Basırlıköy’de “Alantepe” Heyecanı yaşandı!

    Previous Next

    Basırlıköy’de “Alantepe” Heyecanı yaşandı!

    Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri, bugün (31 Ağustos 2018 Cuma) Ağa Hasan Hüseyin’in köyü olan Basırlıköy’de başladı.

    Hep birlikte kılınan cuma namazından önce, Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, Ağa Hasan Hüseyin’i ve Basırlıköy- Passos halkını etkinliğe sahip çıkıp yaşattıkları için tebrik ve teşekkür etti. Şerif, “Alantepe Etkinlikleri 750 yıldan bu yana devam etmektedir. Geleneklerimize göreneklerimize sahip çıkılmalıdır. Biz sahip çıkmazsak bu boşluk başkaları tarafından doldurulur” ifadelerini kullandı.

    Cuma namazı sonrasında ise Ağa Hasan Hüseyin evinde tebrik edildi ve kendisine bir koç hediye edildi. Burada düzenlenen törene; Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, milletvekilleri İlhan Ahmet, Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf, Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Eyalet meclis üyeleri Mustafa Katrancı ve Tarkan Murtaza, eski Alantepe ağaları, Kozlukebir Başkan v. İsmail Molla Ali Mehmet  ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra köy halkı ve etraf köylerden gelen soydaşlar katıldı.

    Ağa Hasan Hüseyin katılımcılara verdiği yemekten sonra, geleneklere uygun olarak geçen yılın ağasını ziyaret etmek üzere köyden ayrıldı. Ağa ayrıca bu akşam etraf köyleri dolaşarak halkı Alantepe’ye davet edecek.

    Etkinlikler 1 Eylül Cumartesi günü yağlı güreş müsabakalarının ön elemeleri ile devam edecek. 2 Eylül Pazar günü ise protokol konuşmaları, halk dansları gösterileri, yağlı güreş finalleri ve akşam da Ankaralı Yasemin konseri ile son bulacak.

    Alantepe Şenlikleri*

    Rivayetlere göre, Türk akıncıları Gelibolu’yu geçtikten sonra, Bolayır v.d. kaleleri fethedip Balkanlar’a geçmişlerdir. Bulgaristan’ın Elmalı köyünde, Kızıl Deli’nin ortanca kardeşine ait Ali Seydi Dergâhı’nda konuklamışlardır. Süleyman Paşa komutasındaki süvari birlikleri, eski Edirne yolunu takip ederek batıya doğru yol almışlar. Rodop Dağlarında bulunan Gümülcine’ye bağlı Musacık köyünün başındaki “Gemlik” denen yere konmuşlar. Atların gemlerini indirip mehterler eşliğinde şenlikler düzenleyip güreş tutmuşlar. İşte zamanla Osmanlı ordusu Elmalı’dan kalktığı için “Elmalı Gemlik Şenliği” adını almıştır.

    Gemlik Şenliği 1939 yılına kadar Musacık köyünün başında düzenlenmiştir. Devamında ise Hemetli köyündeki çayır ve düzlüklerde devam etmiştir. Şenlikler 1950’den itibaren de Alantepe denen bölgede yapılmaya başlanmıştır.

    *Koç, Mehmet, Seyyid Ali Sultan Dergâhı ve Osmanlı Eserleri, s. 117, 2013, Gümülcine.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.