Muhasebeci Halit Mehmet'en ENFIA Gayrimenkul vergileriyle ilgili olarak açıklama

    Previous Next

    Muhasebeci Halit Mehmet'en ENFIA Gayrimenkul vergileriyle ilgili olarak açıklama

    Muhasebeci Halit Mehmet 2018 ENFIA Gayrimenkul vergilerinde yaşanan değişikliklerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yayımladı.

    ENFIA vergisi taşınmaz mülkün bulunduğu bölgeye göre Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş bölge değerine denk gelen vergi miktarı ile hesaplandığını kaydeden muhasebeci Halit Mehmet, sosyal medya hesabın şu paylaşımda bulundu:

    2018 ENFIA – Gayrimenkul Vergisi değişiklikleri

    Son günlerde ENFIA vergisinin hesaplara yüklenmesinden sonra bazı vergilerin önceki yıla göre daha az olduğu görülmüş ve bu konuda soru işaretleri oluşmuştur. Konunun açıklığa kavuşması amacı ile ENFIA vergisindeki değişiklikleri basit haliyle aşağıda özetlemeye çalıştık:

    Ne değişti?

    ENFIA vergisi taşınmaz mülkün bulunduğu bölgeye göre Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş bölge değerine denk gelen vergi miktarı ile hesaplanır. Bu yıl hesaplamayı etkileyen 2 parametrede değişikliğe gidilmiştir.

    Birincisi bölge değeri. Önceki yıl Kozlukebir belediyesinin tamamının bölge değeri 600,00 evro iken bu yıl köylerin bölge değeri 450-600 arasında değişmektedir. Bu değişiklik taşınmaza metrekare başı uygulanan vergi miktarının değişmesini sağlamıştır. Bölge değeri azaltılan yerlerdeki taşınmazlar önceden B kategorisinden 2.80€ olarak hesaplanırken bu yıl A kategorisine geçmiş ve metrekare başı 2,00€ dan hesaplanmaya başlamıştır.

    İkinci değişiklik kategorinin genişletilmesi olmuştur. Önceki yıl en düşük vergi olan 2,00€ 0-500 aralığına uygulanırken, bu yıl 0-550 aralığına uygulanmaya başlamıştır.

    Hangi köylerde değişiklik olmadı?

    Bir çok yerde önceki yıla göre ev vergileri daha düşük gelirken bazı köylerde aynı kaldı. Bu bölge değerinde değişiklik yapılmamasından dolayı meydana gelmiştir. Kozlukebir Belediyesi köylerinden Kozlukebir, Sirkeli, Karacaoğlan, Balahor ve Sınırdere köyleri B kategorisinde kalarak aynı miktar ödemeye devam ederken, diğer tüm köyler A kategorisine geçmiş ve genel olarak vergide yaklaşık 28,5% indirimden yararlanmışlardır.

    Not: ENFIA vergisi sadece temel vergi miktarından oluşmayıp, ek vergi, özel durum indirim miktarları gibi farklı parametreler de içermektedir. Taşınmazın kaç yıllık olduğuna, kaçıncı katta olduğuna, yola bakan yönleri olup olmadığına göre de farklılıklar gösterir. Anlatımı basitleştirmek için bu parametreler hiç baz alınmamıştır.

    Şapçı ve Gümülcine’deki bürolarında muhasebe işletmeleri bulunan Halit Mehmet, geçtiğimiz aylarda da Gümülcineli ekonomist Mustafa Mustafa ortaklığında “Balance Accounting IKE” muhasebe şirketiyle Selanik’teki müşterilerine hizmet vermeye başlamıştı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.