah kabul etsin” diyerek sözlerine başlayan Trakya ve Balkanlar İnanç Önderi, Cem Vakfı Edirne Şubesi Cemevi Dedesi Mustafa Çetin, “Biliyorsunuz 1400 yıldan bu yana devam eden bir geleneğimiz var. Muharrem Ayı’nda 12 gün oruç tutuyoruz. Oruçlarımızı tuttuktan sonra aşure kaynatıyoruz. Nasıl Peygamber Efendimiz oruç tuttuysa, nasıl namaz kıldıysa, nasıl sema döndüyse biz de 1400 yıldır bunları yapıyoruz. Biz dedelerimizden gördüğümüzle Muharrem Ayı’nda 11 gün oruç tutmadan kurban kesmiyoruz, 12 gün oruç tutmadan aş kaynatmıyoruz. Bugün kurbanlarımızı kestik ve aşımızı kaynattık.” dedi.

    “Biz canlar her daim gece gündüz erenlerin himmetlerini dinleyerdeniz. Erenlerin himmetleri Kur’ani dir. Erenlerin himmetleri ala nurdur. Erenlerin himmetleri Allah nurudur; nübüvvet ve velayet nurudur. Biz Aleviler için Muhammed yoluyla ehlibeyt, 12 İmamlar’dan, pirimiz Hacı Bektaş-ı Veli’den, serdarımız Seyyid Ali’den himmetler var olup gönülden gönüle aktarılmış ve aktarılmaktadır.” Görüşlerini ifade ederek konuşmasına başlayan Yunanistan Gümülcine Salıncak Köyü’nden kanaat önderlerinden Hasan Abdi,

    “Adalet olmayan yerde zulüm vardır. Zulüm olan yerde din yoktur. Adalet, barış, sevgi din demektir.

    Peygamberimiz bir hadis-i şerifinde, “Siz Allah’a iman etmedikçe Cennet’e giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız” demiştir. Yine Hz. Peygamber, “Ben, ancak ve ancak yüksek ahlakı tamamlamak için gönderildim” demiştir. Şöyle buyurmuştur: “Kardeş olunuz, kardeş olunuz”. İşte bu sevgi bu kardeşlik Horasan Anadolu erenlerin gönül fetihleriyle bugüne kadar gelmiş; İslâmiyet’i kendi özü, benliğinde arayan, merkezinde insan olan, Kur’an ile insanı beraber okuyan bir adalet kılıcıdır. Anadolu’dan batıya kale devlet fetihleriyle değil, gönül fetihleriyle gelmiştir. Gönül mekanları ise Kur’an’ dır. Hacıbektaş ne demiştir:

    “Ne arasan kendinde ara, ara bul.

    Bizim nazarımızda kadın erkek farkı yoktur.

    Eksiklik noksanlık kendi görüşündedir.” İfadelerine yer verdi.

     

    Merasimin devamında da Cem Vakfı’nın yemekhanesinde misafirlere kurban eti, pilav, aşure ve ayran ikram edildi. Trakya ve Balkanlar İnanç Önderi, Cem Vakfı Edirne Şubesi Cemevi Dedesi Mustafa Çetin dua okudu.

    Etkinlik daha sonra da bağbozumu şenliklerinin yapıldığı köyde devam etti.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.