“15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü” nedeniyle Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda tören düzenlendi

    Previous Next

    “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü” nedeniyle Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda tören düzenlendi

    Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin ikinci yıldönümünde 15 Temmu 2018 Pazar günü Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda anma töreni düzenlendi.

    Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene; başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu olmak üzere, Muavin Konsoloslar, Konsolosluk personeli, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Rodop Milletvekilleri Mustafa Mustafa ve İlhan Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, BAKEŞ Başkanı ve sabık milletvekili Ahmet Hacıosman, Gümülcine Devlet Hastanesi Klak-Burun-Boğaz Kliniği Müdürü Dr. Mehmet Eminoğlu, DMT Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Meclis Üyeleri Mustafa Katrancı ve Önder Mümin (Bağımsız Meclis Üyesi), Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Rodop İli SÖPA Derneği Başkanı Salih Ahmet, yerel yöneticiler ve soydaşlar katıldı.

    Konsolosluk bahçesinde düzenlenen tören, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

    DANIŞMA KURULU BAŞKANI İBRAHİM ŞERİF:

    “LOZAN ANTLAŞMASI BİR ZAFERDİR, SEVR’İN YIRTILMASI DA BİR ZAFERDİR”

    Daha sonra ilk sözü Danışma Kurulu Başkanı İbrahim Şerif alarak sözlerine, “15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimi sırasında şehit düşenlere rahmet ve gazilere acil şifa dileklerinde bulunuyorum. Ayrıca Türk Milletine bir kez daha geçmiş olsun, sabırlar diliyorum.” diyerek başladı. Bu darbe girişimini, “Bir üst aklın düzenlediği bir oyun” şeklinde değerlendiren başkan Şerif, “Hepiniz bilirsiniz, 1912 Balkan savaşıyla birlikte Türkiye’nin bugünkü sınırları çizilmişti. Balkan savaşından iki yıl sonra 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı başlamıştı. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Anadolu’nun bugünkü toprakları işgal edilmiş, buralara işgalciler yerleştirilmiş. Bunun üzerine Anadolu insanı 1920’de ‘Çanakkale geçilmez’ diyerek 250 bin şehit vererek Anadolu’yu parçalamak isteyenleri, Anadolu’dan defetmişti. O gün imzalanan Sevr Antlaşması da paramparça edilmişti. 1923 yılına gelindiğinde Anadolu insanı galip noktasına hareket etmiş ve bir takım kazanımlar elde etmiştir. Bunun üzerine Lozan Antlaşması bir zaferdir, Sevr’in yırtılması da bir zaferdir. Bana göre Sevr’in yırtılmasında bu insanlardan intikam alınmak istendi ve bu konuda çalışıldı” diye konuştu.

    “AİLESİ ACI DUYDU AMA BATI TRAKYA’YA BİR GURUR BIRAKTILAR”

    Son olarak Şerif, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bir Batı Trakyalı’nın da şehit olduğunu hatırlarak sözlerini, “Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminde bir Batı Trakyalı da şehit olmuştu. Bu Mustafa Cambaz; bizim evladımız, bizim kardeşimiz, bizim topraklarımızın insanı. Her zaman söylüyorum Çanakkale’ye gittiğimiz zaman şehit olan insanların orada nereden oldukları, herkesin isimleri var. Bizler oraya gittiğimiz zaman bir Batı Trakyalı’yı, bir İskeçeli’yi, bir Gümülcineli’yi, bir Dedeağaçlı’yı her zaman arıyoruz. Geçtiğimiz yıl İstanbul’daydım bir caddenin ve siyah mermerin üzerinde 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının ve isimlerinin yazılı olduğunu gördüm. Baktım ve orada Mustafa Cambaz’ı aradım. Fotoğrafı da orada ismi de orada. O zaman gurur duydum. Ailesi acı duydu ama Batı Trakya’ya bir gurur bıraktılar. Onunla övünüyoruz. Allah tekrar gani gani rahmet eylesin” diyerek tamamladı.

    GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSU MURAT ÖMEROĞLU:

    “CESUR HALKIMIZ BİR DESTAN YAZARAK BU DARBE GİRİŞİMİNE ‘DUR’ DEDİ”

    Daha sonra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu söz aldı. Başkonsolos Ömeroğlu, “FETÖ Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen menfur darbe girişiminin akim bırakılmasının ikinci yıldönümünde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör saldırısını atlatmamızın üzerinden iki yıl geçti. Fetullahçı terör örgütü üyeleri hain darbe girişiminde anayasal düzenimizi tüm seçilmiş ve demokratik kurumlarımızı hedef aldılar. O gece ulusal meclisimizi bombalayan, silahsız sivillerin üzerine tanklarla giden, savaş uçakları ve saldırı helikopterlerinden masum insanlara ateş açan insanlıktan çıkmış cahillerle karşı karşıya olduğumuzu gördük. Bunlar asker değildi, asker üniforması giymiş hainlerdi. Bu menfur darbe girişiminde 251 vatandaşımız şehit oldu. İkibinden fazla vatandaşımız yaralandı. Cesur halkımız bir destan yazarak bu darbe girişimine ‘Dur’ dedi. Toplumun ve siyasi yelpazenin her kesiminden vatandaşlarımız darbecilere karşı sokağa döküldüler. Türk halkı tek yürek olarak büyük bir cesaretle darbecilere karşısına çıktı. Tankların önünde durdu. Devlet kurumlarımızın ele geçirilmesini engellemek için vücudunu siper etti. Türk halkı, demokrasi dışı müdahelelere izin vermeyeceğini böylece kararlılıkla ortaya koydu. Türkiye’nin geleceğine silahlı grupların değil, millet iradesinin şekil vereceğini ispat etti” diye konuştu.

    Buradaki soydaşların menfur darbe girişimi sırasında desteğini yakından hissettiklerini de anımsatan başkonsolos Ömeroğlu, “Bu vesileyle darbe girişimine büyük bir cesaretle karşı koyarken şehit düşen, merhum Mustafa Cambaz’ın hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Mustafa Cambaz bu anlamda Batı Trakyalı soydaşlarımızın darbe girişimine karşı gösterdikleri bir direncin sembolü haline geldi” dedi.

    “TÜRKİYE SİYASİ İSTİKRARIN YANI SIRA EKONOMİK DAYANIKLILIĞINA İSPAT ETMİŞTİR”

    Türkiye’nin bu iki yıl içerisinde siyasi istikrarın yanı sıra ekonomik açıdan dayanıklılığını ve gücünü kanıtladığını kaydeden Ömeroğlu, ekonominin çok olumlu sinyaller verdiğini ve Türkiye’nin G-20 ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Bu büyüme oranının AB ülkelerinin neredeyse üç katına yaklaştığını söyleyen Ömeroğlu, bununla birlikte Türkiye’nin FETÖ terör örgütüyle mücadelesinin hem yurt dışında hem de yurt dışında devam ettiğini ifade etti.

    Başkonsolos Ömeroğlu sözlerini, “15 Temmuz gecesi Türk demokrasisine kast edilmiş, ancak neticede milletimiz ve demokrasimiz kazanmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle demokasiye ve ülkelerinin istikbaline kahramanca sahip çıkarken yaşamlarını kaybeden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, gazilerimize minnet duygularımızı ifade ediyoruz. Bu anlamlı buraya gelen, destek olan sizlere de teşekkür ediyoruz” diyerek tamamladı.

    Tören 15 Temmuz şehitleri anısına İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin yapmış olduğu dua ile sona erdi.

    Son olarak Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.