TBMM Başkanı Şentop: “Soydaşlarımızın haklarını korumak Türkiye’nin dış politika önceliğidir”

    Previous Next

    TBMM Başkanı Şentop: “Soydaşlarımızın haklarını korumak Türkiye’nin dış politika önceliğidir”

     

    Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının lideri, Dostluk Eşitlik Barış Pastisi’nin (DEB) kurucusu ve Rodop ili eski bağımsız milletvekili merhum Dr. Sadık Ahmet 24. ölüm yıl dönümünde, 24 Temmuz 2019 Çarşamba günü kabri başında büyük bir kalabalıkla anıldı. Anma törenine ilk defa Türkiye’den bir meclis başkanı katıldı! Aynı gün Türkiye’den gelen siyasi parti başkanları ve temsilcileri azınlık derneklerini ve kuruluşlarını ziyaret ettiler. Etkinliğe TBMM Başkanı Şentop’un “Soydaşlarımızın haklarını korumak Türkiye’nin dış politika önceliğidir” sözleri damgasını vurdu.

    DEB Partisi ve Sadık Ahmet ailesi tarafından Gümülcine Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma töreninde, merhum lider rahmetle ve minnetle anıldı. Törene Batı Trakya’nın her bölgesinden soydaşların yanı sıra; Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, azınlık belediye başkanları, dernek temsilcileri katıldı.

    Ayrıca törene Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, BBP Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP’den Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Bursa Milletvekilleri Yüksel Özkan ve Erkan Aydın, İstanbul Barosu’nu temsilen Selahattin Meriç, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, , Bulgaristan Dost Partisi Başkanı Lütfü Mestan, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu, Avrupa Hür İttifakı - EFA Bşk. Yrd. Martha Balinka, ABD Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanı Necati Aga,Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bşk. Yrd. Mehmet Hasanoğlu, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Ali Emin Latif, Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Mükremin Duygun, Konfederasyon Başkan Yardımcısı Nedim Dönmez, Edirne Balkan Türkleri Başkanı Erhan Pekkan ve Yardımcısı İsmail Kocaköse ve diğer parti temsilcileri katıldı.

    Sadık Ahmet’in 24. ölüm yıldönümü vesilesi ile Gümülcine Kahveci mezarlığı’nda düzenlenen anma töreni Edirne’den Selimiye Cami İmamı Yusuf Serinli tarafından sala ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Duayı ise Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm yaptı.

    Daha sonra protokol konuşmalarına geçilerek ilk sözü Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu aldı. “Rahmetli liderimiz Dr. Sadık Ahmet’I büyük bir hasret minnet ve şükranla anıyorum. Sadık Ahmet’in kutsal mirası DEB Partisi’nin genel başkanı olmaktan büyük bir onur ve gurur duyduğumu belirtmek istiyorum” diyen Asafoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Onun yolunda taviz vermeden ilerleyeceğimi ve bu davadan asla vazgeçmeyeceğimi bir kez daha üstüne basarak vurguluyorum. Bizler Batı Trakya Türkleri olarak bu topraklarda rahat nefes alabiliyorsak Sadık Ahmet’e çok şey borçluyuz. O’nun sizin huzurunuzda emanetinin emin ellerde olduğunu söylemek isterim.”

    “İNSANLARIN KIMLIĞI, ACISI, MANEVI HISLERI ASLA ÇALINAMAZ”

    Sadık Ahmet’in kaza yaptığı aracın parti genel merkezinden çalınmasına da değinen Asafoğlu, “DEB Partisi olarak o aracı geri istiyoruz. Bu aracın üzerinde merhum liderimizin kanı bulunmaktadır. O’nun için o aracı hem bizim hem ailesinin hem Batı Trakya Türk azınlığı için anlamı çok büyük. İnsanların kimliği, acısı, manevi hisleri asla çalınamaz” diye konuştu. Başkan Asafoğlu sözlerini merhum Sadık Ahmet’in, “Eğer Türk olmak bir suç ise buradan tekrar ediyorum ben Bir Türk’üm Türk kalacağım” diyerek tamamladı.

    Daha sonra Sadık Ahmet Ailesi adına merhum Sadık Ahmet’in kızı Funda Sadık bir konuşma yaptı. Funda sadık Ahmet tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, babasını kaybettiğinde 12 yaşında olduğunu ve kaza yapan aracın içinde kendisinin de yer aldığını belirtti. Son olarak Sadık Ahmet, babasının adına yazdığı bir şiiri okuyarak sözlerini tamamladı.

    “BATI TRAKYA TÜRKLERİ İLE İSTANBUL RUM ORTODOKSLARLA BİRDİR VE EŞİTTİR”

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasındaşu görüşlere yer verdi: “Doktor Sadık Ahmet dostluk eşitlik ve barış istiyordu. Mücadelesinde Batı Trakya Türklerinin en temel insan hakları için çarpan bir yürek, çırpınan bir candı Dr. Sadık Ahmet. Lozan anlaşmasına göre Batı Trakya Türkleri ile İstanbul Rum Ortodokslarla birdir ve eşittir. Biz mütekabiliyet istiyoruz. Bizler nasıl İstanbul’da patrik atamıyorsak, burada da müftü atanmasını istemiyoruz. Batı Trakya Türkleri ile İstanbul’daki Rum Ortodokslar mübadil değildir. Özel bir statü ile Azınlık olarak tanımlanmıştır. İstanbul’daki Ortodokslara biz nasıl ki rahat Rum ve Ortodoks diyorsak, Batı Trakya’daki Müslümanlara da Yunan Hükümeti’nin ve Yunanlı kardeşlerimizin Türk ve Müslüman denmesinden korkmamasını çekinmemesini doğal olarak mütekabiliyetin karşılığı olarak bekliyoruz.”

    Daha sonra Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici söz aldı. Doktor sadık Ahmet’in anma törenlerine ilk olarak eski Büyük birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte geldiğini anımsatan Destici, O günden bugüne kadar her yıl bu anma törenlerine katılmaya çalıştığını belirtti. Sadık Ahmet’in bu mücadeleyi yalnız vermediğini hatırlatan Destici, en başta ailesinin yanında yer aldığını ifade etti. Burada mücadele etmenin kolay olmadığını ifade eden Destici, sözlerini Necip Fazıl Kısakürek’e ait bir şiiri okuyarak tamamladı.

    Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, merhum Dr. Sadık Ahmet’in büyük bir meşale yaktığını hayatını bu yola adadığını söyledi. DEB Partisi’nin ve ailesinin diğer dava arkadaşlarının bu meşaleyi taşımaya kararlı olduğunu anımsatan Karamollaoğlu, Azınlıklara verilen hakların uluslararası kanunlara göre bir vecibe olduğunu dile getirdi.

    “SADIK AHMET TÜRKLÜĞÜMÜZ İÇİN HAKLARIMIZ İÇİN ŞEHİT OLMUŞTUR”

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında kendisinin demübadil bir ailenin çocuğu olduğunu söyledi. Akşener sözlerine şöyle devam etti: “Ailem Drama yerine Gümülcine ya da İskeçe’de bir aile olsaydı, Batı Trakya Türk azınlık mensuplarından birisi olacaktım. Türkiye Cumhuriyeti Batı Trakya Türk Azınlığına mecburdur, borçludur. İki cumhuriyet kurmuştur birincisi 1913tür. Balkan komitacılarına karşı Osmanlı kurun demiştir. Batı Trakya’daki Türk ve Müslüman azınlık baş üstüne demiştir kurmuştur. Süleyman Askeri Bey’le Hasan Tahsin Argun kurmuştur. Hasan Tahsin Argun’un yeğeni Meral Akşener olarak kurmuştur. Sadık Ahmet ne için şehit oldu? Haklarımız için, Türklüğümüz için, Türk kelimesinin yasaklanmasının önüne geçmek için. Allah’a inanıyorum ki, kendisini peygamber efendimize komşu kılsın.”

    Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustaf Şentop söz aldı. Şentop tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında katılımcılara, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.

    “SOYDAŞLARIMIZIN HAKLARINI KORUMAK TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKA ÖNCELİĞİDİR”

    Şentop sözlerine şöyle devam etti: Bugün burada bir kahramanın kabri başındayız. Sadık Ahmet’in aramızdan ayrılışının 24.Yıldönümünde bir kez daha rahmetle ve özlemle anıyoruz. Sadık Ahmet buradaki Batı Trakya Türk Azınlığının meşru haklarını korumaya ve soydaşlarımızın dayanışmasını güçlendirmeye adamış bir liderdir. Yılmayan azimli ve engin ufku günümüzde de Batı Trakya Türk Azınlığının birlik ve beraberliğinin simgesi haline gelmiştir. Merhumun bu hak ve hukuk yolundaki mücadelesinin Batı Trakya Türk Azınlığının değerli mensupları tarafından kararlı bir şekilde sürdürülmesini memnuniyetle takip ediyoruz. O bakımdan Sadık Ahmet’in fikirlerinin birlik ve beraberlik dostluk meşalesinin Dostluk Eşitlik Barış Partisi tarafından genç nesillere başarıyla ulaştırılması burada yaşayan kardeşlerimiz için bir iftihar vesilesidir. Soydaşlarımızın temel haklarını kullanamamalarından kaynaklanan sorunlarının Türkiye ile Yunanistan arasındaki diyalog ve işbirliği çerçevesinde çözüme kavuşturulmasına yönelik gayretlerimizi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da daha büyük bir kararlılıkla ve sonuca odaklı bir gayretle sürdüreceğiz. 65 yıl aradan sonra sayın Cumhurbaşkanımızın 2017 yılında Batı Trakya’ya yaptığı ziyaret Batı Trakya Türk Azınlığı ile dayanışmamızın en açık göstergesidir. Aramızdaki bu muhabbeti ne zaman etkileyebilir ne de mesafeler. Soydaşlarımızın haklarını korumak Türkiye’nin dış politika önceliğidir. Bu bağlamda Batı Trakya Türk Azınlığının hak ve özgürlüklerinin korunması. durumlarının iyileştirilmesi hususlarını uluslararası platformlarda da gündeme getirmeye ve takip etmeye çalışıyoruz. Sizlerde meselelerinizi gerek siyasi düzlemde, gerekse uluslararası platformlarda gündeme getiriniz. Haklarınızı meşruiyet çerçevesinde aramaya devam ediniz. Merhum Dr. Sadık Ahmet’i bir kez daha rahmetle anıyor, ailesine, tüm soydaşlarımıza saygı ve sevgilerimizi sunuyorum.”

    Son olarak katılımcılar, Gümülcine’deki DEB Partisi Genel Merkezi’ne geçtiler. Burada katılımcılara yemek ikram edildi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.