AB Komisyonundan “Avrupa Diploması” çalışması

    AB Komisyonundan “Avrupa Diploması” çalışması

    28.03.2024

    Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelerdeki üniversite öğrencilerine yönelik tek bir diploma uygulaması çalışmalarına başladı. Amaç ise bürokrasiyi azaltıp, herhangi bir engel olmadan diplomaların üye ülkelerde tanıtılması olarak açıklanmaktadır.

    Temelde Komisyon, devlet ve özel üniversiteler arasında gönüllülük esasına dayalı bir sınır ötesi işbirliği önermektedir. Böylece mezunların diplomaları her üye devletin sınırlarının ötesinde tanınacak ve bir Avrupa derecesiyle iş piyasasına girebilecekler.

    Bu sisteme dahil olacak olan üniversiteler rekabet gücü yüksek; lisans, yüksek lisans ve doktora programları geliştireceklerinden, AB’nin her ülkesinde otomatik olarak tanınacaklar. Burada en önemlisi ise bazı kriterleri yerine getirmiş olmak olarak belirtilmektedir.

    Komisyon, iki aşamalı bir geçiş süreci önermektedir.

    • Hazırlık döneminde, Avrupa kriterlerini yerine getiren ortak programlardan mezun öğrencilere diploma ile birlikte Avrupa işareti verilecek.
    • Avrupa diploması, ortak kriterler ile ülkelerin milli yasalarına dayanacak; ya değişik ülkelerin üniversiteleri tarafından verilecek, ya da bu konuda tek bir tüzel kişilik oluşturulacak. Böylece üniversite diplomaları hangi ülkeden alınırsa alınsın otomatik olarak tanınmış olacak.

    Komisyonun önerisi devlet, özel, kâr amacı güden veya gütmeyen üniversiteleri kapsamaktadır.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.