25 Mart kutlanıyor

    Previous Next

    25 Mart kutlanıyor

    25 03.2024

    Yunanistan’ın Osmanlı’ya başkaldırışı olan 25 Mart 1821 tüm ülkede törenlerle kutlanıyor.

    Büyük şehirlerde düzenlenen görkemli geçit törenlerinin yanısıra köylerde de etkinlikler devam etti.

    Kozlukebir – Arriana Belediyesinin merkezi olan Sirkeli – Filira köyünde de 25 Mart kutlandı. Törene; Doğu Makedonya – Trakya Eyaletini temsilen meclis üyesi Ahmet Osman Pehlivan, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Başkan Yardımcısı Hüseyin Sadık, Meclis Başkanı Mine Manav, Sirkeli Polis Müdürü Giannis Makidis, dini temsilciler ile köylüler katıldı.

    Tören köyde bulunan anıt karşısındaki kilise bahçesinde ayinle başladı. Kilise bahçesine sadece protokol üyeleri katıldı ve bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Sirkeli Azınlık İlkokulu öğrencileri ise ayini  kilise dışında izlediler.

    Anıt önüne gelindiğinde yine ayin yapıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra; Doğu Makedonya – Trakya Eyaletini temsilen meclis üyesi Ahmet Osman Pehlivan, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Başkan Yardımcısı Sadık Hüseyin ve Sirkeli Polis Müdürü Yannis Makidis tarafından anıta çelenk koyuldu.

    Tören Sirkeli Azınlık İlkokulu çocuklarının geçit töreniyle sona erdi.

    25 Mart 1821

    Devrimler devri, 1776 yılında başlayan Amerikan Devrimi’nden sonra 1848’deki Avrupa’daki devrimlerle sona ermiştir.

    Yunanlılar da yeni kurdukları devlet için yeni bir kral arayışına girmişlerdir. Bu arada büyük güçler Bavyera Kralı Ludovico A ile 17 yaşındaki oğlu Othona’yı Yunanistan’a gönderme konusunda anlaşmıştır. 1833 başlarında Othonas Yunanistan Kralı olmak için Nafplion’a gelmiştir.   1830 yılında Londra Protokolü ile kurulan Yunan Devleti’nin o yıllardaki kuzey sınırları ancak Thesalya’ya kadardı. O yıllarda Yunan Devleti’nin nüfusu 800.000 kişiydi. Kral Othonas 1834’te başkenti Atina’ya taşıdı ki amacı eski Yunanistan’la bağlantı kurmaktı.

    Yunan devrimi 25 Mart’ta başlamasa da, Kral Othonas milli bir gün belirlemeye karar verdi. Milli gün dini bir günle aynı günde olmalıydı. Böylece 25 Mart günü kutlanan Evangelismos tis Theotoku yortusu ile aynı gün kutlanmasına karar verdi ki diğer devletler de bunun aynısını yapmışlardı. 25 Mart o günden bu yanan Yunanistan’ın hem milli, hem de dini bayramı olarak kutlanmaktadır.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.