Ercan Ahmet: "Müftülüklerin özerkliği kaldırılmaktadır"

    Previous Next

    Ercan Ahmet: "Müftülüklerin özerkliği kaldırılmaktadır"

    Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin düzenlediği toplantıda Müftülük Yasası ve son çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi tartışıldı. Toplantıda bu konuda görüş belirtmek üzere "Hukukçular Kurulu" oluşturulmasına karar verildi.

    Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin 1 Eylül 2018 Cumartesi günü düzenlediği toplantıya Azınlık mensubu hukukçular, Dernek Başkanı Ercan Ahmet ile milletvekilleri Mustafa Mustafa, İlhan Ahmet, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek katıldılar.

    Toplantı sonrasında alınan kararları Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ercan Ahmet açıkladı.

    MÜFTÜLÜKLERİN ÖZERKLİĞİ KALDIRILMAKTADIR

    Ercan Ahmet, 29 Ağustos tarihinde yayınlanan kararnamenin usul hukuku kurallarını, çalışma koşullarını ve personelle ilgili düzenlemeler içerdiğini belirtti ve “İyi niyetli bir tasarı değildir” görüşlerini paylaştı.

    Ercan Ahmet, “Kararnamenin birinci kısmında çelişkiler ve eksikler vardır. 10 ve 11. Maddelerde resmi devlet dilinin kullanılacağı belirtilmekte ki bu da Lozan Antlaşması’nın 36. Maddesinin açık ihlalidir. Dile müdahale edilmektedir. Kararnameyle Azınlığın dili kısıtlanamaz.

    2. Kısımı ise tümden reddetmek gerekir. Bu kısımda Müftülüklerin özerkliği kaldırılmaktadır. Lozan’ı ihlal eden 1991 ve 2008 tarihli yasalar korunmaktadır. Azınlık bunları kabul etmemektedir. Müftülüklerin özerklikleri uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiştir. Dolayısıyla alınan kararlar açıkça Lozan’a aykırıdır.

    Personel alımıyla ilgili konularda Din İşleri insiyatif almaktadır. Amaç zorlaştırmak ve yıkmaktır. Özerk her kurum kendi personelini seçer.

    Bir diğer konu da itiraz mekanizmasının olmamasıdır. Bilindiği gibi bu Yunanistan’da üç aşamalı bir durumdur.

    Müftülüklerle ilgili son gelişmeleri kuracağımız “Hukukçular Kurulu” görüşecek, gereken önerileri devlete yazılı ve sözlü olarak iletecektir.” İfadelerini kullandı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.