Karakuş: “Balkanlar Türk Medeniyetinin Vitrinidir.”

    Previous Next

    Karakuş: “Balkanlar Türk Medeniyetinin Vitrinidir.”

    Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin düzenlediği "Balkanlar'da Türk İslam Kültürü" konulu söyleşiye  konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş katıldı. Söyleşi 11 Eylül 2018 Salı akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde gerçekleşti. Toplantıya Karakuş’un “Balkanlar Türk medeniyetinin vitrinidir.”sözleri damgasını vurdu.

    Toplantıya T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu İbrahim Sakli, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Yazar Mehmet Türker’in yanısıra tarih meraklıları katıldı.

    Toplantı Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş’un hayat hikayesinin okunmasıyla başladı.

    “Balkan dağları ve sokakları neden bizim ilgimizi çekmiyor? Neden yüzlerce yıl medeniyet kurduğumuz yerler ve mezar taşları neden ilgimizi çekmiyor?”

    Sözleriyle konuşmasına başlayan Karakuş, Osmanlı’nın çekildiği yerlerde 50’ye yakın devlet kurulduğunu, bu yüzden büyük bir coğrafya olduğunu ve ta Hindistan’a kadar uzandığını belirtti. Karakuş, “Balkanlar Türk medeniyetinin vitrinidir. Ne yazık ki Türk eserlerinin %80’ni yok edilmiştir. Bunları Mostar, Belgrat v.d. şehirlerde görebilirsiniz” dedi

    Karakuş sözlerine şöyle sürdürdü etti:

    “Balkanlar bizim için çok önemlidir. Her millet kendi kurduğu medeniyet ile övünür. Her milletin medeniyet kodları vardır. Balkanlar’da Türk varlığı 3000-4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Bunlara örnek olarak İskitler’i gösterebiliriz.

    Osmanlı döneminde Türk varlığının Balkanlar’a ilk geçişi Çardak kasabasından olmuştur. Gazi Süleyman Paşa 1350’de bir grup gaziyle birlikte Çanakkale Boğazı’nı geçmiştir. Orhan Gazi’nin oğludur. Süleyman Paşa’nın mezarı Bolayır’da dır. Ayak ucunda Namık Kemal’in mezarı bulunmaktadır. Vasiyeti üzerine buraya defnedilmiştir. Bildiğiniz gibi, Atatürk, “Namık Kemal benim ruhumun fikir babasıdır” demişti. Burası mutlaka ziyaret edilmelidir.

    Balkanlar’da ilk Müslümanlaştırma dönemi ise Sarı Saltık’la başlamıştır. Gönül alma faaliyetlerini yürütmüşler ve daha sonra Balkanlar’ı fetih olayı kolaylaşmıştır.

    Aydınoğlu Umur Bey döneminde bölge fethedilmiştir. Bu dönemde gemiler karadan yürütülmüştür ki bu da İstanbul’un fethinden 400 yıl önce olmuştur.”

    Karakuş, konuşmasının sonlarına doğru da Fatih Sultan Mehmet’in insana yönelik sözlerini hatırlattı ve bunları herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı.

    Hüner bir şehir bünyâd etmektir,
    Reâyâ kalbin âbâd etmektir. (Fatih Sultan Mehmet)

    (Bünyâd etmek: Yapmak
    Âbâd etmek: Şenlendirmek)

    Toplantının sonlarına doğru Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet tarafından Karakuş’a plaket takdim edildi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.