Encümenler Birliği’nden “Yunanca Kitap” karmaşası hakkında açıklama

    Encümenler Birliği’nden “Yunanca Kitap” karmaşası hakkında açıklama

    Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla bazı azınlık okullarında velilerin talep ve tepkisi neticesinde tekrar gündeme gelen "Yunanca Kitap" karmaşası hakkında açıklama yaptı.

    Özellikle İskeçe Merkez Türk İlkokulunda velileri okul kapatma eylemine götüren "Yunanca Kitap" belirsizliği ve devamında bakanlık tarafından yapılan açıklamalarla ilgili olarak Encümenler Birliği tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

    "Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği olarak, eğitimde eşitlik ilkesine dayanarak, azınlık ilkokullarında eğitim alan çocuklarımızın, devlet okullarında eğitim alan öğrencilerle aynı kitaplardan faydalanma hakkının var olduğunu savunuyor ve bu hakkı elde etmek için çaba sarf ediyoruz. Artık güncelliğini kaybetmiş “Fangudaki Programı” dahilinde hazırlanmış olan kitapların tedavülden kaldırılmasını, yeni başlayan 2018 -2019 eğitim – öğretim döneminde devlet okullarında okutulan güncel kitapların Azınlık İlkokullarında okutulmasını talep ediyoruz.

    Derneğimiz bu talebi daha önce Eğitim Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı’na yazılı ve sözlü olarak iletmiştir. Ancak bakanlığın konuya ilişkin almış olduğu kararın (Prot. No: 148133/H2/10-09-2018) uygulamasını yardımcı kitap olarak kullanılmasını dahi öğretmenlerin inisiyatifine bırakmış olması bizlere hayal kırıklığı yaşatmıştır. Ayrıca devlet okullarında okutulan kitapların Fangudaki Programı kitaplarını destekleyici mahiyette kullanılmasını öngören kararın (Prot. No: 156007/H2) hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur. Ders kitapları, belirli zekâ yaşı gruplarına hitap edecek şekilde hazırlandığına göre, çocuklarımızın doğrudan bu kitaplar üzerinden eğitim görmesinde hiçbir mani yoktur. Diğer taraftan, demode kitaplarla (20 yıl önce yazılmış kitaplarla) eğitimin devam etmesi, çocuklarımızın zihinsel gelişimini olumsuz etkilemekte ve bir sonraki eğitim seviyesine geçişini zorlaştırmaktadır. Ayrıca bütün eğitimcilerin Frangudaki Programına ait kitapların yetersiz olduğunu kabul etmesine rağmen, bakanlığın bu kitaplarda israr etmesini de anlamış değiliz.

    Azınlık İlkokullarında görülen önemli bir diğer eksiklik, coğrafya ve tarih derslerinin kitap olmadan işleniyor olmasıdır. Öğrencilerin elinde kitap ve gerekli materyaller olmadan ders içeriğini tam olarak kavramaları, dolayısıyla yaşadıkları ülkeyi dahi coğrafi olarak tanımaları mümkün olamaz. Devlet okullarında okutulan kitapların azınlık okullarında da uygulanmasını istememizin bir diğer sebebi de budur.

    Alınan bakanlık kararının ardından İskeçe Merkez Okulunun Encümenler heyetinin almış olduğu boykot kararı sonrası, okula gelip kendilerini ziyaret eden yetkililerin “sizin çocuklarınız bu kitaplara hazır değil” türünden yapmış olduğu açıklamalar asla kabul edilebilir değildir. Bu ifadelerini kendilerine aynen iade ediyoruz. Çocuklarımız gittikleri her okulda eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayacak zihinsel yeterliliğe sahiptir. Bu vesile ile İskeçe Birinci Azınlık İlkokulu encümen heyeti, Aile Birliği ve velilerin almış oldukları eylem kararında haklı olduklarını kabul ediyor ve desteklediğimizi de ifade ediyoruz.

    Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği olarak Yukarıda geçen nedenlerle, bakanlığın gönderdiği kararı olumlu bir adım olarak karşılamakla beraber bu konuda mutlaka bir düzenlemeye gidilip devlet okullarında okutulan kitapların azınlık okullarında da aslî materyal olarak kullanılmasını, Frangudaki Programına ait kitapların uygulamadan kaldırılmasını, bu konuda Eğitim bakanlığının Doğu Makedonya ve Trakya Eğitim Müdürlüğüne kesin talimat vermesini talep ediyoruz.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

    Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği

    Yönetim Kurulu adına

    Başkan Ercan AMET

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.