Mehmet Hilmi Şiir Yarışması Sonuçlandı

    Previous Next

    Mehmet Hilmi Şiir Yarışması Sonuçlandı

    İskeçe Türk Birliği’nin düzenlediği “Mehmet Hilmi Şiir Yazma ve Okuma Yarışması” 30 Mart 2019 akşamı İskeçe’de gerçekleşti. Yarışmada şiir yazma dalında Balkan Acısı adlı şiiriyle Türkiye’den Ahmet Birmeç ilk sırayı aldı. Şiir okuma yarışmasında ise İskeçe’den Seher Şehoğlu birinci oldu.

    Etkinliğe İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Mustafçova-Miki Belediye Başkanı Cemil Kabza, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet’in yanısıra kalabalık bir topluluk katıldı.

    AMACIMIZ, MEHMET HİLMİ’Yİ ANMAK VE İSKEÇE İLE BATI TRAKYA’DA, TÜRK ŞİİRİNE, TÜRK EDEBİYATINA OLAN İLGİYİ, SEVGİYİ ARTIRMAKTIR

    Slayt gösteriminden sonra, protokol konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, kısaca aşağıdaki görüşler dile getirildi:

    İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu:

    “İTB olarak Mehmet Hilmi Şiir Yarışması’nı gerçekleştirmedeki amaçlarının İskeçe ve Batı Trakya’ya büyük hizmetleri olan merhum gazeteci ve öğretmen Mehmet Hilmi’yi anmak ve İskeçe ile Batı Trakya’da, Türk şiirine, Türk edebiyatına olan ilgiyi, sevgiyi artırmak ve bu konuda hassasiyet yaratmaktır.”

    Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza:

    “İskeçe Türk Birliği bugün çağımızın sorunlarına çare olabilecek bir etkinliğe imza atıyor. Çocuklarımız maalesef internet çağında “İnternet belası” ile yaşıyor, cep telefonlarıyla karşı karşıyayız ki kitap okuyamaz da olduk. Maalesef edebiyat ve şiirle uğraşamaz durumdayız.”

    ŞİİR YAZMAK VE OKUMAK KOLAY İŞ DEĞİLDİR

    DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu:

    “Böyle bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Şiir yazmak ve okumak kolay iş değildir; sanat yetenekleri olan insanları da ortaya çıkarmak hiç kolay iş değildir. Bu insanları öne çıkarmak adına bu güzel etkinliği düzenleyen İTB başkanına ve ekibini tebrik ediyorum.”

    BİZİM IŞIK KAYNAĞIMIZ; DEVRİMCİ, İLERİCİ VE AYDIN BİR İNSANDI

    İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek:

    “Herkesi kutluyorum. Çok önemli ve anlamlı bir etkinlik. Mehmet Hilmi kısacık ömrüne çok şeyler sığdırmıştır. Bizim ışık kaynağımız; devrimci, ilerici ve aydın bir insandı. Gerçekten de Batı Trakya Türk Azınlığına İskeçe Türk Birliği’ni ve yazılarını bırakmıştır. Bizler de bunları çocuklarımıza anlatmamız lazım. Bu azınlık için hizmet etmiş, çile çekmiş insanlarımızı anmamız gerekmektedir. Bu insanlara minnet borçluyuz. Bunlar isimsiz kahramanlar da olabilir.”

    BİZ, KENDİ TARİHİMİZE ÇOCUKLARIMIZA ANLATMIYORUZ

    İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete:

    “İTB’yi tebrik ediyorum. Sizinle paylaşmak istediğim bir iki husus var.

    • Mehmet Hilmi’nin hayatını izlerken, bu insanların bu memleket için sürgün hayatı, hapis hayatı yaşamışlardır. Fakat biz, maalesef bu insanların hayatlarını evlatlarımıza öğretmekten aciziz.
    • Üniversite bitirmiş gençlere, benim işim yoktur diyenlere buyurunuz alan sunuyoruz. Batı Trakya tarihinde Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı için hizmet etmiş böyle şahsiyetlerini geleceğe aktarmak için çalışma yapabilirler.

    Yalnız Mehmet Hilmi değil ki onun gibi bir çok kahramanımız var, onları da bu kapsama almak lazım.

    • Bu mücadele Mehmet Hilmi zamanından bu yana ızdırap, acı ve sıkıntılarla devam ediyor. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının geleceği konusunda, geçmişini böyle gördüğümüz zaman içimize bir karamsarlık çöküyor. Biz, evlatlarımıza eğitim yok diyoruz. Biz, kendi tarihimize çocuklarımıza anlatmıyoruz. ”

    41.000 EVRO CEZA GELDİ

    Birkaç zamandan beri bizi mahkemelerle yıldıramadılar. Haftalarca takip edildiğinizi düşünün. Allah’ın dağında takip ediyorlar, Yassıören’de takip ediyorlar. Kızlarımın altınlarını Ziraat Bankası’nda sandığına koyduk, geldiler Selânik’ten sandığı açtılar. İçeride kara paraları aradılar, bulamadılar. Ondan sonra 2012’den bu yana hesaplarımızı takip edecekler. Biz, 2012’de fakir talebeler için kermes yapmıştık ki onun da parasını Ziraat Bankası’na yatırmıştık. Bunları duyulsun diye söylüyorum. Takip de etseler ben buradayım. Sonra bugün bana 41.000 evro ceza geldi. Ekonomik baskısı yapacaklar. Kermes parası nereye gitmiş, çocuğuma motor almışım, bildirmemişim v.b.

    Dolayısıyla Mehmet Hilmi’nin çektiğini Hasan, Mehmet hepimiz çekiyoruz.”

    SANATA İMZA ATAN ŞAHSİYETLER ÖLÜMSÜZDÜR

    T.C. Gümülcine Konsolosu Neslihan Altay:

    “Bu güzel ve anlamlı kültürel etkinlikte bizleri bir kez daha bir araya getiren İskeçe Türk Birliği ekşbine teşekkür ediyorum. Merhum Mehmet Hilmi örneğinde de gördüğümüz gibi, sanata imza atan şahsiyetler ölümsüzdür. Bu anlamda, bu yarışmaya katılma cesaretini gösteren tüm sanatseverleri ve şiir severleri cani gönülden tebrik ediyorum. Onların hepsi bizim için gönüllerin birincisi. ”

    Konuşmalardan sonra şiir okuma yarışmasına geçildi. Jürinin değerlendirmesi sonucunda ilk sıra şöyle oluştu:

    • Seher Şehoğlu
    • Açelya Ahmetoğlu
    • Pelin Kabza

    Gecenin devamında da İskeçe Türk Birliği Müzik Kursu öğrencileri bir konser sundu ve yetişkinler grubundan zeybek oyunları sergilendi.

    Etkinliğin sonuna doğru ise şiir yazma yarışmasında girenlerin ilk sırası şöyle oluştu:

    Yetişkinler grubu

    • Balkan Acısı - Ahmet BİRMEÇ
    • İskeçe’de Sonbahar - Ömriye KARATAŞ
    • Memleket Mektupları - İbrahim ŞAŞMA

    Mansiyon 1

    Sönmeyen Meşalemiz: Mehmet Hilmi -  Emre GEZER

    Mansiyon 2

    Gurbet - Yücel MISIRLI ŞAKİR

    Ortaokul – Lise grubu

    • İlk Kurşun Destanı - Feride YİĞİTER
    • Ey İnsanlar - Nihat SAPUNCU
    • Yüreğin Umudu – KübraYÜKSEL

    Mansiyon 1

    Yiğitlerin Evladı - Hasan KAMO

    Mansiyon 2

    Nereye? - Nazife ÇOLAK

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.