Batı Trakya Türk toplumu Avrupa Diller Günü’nü yine buruk bir şekilde kutluyor

    Batı Trakya Türk toplumu Avrupa Diller Günü’nü yine buruk bir şekilde kutluyor

    Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocuklar ana dilleri Türkçe’yi öğrenme ve ana dilde eğitim hakkından yoksun bırakılıyor.

    Avrupa Diller Günü, Avrupa Konseyi’nin girişimiyle 2001’den beri her yıl 26 Eylül’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) öncülüğünde Avrupa genelinde dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin kutlandığı bu önemli günde her yaşta Avrupalı daha fazla dil öğrenmeye teşvik ediliyor.

    Tüm Avrupa’da 200’ün üzerinde dil konuşulurken bunlardan yaklaşık 60 tanesi bölgesel veya azınlık dili. Avrupa Diller Günü’nün kutlanmasının başlıca amaçları olarak kamuoyunu dillerin önemi konusunda bilinçlendirmek, kültürler arası anlayışı artırmak, Avrupa’nın dilsel ve kültürel çeşitliliğini geliştirmek diye sıralanıyor.

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak yaklaşık 60 azınlık dilinin konuşulduğu Avrupa’da yaşayan herkesin Avrupa Diller Günü’nü kutluyoruz. Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumu, dilsel hoşgörünün altının çizildiği bu önemli günü yine buruk bir şekilde kutluyor. Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocuklar, Yunan devletinin Türkçe ve Yunanca iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermemesi nedeniyle yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılarak anadilleri Türkçe’yi öğrenme ve anadilde eğitim hakkından yoksun bırakılıyor.  Kamusal alanda da Batı Trakya Türk toplumu mensuplarının ana dilleri Türkçe’yi kullanmasında halen sorunlar yaşanabiliyor. ABTTF olarak AB üyesi ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumu mensuplarının anadilleri Türkçe’yi öğrenmeleri ve kullanmalarının önündeki tüm engelleri kaldırmaya ve Batı Trakya bölgesinde iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermeye çağırıyoruz.

    *Fotoğraf: http://edl.ecml.at

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.