Tütün Kooperatifi, Doğal Afetler Sonrası Tütünlerde Yapılan Değerlendirmeyi Kınadı!

    Tütün Kooperatifi, Doğal Afetler Sonrası Tütünlerde Yapılan Değerlendirmeyi Kınadı!

    Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanlığı ile ELGA’ya – Yunanistan Tarım Sigortası- gönderdiği mektupta 2018 yılında iklim şartlarından dolayı tütünlerde meydana gelen zararları gündeme getirdi.

    Dolu yağışı ve sel nedeniyle tütünlerde zarar meydana geldiğini, ELGA’nın yaptığı ön değerlendirmede zarar olduğu tespit edildi. Ancak üç ay sonra yapılan değerlendirmede zararın %20-100 arasında olduğu belirtildi ve tütün tarlalarda yabancı ot olduğusöylendi.

    Tarlalarda zararın %60-70 civarında olmasına rağmen dönüm başına 80 kg. yazıldığını, oysa Rodop ilinde ortalama üretimin dönüm başına 140 kg. olduğu vurgulandı.

    Esat Hüseyin son olarak üreticilerin aleyhine olan bu tür uygulamaları kınadıklarını ve düzeltilme yapılmadığı takdirde, üreticilerin haklarını kazanma adına başka yollar deneyeceklerini belirtti.

    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

    ΘΡΑΚΗΣ

    ΒΑΣ.ΠΑΥΛΟΥ 9 ΚΟΜΟΤΗΝΗ 69100

    ΤΗΛ : 25310 82910 ΦΑΞ : 2531082912

    ΚΟΜΟΤΗΝΗ 5/04/2019

    ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 12761

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    ΠΡΟΣ

    1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Σταύρο.

    2) Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ Θεοφάνη

    3) Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης

    ΘΕΜΑ

    Ζημιές από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2018

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμοι Κυρίες Κύριοι,

    Το καλοκαίρι του 2018 και πιο συγκεκριμένα από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Αυγούστου στο Νομό Ροδόπης είχαμε καταστροφές στην καλλιέργεια του καπνού από χαλάζι και πλημμύρες. Στην εκτίμηση των ζημιών πριν την αναγγελία οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ είπαν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από χαλάζι και πλημμύρες είναι καταστροφικές. Μετά από διάστημα τριών(3) μηνών έρχονται οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών και βρίσκει ζημιές σε ποσοστό από 20%-100% και οι εκτιμητές λένε «υπάρχουν ζιζάνια στα χωράφια». Τα χωράφια είναι παρατημένα από τους καπνοπαραγωγούς διότι δεν υπάρχει παραγωγή να συγκομίσουν. Αν η εκτίμηση γινόταν νωρίτερα αυτό δεν θα είχε συμβεί. Αυτό συμβαίνει πάντοτε στον Νομό Ροδόπης και μόνο.

    Επίσης παρατηρήθηκε ότι σε μια περιοχή με καπνοχώραφα υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ποσοστό ζημιάς και πιο συγκεκριμένα τα περιφερειακά καπνοχώραφα έχουν ποσοστό ζημιάς 60% και 70% και στο κέντρο 20%. Τέλος ο μέσος όρος σε παραγωγή οι εκτιμητές έβαλαν τα 80 κιλά ενώ ο μέσος όρος παραγωγής καπνού στον Νομό Ροδόπης είναι τα 140 κιλά.

    Αυτές οι αδικίες σε βάρος των καπνοπαραγωγών τις καταδικάζουμε σαν Συνεταιρισμός και σε περίπτωση που δεν διορθωθούν θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο για να δικαιωθούν οι καπνοπαραγωγοί μας.

    ΓΙΑ ΤΟΝ

    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΕΣΑΤ ΧΟΥΣΕΙΝ

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.