Yahya Kemal Beyatlı, Doğduğu Üsküp’te Şiirle Anıldı

    Previous Next

    Yahya Kemal Beyatlı, Doğduğu Üsküp’te Şiirle Anıldı

     

    Kültür Bakanlığının desteği ve MATÜSİTEB’in organizasyonunda Makedonya, Azerbaycan, Kosova, Batı Trakya, Bulgaristan, Gagavuzya ve Kerkük’ten şairleri bir araya geldi.

    Büyük Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı, ölümünün 60. yıldönümünde doğum yeri Üsküp’te anıldı. Kültür Bakanlığının desteği ve MATÜSİTEB’in organizasyonunda Makedonya, Azerbaycan, Kosova, Batı Trakya, Bulgaristan, Gagavuzya ve Kerkük’ten şairleri bir araya geldi.

    “Uluslararası Yahya Kemal Türkçe Şiir Şöleni” adlı etkinlik, tarihi Sulu Han’da gerçekleştirildi. Açılışa, Kültür Bakanı Asaf Ademi, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, Türk Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Diz Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, Halkbank AŞ Üsküp İcra Kurulu Başkanı Dr. Bilal Sucubaşı, çeşitli kurumların müdürleri, dernek başkanları ve çok sayıda daveti katıldı.

    Konuşmasını Türkçe ve Arnavutça yapan Bakan Ademi, katılımcıların büyük alkışını topladı. Yahya Kemal’in diğer Türk şairlerinden ayrıldığına dikkat çeken Ademi, “Yahya Kemal, 20. Yüzyıla iz bırakmış bir isimdi ve daha da önemlisi tam da burada Üsküp’te doğmuştur. İçinde bulunduğumuz çarşının sokaklarında Yahya Kemal Beyatlı’nın izlerini günümüzde de görebileceğimizi söylerim” dedi.

    Bakan Ademi, şiirin edebiyattaki önemine değinen bir konuşma yaparak katılımcılara başarılar diledi.

    Türk Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, 60 yıl sonra Yahya Kemal’e ve onun eserlerini Üsküp’te yapılan şiir şöleninin Türk dünyasının birçok yerinden şairleri bir araya getirdiğini belirtti.

    Doğan, “Yahya Kemal Üsküplü. Eğer Yahya Kemal’i tanımak istiyorsak buna Üsküp’ten başlamak lazım. Şairin en çok bağlılık gösterdiği kişi annesidir. Hissiyatının tamamını annesinden almıştır. Annesinin kaybına çok üzülmüştür. Tabi ki onu Üsküp’ün kaybı da izlemiştir. Bu kayıplar onda büyük bir hicran getirmiştir. Şiirinde ve fikirlerinde vatan anlayışını belirleyecek kadar kayıpların önemi olmuştur” dedi. Doğan ayrıca “Balkan Türklerinde Yahya Kemal Kimliği Nasıl Okunmalı” konulu bir konferans verdi.

    İlk kez Kültür Bakanlığının desteğiyle programın yapıldığına dikkat çeken MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, Üsküp’teki Türkçe varlığını bir daha kanıtlamak, pekiştirmek ve canlandırmak adını bu şiir şölenini yaptıklarını kaydetti.

    Programda Makedonya’dan İlhami Emin, Leyla Şerif Emin, Rıfat Emin, Seyhan Yakupi, Mehmed Arif, Emel Hamza Şerif ve İlker Yusuf, Türkiye’den Ali Ayçil ve Mahmut Bıyıklı, Kosova’dan Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg ve Taner Güçlütürk, Batı Trakya’dan Edanur İnce ve Ramadan Hacıahmet, Bulgaristan’dan Resmiye Mümin ve Recep Selahattin Muharrem, Azerbaycan’dan Ekber Qoşalı, Kerkük’ten Şemsettin Küzeci ve Gagavuzya’dan Viktor Kopuşçu şiirlerini okudu.

    yenibalkan.com

    Fotoğraflar: AA

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.