SEÇEK Etkinlikleri sona erdi!

    Previous Next

    SEÇEK Etkinlikleri sona erdi!

    Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği, Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri 4 Ağustos 2019 Pazar günü tamamlandı. Binlerce soydaşın katıldığı etkinlikte 2019 SEÇEK Başpehlivanlığı’nı Türkiye Karamürsel’den Ali Güngör Ekin kazandı. Etkinliğe;  Yunanistan, Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’dan 32 güreşçi katıldı. Mehmet Hilmi Kır Koşusu'nda birinciliği Numan Kuru aldı. Seçek 2020 Ağalığı’nı ise  Salıncak köyünden Hüseyin Apti üstlendi.

     

    SEÇEK Derneği Başkanı Mesut Şerif: “İki yıldır muhacirlik yaşadığımız bu topraklarda, bizlere ensarlık yapan Mehrikoz’lu kardeşlerime de teşekkür ediyorum”

     Milletvekili İlhan Ahmet: “Şunu Batı Trakyalı’ların çok iyi bilmesini istiyorum; ben her şeyden önce bir Azınlık milletvekiliyim”

     Prof.Dr. Ahmet Taşkın: “Bu sofrayı kim devirirse Allah yeryüzünde hiçbir kuluna yapmadığı azabı yapar”

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren’i temsilen danışmanı Recep Paçaman: “Bölüşürsek tok, bölünürsek yok oluruz”

     

    Etkinliğe, Prof.Dr. Ahmet Taşkın’ın, “Kim Seyyid Ali Sultan’ın sofrasını tekmeler ve bu sofraya sırtını döner ve yemek yediği sofraya tükürürse vallahi yerle gök bir araya gelir Seyyid Ali Sultan’ın tahta kılıcı bu adamlara yetişir” Sözleri damgasını vurdu.

    Etkinliğe; Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, kanaat önderleri Mehmet Koç, Hasan Aptİ, Apti Pencal, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Kozlukebir Belediyesi Ana Muhalet Başkanı Erdem Hüseyin, Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti Başkan Yardımcısı Tarkan Multaza, Eyalet meclis üyeleri Mustafa Katrancı, İsmail Hüse Mustafa, yeni seçilen Eyalet meclis üyesi Cihan İmamoğlu, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği Başkanı Ercan Ahmet, Dimetoka Müslümanları Derneği Başkanı Süleyman Macır, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Stuttgart Batı Trakya Türkleri Aile Birliği Asbaşkanı Asım Babalı, Mehrikoz Muhtarı Ali Haseki, Selanik Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, eski Mehrikoz Nahiye Başkanı Abdülkedir Hafız Hoca, eski Hemetli Nahiye Başkanı Mehmet Eminoğlu, eski Kozlukebir belediye başkanı İbrahim Şerif’in yanı sıra binlerce soydaş katıldı.

    Ayrıca Türkiye’den etkinliğe katılanlar arasında; Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren’in danışmanı  Recep Paçaman, Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, Yönetim Kurulu Başkanı Eray Karaca, Yönetim Kurulu üyesi Recep İriş ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ahmet Taşkın yer aldı.

    Etkinlik kapsamında 2019 Yılı Seçek Ağası Salıncak köyünden Hüseyin Dünya, gelen davetlileri Mehrikoz Futbol Sahasında karşıladı. Davetliler davul zurnalar eşliğinde halkı selamlayarak protokoldeki yerlerini aldılar.

    “BU ETKİNLİĞİN ÖNCÜLERİ OLAN SEYYİD ALİ SULTAN DERGAHINDA BAĞLI CANLAR ADINA TEŞEKKÜR EDERİM”

    Etkinlik bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Protokol konuşmalarında, Seçek Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mesut Şerif, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında şunları aktardı: “Sizleri burada böyle toplu bir şekilde görmek, ayrışmaya pirim vermemiş olarak gördükten sonra, kardeşlik adına, birlik adına umutlu olmamak için hiç bir sebep görmüyorum. Sizleri burada böyle bir şekilde görmüşken iki yıldır muhacirlik yaşadığımız bu topraklarda, bizlere ensarlık yapan Mehrikozlu kardeşlerime de teşekkür ediyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin öncüleri olan Seyyid Ali Sultan Dergahı’na bağlı canlar adına ve bizleri yalnız bırakmayan, bölücülere taviz vermeyen din, dil, ırk ayrımı yapmadan yanımızda olan bütün Batı Trakya halkına içten teşekkür ederim.”

    Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, bu etkinliğin gerçekleşmesinde başta Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. “Batı Trakya olarak çok zor günler geçirebiliriz, zaman zaman bütün toplumların girdiği gibi maddi sıkıntılar içine girmiş olabiliriz, gençlerimiz işsizlik yüzünden yurt dışına göç etmiş olabilir” diyen başkan Ahmet, ama Batı Trakya halkının dinini, dilini, birliğini, beraberliğini hiç bir zaman kaybetmeyeceğini ifade etti.

    “BİZE OY VERMİŞ YADA VERMEMİŞ BU MİLLETİN HİZMETKARI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

    Rodop Milletvekili İlhan Ahmet tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, yıllardan beri süre gelen bu etkinlikte bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Azınlığın birlik ve beraberlik içerisinde olması adına bu etkinliklerde dik durmaya çalıştığını anımsatan milletvekili İlhan Ahmet, bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 7 Temmuz seçimlerinde kendisine destek olan tüm seçmenlere de teşekkür eden İlhan Ahmet, “Şunu Batı Trakyalı’ların çok iyi bilmesini istiyorum; ben her şeyden önce bir Azınlık milletvekiliyim. Azınlık milletvekili olmanın kendine öz ve has bazı özellikleri vardır. Bu öz ve has özelliklerinden bugüne kadar feragat etmediğim gibi bundan sonra da feragat etmeye niyetim yok. Bize oy vermiş yada vermemiş herkesin, bu milletin hizmetkarı olmaya devam edeceğiz. Sizlere hizmet etmekten şeref duyuyorum ve bundan sonra da şeref duyacağım” diye konuştu.

    DMT Eyalet Başkan Yardımcısı Tarkan Multaza, birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı konuşmasında, “Değerli bölge halkı yedi asırdır yaşatılan Seçek etkinliklerine yoğun işinize, sıcak havalara ve ekonomik sıkıntılara rağmen sahip çıkmanız hepimiz adına ilerisi için umut vericidir.Biz çocukluğumuzda Kemal Sunal filmleri ile büyümüştük. Hababam Sınıfı’nın bir sahnesinde Mahmut hoca, ‘Okul dört tarafı duvar, üstü çatı olan yer değildi’ demişti. Ben de diyorum; Seçek sadece güreş tutulan bir alan değildir. Bir coğrafi konum değildir. Bugün burada Seçek ruhunu Seçek coşkusunu bize yaşatan herkese çok teşekkür ederim. Siz değerli katılımcıların derneğimize sahip çıkmanız ve bu yıl olduğu gibi her yıl desteklemeniz temennisiyle hepinize iyi eğlenceler dilerim” ifadelerine yer verdi.

    Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ahmet Taşkın konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

    “BU SOFRALARA SIRTINIZI DÖNERSENİZ ONURUNUZU VE ŞEREFİNİZİ KAYBEDERSİNİZ MİSKİN OLURSUNUZ”

    “İnsan Adem ve beşer olarak yeryüzünde gezip dolaşan kendi ayakları üzerinde duran onur, şeref, haysiyet ve izzetiyle var olan bir varlıktır. Yetim, miskin, esir bu izzettin şerefin zayıfladığı noktalardır. Seyyid Ali Sultan gibi bu büyük zatlar bütün bu peygamberler çizgisinin devam ettiği yerlerde yeryüzünde insanlara bir nazar da bakıp onlara bu topraklar üzerinde sofralar açmışlar. Yetimi, miskini ve esiri koruyup muhafaza etmişlerdir. Asla bu Türktür, bu Hıristiyandır, bu Yahudidir, bu Yunandır, bu Çerkezdir gibi, asla bunların hiçbirini söylememiştir. Hepsini yaratan Allah’tır ve yeryüzünde bütün insanlar Allah’ın kuludur. Allah’ın kullarına sofra açıp yeniden sefere düştükleri yerden seferlerine davet etmiştir. Kim Seyyid Ali Sultan’ın sofrasını tekmeler ve bu sofraya sırtını döner ve yemek yediği sofraya tükürürse vallahi yerle gök bir araya gelir Seyyid Ali Sultan’ın tahta kılıcı bu adamlara yetişir. Bu sofrayı kim devirirse Allah yeryüzünde hiçbir kuluna yapmadığı azabı yapar. Ey dostlar ey hakikat avcıları deniz ve dergahlarda inci peşinde koşan Allah’ın kulları; bu sofra Musa’nın İsa’nın ve Hz. Muhammet’in sofrasıdır. Bu sofralara sırtınızı dönerseniz onurunuzu ve şerefinizi Kaybedersiniz miskin olursunuz. Ey yeryüzü insanları, Allah sizin kalbinize bakıyor ve Seyyid Ali Sultan sizin kalbinizi hoş etmek için Allah’ın kullarına nazar eden adamdır. Seyyid Ali Sultan bu topraklarda Musa’nın, İsa’nın, Hz. Muhammed’in sofrasını açan adamlardır. O’nun izinden gelen Batı Trakya’da ve Rumeli’de var olan hakikat sahibi insanlar, bu sofranın bugünkü sahipleridir. Sofranıza sahip çıkın Allah sofranızı daim bereketlendirsin. Neslinizi kıyamete kadar devam ettirsin. Hak yardımcınız olsun.”

    Son olarak Yurt Dışı Türkler Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren’i temsilen Başdanışmanı Recep Paçaman söz alarak şunları aktardı:

    SEÇEK DERNEĞİNDEKİ KARDEŞLERİMİZİ DE HASSATEN TEBRİK EDİYOR VE TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ.

    “Sizleri hem şahsım hem de bu etkinliğin yapılmasında her türlü desteğini gösteren ve bir Batı Trakyalı olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba topluluklar başkanımız sayın Abdullah Eren adına selamlıyor, en kalbi muhabbetlerini iletiyorum. Asırlardır yiğitliğin cesaret ve kuvvet ile harmanlandığı bu er meydanında güreşecek olan sporcularımıza başarılar diliyorum.

    Şurası muhakkaktır ki toplumumuzun birlik ve beraberliğini tesis ederek, kardeşlik bağlarımızın güçlenmesinde ve yüzlerce yıllık bir ata geleneğinin yeni nesillere aktarılmasında böylesi organizasyonların rolü çok önemlidir.

    Bu sebeple güreş organizasyonunu tertip eden Seçek derneğindeki kardeşlerimizi de hassaten tebrik ediyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bugün bizler er meydanındaki güreş müsabakalarını izlerken toplumumuzun ana düsturu olan birlik ve beraberlik şuurunu bir kez daha idrak edecek, Batı Trakya içinde fitne ve fesada yer vermeyeceğimizi herkese ispat etmiş olacağız.

    BÖLÜŞÜRSEK TOK, BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ

    Azınlığımızın manen gücünü aldığı ata mirası gelenek ve göreneklerimizi ancak bu birlik ve beraberlik şuuru ile yaşatabileceğimizin ve değerleneceğinin farkında olmalıyız.

    “İnsanlar ya yaradılışta eşin ya da dinde kardeşindir” buyuran Hz. Ali efendimiz gibi dinde, dilde ve gönülde kardeşliği esas almalı; bölüşürsek tok, bölünürsek yok oluruz sözünü aklımızdan çıkarmamalıyız.

    İşte bugün de buraya sevgiyi saygıyı bölüşerek çoğaltmaya, fitneyi ve ayrılıkçılığı da bu kardeşlik ikliminde azaltmaya geldik. Rabbim birliğimizi ve dirliğimizi iki cihanda daim etsin ve sizleri de iki cihanda aziz etsin dualarıyla sözlerime son veriyor haftaya idrak edeceğimiz kurban bayramınızı en içten dileklerimle kutlar en kalbi duygularımla sizleri selamlıyorum.”

    Protokol konuşmalarının ardından yağlı güreş müsabakalarına geçildi. Finalde Türkiye Karamürsel’den Arif Akın’ı mağlup eden yine Karamürsel’den Ali Güngör Ekin Seçek 2019 Başpehlivanı oldu. Batı Trakyalı Niyazi İbiş ise üçüncü sırada yer aldı.

    Geleneklere göre etkinlikte 2020 yılı ağası da belirlendi. Seçek 2020 Ağalığı’na Salıncak köyünden Hüseyin Apti üstlendi. Yeni ağa eski ağaya bir koç hediye etti. Eski Ağa da yeni ağaya ekmek takdim etti. Yeni Ağa halk tarafından tebrik edildi.

    Etkinlik Edirne’den gelen folklor ekibi ve THM sanatçısı Orhan Hakalmaz’ın konseriyle son buldu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.