Bulgaristan Türkleri Şehitlerini Andı

    Previous Next

    Bulgaristan Türkleri Şehitlerini Andı

    1984 yılında, Bulgarlaştırma süreci içerisinde, Bulgar Totaliter rejimi tarafından katledilen Türkler anıldı!

    26 Aralık 2018 günü Kirkova Belediyesinin Benkovski – Kitna köyündeki Türkan Çeşme anıtında düzenlenen törene Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden milletvekilleri, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş, Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra binlerce soydaş katıldı.

    Tören sabah saatlerinde, Kitna Köyü camiinde okutulan mevlitle başladı. Buradaki mevlide Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş, Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet ve soydaşlar katıldı.

    Tören başlangıcında çocuklar tarafından Türkçe şiirler okundu.

    Türkan Çeşme Anıtında yapılan Konuşmalarda 1984 yılında insanların dinlerini, Türklüklerini savundukları için komünist rejim yanlıları tarafından katledikleri vurgulandı.

    T.C. Sofya Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzar Barbaros Dicle, Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani şehit edilen 17 aylık Türkan Feyzullah, Ayşe Hasan ve Musa Yakup’un kabri başında düzenlenen törene katıldılar

    Etkinliğin devamında da katılımcılara pilav dağıtıldı.

    26 Aralık 1984

    26 Aralık 1984 yılı Benkovski Belediyesinin Kayaloba köyü yakınına üç bin civarında halk toplanmıştı. Soğuğa rağmen Belediye merkezine doğru yürüyüşe çıkıldı. Aralarında kadın ve çocuklar da vardı. Savunmasız insanları, totaliter rejim milis ve askerleri karşıladı. Halk, “Türk’üz! Türk kalacağız!” sloganları atmaya başladığı anda ateş emri verildi. 17 aylık Türkan annesinin kucağında olduğu halde alnından vurularak şehit oldu. Ardından aynı yerde Ayşe Hasan ve Musa Yakup kanlar içerinde yere yığıldılar.

    17 Aylık Türkan direnişin sembolü oldu ve 1990 yılında onun adını taşıyan bir anıt çeşme yaptırıldı. İşte bu alanda her yıl 26 Aralık günü tören düzenlenmekte ve şehitler anılmaktadır.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.